Miért nem ugatja meg a kutya az idegeneket? Így tanítsd meg neki, mikor fontos, hogy jelezzen

Hangai Lilla, 2022. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a helyzet különösen akkor lehet zavaró, ha a kutya kertes házban él és a kellemes társaság mellett házőrző szerepet is szánnak neki. Vannak olyan négylábúak, akik személyiségüknél fogva rendkívül barátságosak és kíváncsiak, így az idegenekben is a betolakodó helyett az izgalmat látják.

A kutya ugatása nemcsak az esetleges betolakodók elriasztása miatt lehet hasznos, de arra is remekül használható, hogy jelezze, ha valaki érkezik hozzánk. Mutatunk néhány tippet, amellyel megtaníthatod a kutyádat, hogy kedves természete ellenére is jelezzen, ha idegen közeledik. Ha elakadsz a folyamatban, mindenképpen javasoljuk, hogy kérd egy profi tréner segítségét!

Az első lépés, hogy megtanítsd kutyádat „beszélni”

Az ugatás a kutyák öröklött eszköze a kommunikációhoz. Ezt használják a saját fajtájukkal, az emberekkel és más állatokkal való információcserére is. Így ahhoz, hogy kedvencedet kiképezd arra, hogy jelezzen neked, ha idegen közeledik a házhoz, először meg kell tanítanod neki, hogyan használja a hangját.

Mielőtt irányíthatnád azt, hogy mikor ugat a kutyád, meg kell neki tanítani az „ugat” parancsot. Ha a blöki izgatott lesz valami miatt, bátorítsd az „ugat” paranccsal. Dicsérd meg, és kapjon jutalomfalatot is, ha kiengedi a hangját. Hamarosan meg fogja érteni, ha konzisztens vagy, hogy amikor elhangzik az „ugat” szócska, ugatnia kell.

A második lépésben meg kell tanulnia, hogy mikor maradjon csöndben

Ha már az „ugat” parancs használata hibátlanul megy, úgy most már szükség van egy másik vezényszóra is, ami megállítja a folyamatot. Használhatod a „csend” vagy a „hallgat” szócskát is, amelyik kényelmesebb. Amikor ugatni kezd az eb, ejtsd ki tisztán, érhetően, nem kiabálva az új vezényszót és várj. Ha elhallgat a négylábú, mehetnek a dicséretek és a jutalomfalatok.

Itt lehetséges, hogy kicsivel több időre lesz majd szükségetek ahhoz, hogy a blöki megértse, mit szeretnél és rögzüljenek is a megtanultak, de semmiképpen se add fel! Ha a tanulás folyamata alatt te nyugodt és kiegyensúlyozott vagy, az a kutyára is hatással lesz.

A harmadik lépéshez szükséged lesz egy barátra

Ha az „ugat” és a „csend” szavak már visszavonhatatlanul a kutyus repertoárjába kerültek, ideje izgalmasabb területre lépni. Ehhez szükséged lesz egy barátra vagy ismerősre, aki vállal egy kis jótékony segítséget. Az sem gond, ha a kutya ismeri ezt a személyt és az sem, ha nem.

Te és az eb várjatok a lakásban, míg megkéred az ismerősödet, hogy csengessen vagy kopogjon az ajtón. Ha a kutyus nem jelez automatikusan a zajra, sétáljatok az ajtóhoz és add ki az „ugat” parancsot és jutalmazd is meg, ha engedelmeskedik. Ismételjétek ezt addig, míg a kutya nem ugat magától, amikor kopogást vagy csengetést hall.

A negyedik lépésben megtanulja, mi a különbség az idegen és a barát között

Ha az ajtón kívül jelentkező zajokra már magától reagál kedvenced, ideje különbséget tenni a barát és az idegen között. Miután kopogtak és ő ugatott, menj az ajtóhoz és invitáld be azt, aki a segítségedre van a feladatban. Most pedig jelezned kell a kutyának, hogy aki érkezett, az barát és megnyugodhat. Használhatod a „barát” szót és megsimogathatod a kutya fejét. Használhatod az „oké” szócskát is, a lényeg, hogy valamilyen pozitív megerősítés mindenképpen legyen az interakciótokban. Ezt érdemes megismételni néhányszor különböző emberekkel is, hogy biztosan bevésődjön a különbség.

A tréning akár 3-6 hetet is igénybe vehet, így sok türelmet és elszántságot igényel majd részetekről, de szinte kivétel nélkül minden kutyussal megtanítható. Azonban addig nem érdemes hozzákezdeni, míg a 4 alap parancs (ül, fekszik, marad, gyere) nem megy magabiztosan.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon