hirdetés

Az egyik legjobb kutyás sport a dog dancing: mutatjuk az alapokat

László Enikő

2020. július 18

A dog dancing segítségével kutyád is lehet táncpartnered. A népszerű sport kiváló gazdi-kutya program szinte bármilyen fajtájú kedvencnek.

hirdetés

Ez a különleges és igen szórakoztató sportág az 1980-as években jött létre. Az obedience, azaz engedelmességi feladatokból nőtte ki magát. Hazánkban 2003 óta rendeznek versenyeket minden évben. A sport lényege, hogy a gazda és kutyája zenére bemutat egy koreográfiát. Nem szükséges feltétlenül táncolni, egy kisebb történetet is előadhattok ketten.

A témának csak a képzelet szabhat határt, bármit be lehet mutatni, bármilyen fajtájú kutyával. A versenyeken a bírók az alapján pontoznak, hogy mennyire harmonikus a kapcsolat a páros között, a trükköket pontosan hajtották-e végre, jó volt-e a zeneválasztás. Tehát nem számít, hogy kutyád kicsi vagy nagy, izgága vagy alacsonyabb aktivitású, a dog dancing mindenki számára nyújt lehetőségeket.

Az alábbi videó szemlélteti, hogyan is néz ki egy profi dog dancing kűr:

Két kategóriát különböztetnek meg

Kétféle dog dancing kategóriát különböztetünk meg. Az egyik a freestyle, ahol a koreográfiába teljesen szabadon lehet elemeket választani. A másik az úgynevezett heelwork to music (HTM), magyarra lefordítva olyasmit jelent, hogy szabadon követés láb mellett, zenére.

A heelwork hivatalos szabályzata

Az alábbi pontokra figyeljünk oda gazdiként:

  • A kutya mindig a felvezetőhöz igazodva tartja a pozíciót, állásban és mozgásban egyaránt.
  • A HTM kűr célja, hogy a páros bemutassa, ahogy a kutya közel dolgozik a felvezetőhöz.
  • A lehető legkisebb legyen a távolság a felvezető és kutya között.
  • Fizikai kontaktus a felvezető és kutya között a pozíciók során nem szükséges.
  • A heelwork pozíciók konzisztens, azaz egységes, állandó megtartása kívánatos.
  • Az adott heelwork pozíció legyen mindig felismerhető.

Már egészen fiatal korától elkezdheted edzeni kiskutyádat, ám nem feltétlenül szükséges kölyöknek lennie: akadtak már olyan négylábúak is, akik 8 évesen vágtak bele a kutyás táncba. Fontos, hogy csak olyan elemeket építs be a koreográfiába, amelyek illeszkednek kedvenced fizikai képességeihez. Amennyiben nem így teszel, ki is zárhatnak a versenyből, nem mellesleg veszélybe sodorhatod a kutyádat is.

A dog dancing alapjai

Az alapok elsajátításához olyan trükkök ismerete elengedhetetlen, mint az ül, marad, fekszik, pacsi adás, követés, vagy a Nézz rám! parancs. Amikor ezek már mennek, jöhet a nehezítés, például a tetszhalott póz, vagy a különböző eszközök használata, beépítése a koreográfiába. Érdemes profiktól ellesni különböző trükköket, vagy akár teljesen újakat is kitalálhatsz, a lényeg a szórakozás.

Ez a sport mindenkinek ideális, remekül építi a gazda és kutyája közötti kapcsolatot. Nagyszerű hobbi akkor is, ha nem szeretnénk versenyeken indulni.

(Képek: Getty Images Hungary)

dog dance dog dancing kutya táncol kutyás sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!