hirdetés

Miért szeretnek egyes kutyák magasan lenni? Ezért másznak fel a kanapé támlájára

László Enikő

2022. február 17 - Képek: Getty Images Hungary

Míg néhány eb kifejezetten ódzkodik a magas helyektől, mások viszonylag gyakran keresik az alkalmat, hogy a magasban lehessenek. Mi ennek az oka?

hirdetés

Ha kedvenced szeret magasabb helyeken lenni, akkor arra biztosan jó oka van. De mi is az pontosan? Úgy tűnik, az elsőre furcsa vagy akár zavaró jelenségnek több oka lehet. Ezért érdemes magát a kontextust vizsgálni, nem csak a magasra mászást, így könnyebben rájöhetsz, mi okozza a viselkedést.

Lehet, hogy kedvenced egy számára kellemetlen helyzetet akar így elkerülni.

Jobb a kilátás

Egyes kutyák kifejezetten szeretnek a magasból szemlélődni. Például felmászni a kanapé, a fotel támlájára, hogy jobban szemügyre vegyék a környezetet. Bizonyára azért teszik ezt, mert rájöttek, hogy így jobban belátják a szobát vagy a kint zajló eseményeket.

A kutyák természetüknél fogva kíváncsi lények. Tudni akarják, mi történik az őket körülvevő világban, és részesei akarnak lenni ennek. Mivel a legtöbb eb túl alacsony ahhoz, hogy kilásson az ablakokon vagy az ajtókon, ki kell használnia a lehetőségeket, hogy mesterségesen növelhesse magasságát. Ezt pedig úgy teszi, hogy felmászik mindenre, ami jobb kilátást biztosít számára. Végül is sok mindenről lemaradsz, amikor a környezeted felméréséhez csak a talaj a kilátó!

Menekülés egy stresszforrástól

A másik ok, amiért a kutyák előnyben részesítik a magas helyeket, az az, hogy így elkerülik a helyzeteket, amelyek zavaróak számukra. Van egy kiskutya a házban, aki nem hagyja békén felnőtt kedvencedet? A megemelt, magaslati helyek védelmet nyújtanak azoknak a kutyáknak, akik szívesebben maradnának magukra. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindig biztosíts menekülési lehetőséget kedvencednek. Az ebek ugyanis így próbálnak meg elkerüli számukra kényelmetlen helyzeteket. A magas hely pedig biztonságérzetet ad nekik, ami által enyhülhet a bennük lévő szorongás, feszültség.

Közelebb a gazdihoz

Néha a kutyák azért választanak magas helyeket, mert közelebb lehetnek így gazdájukhoz. Kedvenceink számára a velünk töltött idő a legértékesebb az életükben. Ha a kanapén ülsz, négylábú társad is ott akar lenni. Vannak, akik tévesen dominanciának titulálják ezt, de ez nem így van. Kutyád ösztönösen elfogad téged a ház urának, ha úgy tetszik, vezérének. Te eteted, te szeretgeted és te nyújtasz neki védelmet. Ő pedig nem akar feléd kerekedni.

Miért teszik ezt?

Mint a legtöbb kutyaviselkedésnél, itt is szerepet játszhat az ösztön. A megfelelő kilátás kritikus szempont volt a vadon élő kutyák számára. Mivel energiájuk nagy részét arra fordították, hogy ne váljon belőlük préda, fontos volt, hogy legyen egy olyan hely, ahonnan biztonságosan megtekinthették környezetüket és az esetleges veszélyeket. Ideális esetben ez a kilátópont magasabban helyezkedik el, mivel ez lehetővé teszi az állat számára, hogy sokkal messzebbre láthasson, mint amennyit vízszintes vagy sík talajról tudna. Nagyon valószínű, hogy a vadkutyák túlélési stratégiájuk létfontosságú elemeként magas pozíciót kerestek.

Maga a viselkedés mélyen gyökerezhet a kutya biztonság iránti igényében. A vadkutya, aki nem figyel eléggé, az egész falkát veszélybe sodorhatja. Annak ellenére, hogy a mai modern ebeknek nem kell félniük a ragadozóktól, még mindig él bennük az az ösztön, hogy magasabb helyeket keressenek.

Hogyan szoktathatod le erről?

A kutyák néha azért is magasabb pozíciókat választanak, hogy hozzáférjenek egy számukra értékes erőforráshoz. Ha egy sonka hever a konyhapulton, az elegendő motiváció kedvencednek, hogy megpróbálja kitalálni a módját, hogyan juthat fel oda. Az ilyen típusú problémák csökkentése érdekében tartsd távol vagy zárd el a kutyád számára ínycsiklandozó falatokat.

A kanapéra való mászás nem kívánt viselkedés lehet néhány háztartásban, emellett veszélyes is. Egy keskeny peremen egyensúlyozó eb látványa ijesztő a gazdi számára, hiszen egy rossz mozdulat, és az állat leeshet. Ha kutyád folyamatosan megmássza a kanapét, hogy megtekinthesse a környéken zajló eseményeket, elegendő lehet, ha áthelyezed a bútort egy olyan helyre, ami kevésbé csábító kilátást biztosít számára. Így hamar rá fog jönni, hogy nem érdemes próbálkozni.

Emellett érdemes kedvencednek megtanítani a „Le!” parancsot. Ennek a viselkedésnek a megtanításához klikkerre és nagyértékű finomságokra lesz szükséged. Amikor az eb felmászik valamire, egyszerűen használd a csemegét, hogy a földre csábítsd, miközben ismételgeted a „Le!” parancsot! Ha kutyád teljesítette a parancsot, jutalmazd meg a finomsággal és a klikker hangjával. Ezt a gyakorlatot többször is meg kell ismételni, mielőtt az kedvenced trükkrepertoárjának rögzült részévé válik.

Ha kutyád a félelem vagy stressz miatt keres magaslati helyeket, a kiváló okot kell megszüntetni. Fontos tudni, hogy nem csupán egy kellemetlen vendég, hanem akár a környezeti hangok (szél, eső, vihar, tűzijáték) is okozhatja a rettegést, amiket te magad nem tudsz befolyásolni, megszüntetni. Ebben az esetben magát a szorongást, félelmet kell csillapítani és semmi esetre sem szabad leszidni a kutyát viselkedéséért.

félelem furcsa viselkedés kutya a kanapén kutya magas helyekre mászik kutya viselkedése magas helyek nevelés stressz szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink