hirdetés

A te kutyád hogy szokott ülni? 6 pozitúra és jelentéseik

László Enikő

2021. június 3

A kutyák testbeszéde, így ülési pozíciója is sok mindenre utalhat. A furcsa, kényelmetlennek tűnő pozitúrák azonban akár egészségügyi problémát is jelezhetnek.

hirdetés

Ahogyan kedvenced ül, utalhat hangulatára, egészségügyi állapotára, jólétére is. Bár leginkább az alvási pozíciók különböznek, térnek el egyéni preferencia függvényében, ülés közben is kialakulhatnak érdekes testhelyzetek. Melyek lehetnek ezek és mire utal egy-egy pozitúra?

A hagyományos, egyenes ülés

A legtöbb kutya ugyanolyan pozíciót vesz fel, amikor leül. Gerincük függőleges, térdeik kissé oldalra állnak és hátsó lábaikat kényelmesen maguk alá teszik. A mellső lábak szintén függőlegesek és egyenesek. Ez számukra a legegészségesebb, legoptimálisabb ülés közbeni testtartás, hiszen ez nem károsítja gerincüket.

A féloldalas „kölyökkutya-ülés”

Az angolul „puppy sitnek”, azaz kölyök-ülésnek nevezett pozitúra a fiatal egyedekre jellemző. Jellegzetessége, hogy ilyenkor az ebek egyik, esetleg mindkét hátsó lábukat oldalirányba kinyújtják, így nem teljesen a fenekükön ülnek. Sok gazdi aggódik, hogy ez egészségügyi problémára utal, például csípőízületi diszpláziára. Ez azonban nem így van. A kiskutyák fiatal korukban még igen hajlékonyak, ezért előfordulhat, hogy számunkra kényelmetlennek tűnő pozíciókat vesznek fel. Általában ezt 1-2 éves korukra kinövik, azonban ha ezután is így ülnek, az már jelezhet problémát, utalhat diszplázia kialakulására.

A „lusta kutya-ülés”

Az angolul „lazy dog sitnek” nevezett pozíció nagyjából megegyezik a kölyökkutya üléssel, azzal az eltéréssel, hogy ez felnőtt ebekre értendő és gyakran negatív jelentéssel társul. Habár lusta kutya ülésként emlegetik, ez a testhelyzet jóval kevésbé laza, kényelmes számukra, hiszen nehezebb belőle feltápászkodni. Fontos, hogy ha kölyökkutyád furcsa pozícióban ül, ne erősítsd meg dicsérettel a viselkedést, hiába aranyos. Ha felnőtt korában ül így, az károsíthatja gerincét, ezért nem érdemes kölyökként ezt megerősíteni benne, hiába nem ártalmas (még).

A furcsa póz utalhat csípőízületi diszpláziára, gerincproblémákra, reumára, férgekre, halott farok szindrómára és patellaficamra is. Persze lehet, hogy éppen csak így kényelmes számára, azonban ha túl gyakran csinálja, érdemes állatorvossal kivizsgáltatni, nincs-e egészségügyi problémája.

Kutyák, akik úgy ülnek, mint az emberek

Az interneten nagyon sok, eleinte viccesnek tűnő kép terjeng ebekről, akik úgy ülnek, mintha emberek lennének. Azonban ha jobban belegondolunk, már nem is annyira mókás ez. Ugyanis a kutyák számára ez a pozíció egyáltalán nem egészséges és végképp nem természetes. A legtöbb esetben a gazdik maguk rendezik ilyen pózba kedvenceiket, még akkor is, ha azt mondják, teljesen magától ül így az eb. Persze előfordulhat, hogy a kutyák vicces pozitúrákba vetik magukat, de ez egyáltalán nem olyan gyakori jelenség, mint azt az internet mutatja.

Jól látható, mennyire természetellenes a kutya számára ez a póz.

Felemeli az egyik mellső lábát

Ha kutyád úgy ül, hogy közben felemeli egyik mellső lábát, valószínűleg jelezni akar valamit (például kérne egy kis simogatást vagy egy falatot a szendvicsedből). Ilyenkor hajlamosak egy kis bökdösésre is felemelt végtagjukkal, hogy biztosan felkeltsék a gazdi figyelmét. Persze lehet, hogy azért tartja úgy lábát, mert fájlalja, például belelépett valamibe. Testbeszédéből azonban hamar el tudod dönteni, sérülés vagy egy kis figyelemhiány okozza-e a „láblógatást”.

Ha nem ül le teljesen

Ha azt veszed észre, hogy kedvenced nem szívesen teszi le hátsó felét a földre, amikor feltételezhetően ülni szeretne, két dologra gyanakodhatsz. Egyrészt hűvösebb napokon előfordulhat, hogy túl hideg neki a fagyos föld és nem szívesen ülne rá. De egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Lehet, hogy kedvenced fájlalja fenekét, gyulladás, székrekedés okozza a kellemetlenséget, esetleg férges. Egészségügyi probléma esetén mindenképp fordulj állatorvoshoz!

(Képek: Getty Images Hungary)

diszplázia emberként kezelt kutyák férgek halott farok szindróma kutya viselkedése patellaficam testbeszéd ül ülés jelentése ülés pozíció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink