hirdetés

Mit tegyél, ha a kutyád állandóan ugat? Mutatunk 4 nagyszerű módszert a leszoktatásra

László Enikő

2020. augusztus 18

A kutya dolga az, hogy ugasson. Ám előfordul, hogy néha túlzásba viszi, és nem csak a család, de szomszédok nyugalmát is zavarja a hangoskodás.

hirdetés

Annak, hogy miért ugat sokat egy eb, többféle oka is lehet. A hangoskodó négylábúak gazdái általában megtanulnak együtt élni ezzel, kedvencük személyiségéhez, fajtájához kötik a zajos tulajdonságot. Tény, hogy vannak ugatós és csendes fajták, de ez nem jelenti azt, hogy normalizálni kell a folytonos hangzavart. Ha kezeled a helyzetet, az nem csak szomszédaidnak vagy neked segít, hanem kutyádnak is.

A golden retriever kifejezetten csendes fajtának számít.

Miért ugat sokat?

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő módszert a leszoktatáshoz, először a kiváltó okot kell megismerned. Két fő ismérv van, amiért egy négylábú úgy érezheti, ugatnia kell. Az egyik szimplán unalom és túl sok energia felhalmozódás. Ez általában akkor fordul elő, amikor egyedül van otthon, vagy csak minden ok nélkül elkezd hangoskodni, hogy figyelmet kapjon.

A másik gyakori ok, amikor feszült és fél. Lehet, hogy a gazda ezt észre sem veszi, de a félelem jele, amikor megugatja a kerítés előtt elmenő idegeneket. Persze sok kutya csinálja ezt, és egy bizonyos fokig normális is, de mikor minden egyes járókelőt így üdvözöl, zavaróvá válik a dolog. Nem bízik abban, hogy családja meg tudja védeni magát, ezért úgy érzi, neki kell megóvnia őket a betolakodóktól. A probléma hátterében az áll, hogy nem tisztázottak a szerepek a családban. Nem az ő feladata megvédeni minket és ezt mihamarabb tudatni kell vele, akármennyire is megható az elgondolás.

Mentális és fizikai lefárasztás

A figyelemre vágyó kedvenc leszoktatásához fontos a rendszeres mentális és fizikai lefárasztás. Ez lehet gyakori séta, játék vagy különböző kutyás sportok kipróbálása, mint például a dog dancing vagy agility. Az engedelmességi feladatok, vezényszavak megtanítása is hasznos. A kutya így többet gondolkozik, elfoglalttá válik, nem unatkozik. A mozgás és a figyelem lefárasztja az elméjét, ezért nem kezd majd ok nélkül ugatni, hiszen nincs annyi felesleges energiája, amit le kell vezetnie. Jó ötlet lehet különböző fejlesztő játékokat beszerezni, amivel akár egyedül is szórakozhat, amikor nem vagy vele otthon.

Jutalmazás figyelemmel

A folytonos ugatás a magány miatt is kialakulhat, a szeparációs szorongás egyik jele. Ilyen esetben, ha a gazda hazaér, az eb zajos vakkantásokkal üdvözli. Ebben az esetben ne figyelj rá, amíg nem marad csendben. Ha megsimogatod és hangosan köszöntöd, csak megerősíted benne, hogy helyesen cselekszik. Csak akkor üdvözöld, amikor lenyugodott és csendben maradt. Figyelmeddel jutalmazod az állatot.

A jól viselkedő kedvenc plusz játékidőt is kaphat.

Ismerje a határokat

A kerítés mentén vagy séta közben ugató kedvenc fél, feszült és bizonytalan. Tudatosítani kell benne, hogy nem az ő dolga megvédeni téged az idegenektől. Séta közben lehetőleg melletted és ne előtted haladjon. Ha elkezd ugatni, hagyd figyelmen kívül és menjetek tovább.

A helyes rangsor kialakítása érdekében ne a kutya menjen elöl.

Fontos meghúzni a határokat a lakáson belül is. Mindig adott időben kapjon enni, legyenek bizonyos helyek a házban, ahová neki nem szabad menni. Ilyen lehet például a fürdőszoba vagy csak a kanapé. Szoktasd rá, hogy saját ágyában töltse az éjszakát.

Ezek a szabályok rá is jó hatással lesznek, hiszen nem kell egész nap őrködnie, ami rengeteg energiáját felemészti. Hívd inkább játszani, sokkal jobb időtöltés, mint a folyamatos félelem. Sose szidd le vagy emeld fel a hangod. Valószínűleg úgysem érti, ha csak nem tanítottad meg neki, hogy mit jelent az, hogy Maradj csendben! Próbáld meg inkább kizökkenteni valami hanghatással. Amint elhalkult, kapjon jutalmat és dicsérd meg.

Egy kis simogatás is nagyszerű dícséretnek.

Cesar Millan technikája

A híres kutyasuttogó tréner, Cesar Millan gyakran alkalmaz egy különleges technikát. Amikor egy eb már zavaróan sokat ugat, kezéből egy szájat formáz és ezzel böki meg a négylábút. Ezt gyakran kíséri valamiféle hanghatás is. Ezzel természetesen nem árt a kedvencnek, csupán kizökkenti. A cselekedettel az anyakutyát imitálja, aki úgy szólt rá kölykeire, hogy finoman a szájával felé kapott, ha az rosszat tett. Kedvenced ettől megilletődik, és rájön, hogy nem jó, amit csinál.

Az olyan alternatív megoldásokat, mint az ugatásgátló elektromos nyakörv nem ajánlott használni. Bár sokkal kényelmesebb megoldásnak tűnhet néhány gazdának, akik nem szeretnek sokat foglalkozni kutyájukkal, ez árt az ebnek. Egy felelős állattartó nem akar fájdalmat okozni kedvencének. Ugyanez a helyzet az ugatásgátló ultrahangos szerkezetekkel. Sérti a négylábú fülét a hang, és lehet, emiatt abbahagyja az ugatást, de tedd fel magadnak a kérdést: tényleg így akarod ezt elérni?

Sok kutyafajta őrző-védő vagy jelzőkutyának lett kitenyésztve.

A kutya azért kutya, hogy ugasson, természetesen egészséges kereteken belül. Arra lett kitenyésztve, hogy őrizze a házat, hangjával jelezze az illetékteleneket. Ha ezt teljes mértékben meg akarja a gazda szüntetni (például spray technológiás nyakörvvel, ami minden egyes vakkantásnál beindul), akkor érdemes átgondolni az állattartást.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem nevelés szorongás ugat a kutya ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!