hirdetés

Miért nem ugatja meg a kutya az idegeneket? Így tanítsd meg neki, mikor fontos, hogy jelezzen

Hangai Lilla

2022. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a helyzet különösen akkor lehet zavaró, ha a kutya kertes házban él és a kellemes társaság mellett házőrző szerepet is szánnak neki. Vannak olyan négylábúak, akik személyiségüknél fogva rendkívül barátságosak és kíváncsiak, így az idegenekben is a betolakodó helyett az izgalmat látják.

hirdetés

A kutya ugatása nemcsak az esetleges betolakodók elriasztása miatt lehet hasznos, de arra is remekül használható, hogy jelezze, ha valaki érkezik hozzánk. Mutatunk néhány tippet, amellyel megtaníthatod a kutyádat, hogy kedves természete ellenére is jelezzen, ha idegen közeledik. Ha elakadsz a folyamatban, mindenképpen javasoljuk, hogy kérd egy profi tréner segítségét!

Az első lépés, hogy megtanítsd kutyádat „beszélni”

Az ugatás a kutyák öröklött eszköze a kommunikációhoz. Ezt használják a saját fajtájukkal, az emberekkel és más állatokkal való információcserére is. Így ahhoz, hogy kedvencedet kiképezd arra, hogy jelezzen neked, ha idegen közeledik a házhoz, először meg kell tanítanod neki, hogyan használja a hangját.

Mielőtt irányíthatnád azt, hogy mikor ugat a kutyád, meg kell neki tanítani az „ugat” parancsot. Ha a blöki izgatott lesz valami miatt, bátorítsd az „ugat” paranccsal. Dicsérd meg, és kapjon jutalomfalatot is, ha kiengedi a hangját. Hamarosan meg fogja érteni, ha konzisztens vagy, hogy amikor elhangzik az „ugat” szócska, ugatnia kell.

A második lépésben meg kell tanulnia, hogy mikor maradjon csöndben

Ha már az „ugat” parancs használata hibátlanul megy, úgy most már szükség van egy másik vezényszóra is, ami megállítja a folyamatot. Használhatod a „csend” vagy a „hallgat” szócskát is, amelyik kényelmesebb. Amikor ugatni kezd az eb, ejtsd ki tisztán, érhetően, nem kiabálva az új vezényszót és várj. Ha elhallgat a négylábú, mehetnek a dicséretek és a jutalomfalatok.

Itt lehetséges, hogy kicsivel több időre lesz majd szükségetek ahhoz, hogy a blöki megértse, mit szeretnél és rögzüljenek is a megtanultak, de semmiképpen se add fel! Ha a tanulás folyamata alatt te nyugodt és kiegyensúlyozott vagy, az a kutyára is hatással lesz.

A harmadik lépéshez szükséged lesz egy barátra

Ha az „ugat” és a „csend” szavak már visszavonhatatlanul a kutyus repertoárjába kerültek, ideje izgalmasabb területre lépni. Ehhez szükséged lesz egy barátra vagy ismerősre, aki vállal egy kis jótékony segítséget. Az sem gond, ha a kutya ismeri ezt a személyt és az sem, ha nem.

Te és az eb várjatok a lakásban, míg megkéred az ismerősödet, hogy csengessen vagy kopogjon az ajtón. Ha a kutyus nem jelez automatikusan a zajra, sétáljatok az ajtóhoz és add ki az „ugat” parancsot és jutalmazd is meg, ha engedelmeskedik. Ismételjétek ezt addig, míg a kutya nem ugat magától, amikor kopogást vagy csengetést hall.

A negyedik lépésben megtanulja, mi a különbség az idegen és a barát között

Ha az ajtón kívül jelentkező zajokra már magától reagál kedvenced, ideje különbséget tenni a barát és az idegen között. Miután kopogtak és ő ugatott, menj az ajtóhoz és invitáld be azt, aki a segítségedre van a feladatban. Most pedig jelezned kell a kutyának, hogy aki érkezett, az barát és megnyugodhat. Használhatod a „barát” szót és megsimogathatod a kutya fejét. Használhatod az „oké” szócskát is, a lényeg, hogy valamilyen pozitív megerősítés mindenképpen legyen az interakciótokban. Ezt érdemes megismételni néhányszor különböző emberekkel is, hogy biztosan bevésődjön a különbség.

A tréning akár 3-6 hetet is igénybe vehet, így sok türelmet és elszántságot igényel majd részetekről, de szinte kivétel nélkül minden kutyussal megtanítható. Azonban addig nem érdemes hozzákezdeni, míg a 4 alap parancs (ül, fekszik, marad, gyere) nem megy magabiztosan.

csengetés megtanítása házörző jutalomfalat kölyök kutya tanítása kölyökkutya kutya nem ugat az idegenre kutya oktatás kutya parancs kutya tanítása kutya ugatás kutyaiskola kutyasuli miért miért nem ugat a kutya nem ugat a kutya parancsszó tanítás tréning tréning jutalomfalattal ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink