hirdetés

Toklász a kutyában: miért veszélyes, és milyen tünetek jelzik, ha a bőr alá fúródott?

Rácz Brigitta

2020. augusztus 20

Lényegtelen kis apróságnak tűnik, ám sajnos a kutya halálát is okozhatja, ha nem veszed észre időben a testébe fúródott toklászt. De hogyan előzhető meg a baj, és milyen tünetek esetén fordulj orvoshoz?

hirdetés

Tavasztól késő őszig a kertben, út szélén, erdőn, mezőn, elhanyagolt városi területeken gyakori gyomnövény a búzakalászra emlékeztető egérárpa, vagy hétköznapi nevén a toklász. A növény tél végén, kora tavasszal indul növekedésnek. Virágzása előtt, amikor még élénkzöld színű és puha, nem okoz gondot, sőt, sok kutya egyenesen ellenállhatatlan vágyat érez a rágcsálására.

A zöld egérárpa ártalmatlan, és szívesen rágcsálják a kutyák.

Komoly ellenséggé beérése után, leginkább júliusban és augusztusban válik, amikor a kalászok színe sárgába fordul. A nyílhoz hasonló kiszáradt, kemény állagú toklász – ami egyébként az egérárpa termését védi – ebben az időszakban szétesik, leválik a szárról, és sajátos felépítése miatt igen könnyen a négylábú bőrébe, vagy egyéb testrészeibe fúródhat. Ha megtapad, áramvonalas, hegyes végű alakja révén a kutya mozgásával rendkívül gyorsan fúrja magát egyre mélyebbre a bőrben, ínyben, fülben, szemben, lábujjak között és egyéb testfelületeken.

Miért annyira veszélyes a toklász?

Leginkább alattomos természete miatt, ugyanis szinte lehetetlen észrevenni, ha megkapaszkodott. A hegyes végű, kemény szálakkal védett toklász alakjából adódóan úgy viselkedik, mint egy nyílhegy. Nem tud másfelé haladni, mint befelé, így miután a bőrhöz tapadt, egyre mélyebbre hatol, végül elindul az eb testében a vándorlása, súlyos gyulladást és egyéb egészségügyi bajokat okozva. Sokszor a gyakorlott állatorvosoknak is nehézséget okoz megtalálni, ha már bekerült a bőr alá.

A toklász csak befelé képes haladni. Ha megragadt a bőrben, gyorsan fúrja magát egyre mélyebbre.

A három leggyakoribb veszélyforrás, hogy a kutya felszippantja, és az orrába kerül, esetleg a fülébe tapad, vagy a tappancsain a lábujjak között talál ideális befúródási pontot. Fontos azonban tudni, hogy lényegében bármely testrészen képes megragadni, elég hozzá egy röpke érintkezés. A rövid szőrű ebekre nézve is éppoly veszélyes, mint szőrös társaikra. Ugyanis esetükben a finom redőkben bújhat meg – mint például a hónalj, végbél, fityma -, és itt fúrja magát a bőr alá.

Megtapadás után könyörtelenül halad előre, minden egyes órával egyre mélyebbre hatolva a kutya szövetébe. Előfordul, hogy csak évekkel később, egy feltáró műtét alkalmával találják meg, hiszen olyan erős, mintha műanyagból lenne, lényegében nem képes lebomlani. (Kivéve, ha a kutya lenyeli, mert a gyomorsav segítségével megemészti, így nem okoz problémát.)

Hogyan előzhető meg a baj?

Sétáltatáskor mindenképpen kerülni kell a fertőzött területeket, a kertben pedig érdemes az egérárpát még éretlen, zöld állapotban kiirtani. Azonban ez a növény igazi túlélő, bárhol felütheti a fejét, akár egy aszfaltrésben is könnyedén kivirágzik. Így csakugyan elengedhetetlen az elővigyázatosság.

Megsárgult, azaz már beérett, kemény toklász a fűben.

Ha dús, hosszú szőrű kutyát tartasz, nyáron rendszeresen vidd kozmetikushoz, és amennyire a fajta engedi, vágasd minél rövidebbre a szőrét. Nem ördögtől való a zokni sem, ha elburjánzott a környéken a toklász. Sőt, lógó fülű kedvenceknél a virágzás időszakában érdemes harisnyát húzni a fülekre, és azzal hátrakötni azokat.

A legfontosabb teendő azonban, hogy a séták alkalmával folyamatosan fürkészd, hol található sárguló, vagy éppenséggel már lenyírt, de megérett toklász, ami könnyen beleakadhat kedvenced szőrébe, hajlataiba. Ezekre a helyekre semmiképp se engedd oda a kutyát szimatolni, nézelődni.

Miután hazaértél, azonnal fésüld át a négylábút – különös tekintettel azokra a helyekre, ahol hosszabb a szőre -, majd óvatosan simítsd végig a testét, nézd át a redős részeket – például hónalj, a comb belső része -, a fülét kívül-belül alaposan vizsgáld át, ahogy a tappancsait, farkát, a végbél és nemi szervek környékét is. Ha sokat fúrja a fejét a fűbe, az ínyét, pofáját is simítsd át, hogy megtaláld az esetleg megbújt magot. Szerencsés esetben csak a szőréből kell kihúzni, kifésülni.

Az élénkzöld toklász mellett már ott látható a veszélyes, megkeményedett sárga termés is.

Ha nagyobb séta után vagytok, és már a bőrében találsz toklászt, ne próbáld meg kiszedni. Félő ugyanis, hogy a kiálló kemény szálak tartása miatt bennszakad a toklász bőr alatti része, ez pedig több kárt okoz, mint használ. A maradék rész tovább fúrja magát a kutya testébe, még több bajt okozva ezzel. Ilyenkor ne ess pánikba, mielőbb keress egy állatorvost, aki szakszerűen és biztonságosan eltávolítja a behatolót.

Milyen tünetekkel jelzi a kutya, hogy toklász került a testébe?

Számtalan tünet mutathatja a nemkívánatos növényt. Kényszeres viselkedés, például vakaródzás, nyalogatás bizonyos területeken, állandó fejdörzsölés, de romló egyensúly, vagy vérzés is jelezheti a toklász jelenlétét.

A mancssérülés tünetei

A legtöbb esetben a lábujjak között bújik meg a toklász. Ha kedvenced a séta után folyamatosan nyalogatja, fájlalja a mancsát, felhúzza a lábát, hirtelen sántítani kezd, alaposan nézd át az irritált felületet. Egy kis pont, szúrásnyom, később pedig a gennyesedő terület is jelezheti a befúródást. Ha jó okod van a gyanakvásra, semmiképp se hagyd, hogy nyalogassa a lábát kedvenced, hiszen az tovább ronthat a helyzeten. Ugyanis az erős nyelvcsapásokkal széttolja a szövetekben a gyulladást, így az állatorvos nehezen találja majd meg a gócpontot, és problémás lehet eltávolítani azt. Ha a kutya számára elviselhetetlen az állapot, Betadine oldattal kend át az érzékeny részt, majd adj rá zoknit, míg elviszed az orvoshoz.

A fülsérülés tünetei

A lógó fülű kutyáknál szintén gyakori, hogy a füljárat felé veszi az irányt a már megkapaszkodott toklász. Ha a séta, kerti móka után egyfolytában rázza, vagy féloldalasan tartja a fejét, kényszeresen vakarja, fájlalja a fülét, esetleg a hallószerv környékén érintésre fájdalommal, ingerülten reagál, az az agresszív termés bőr alatti jelenlétére utalhat. Szintén a már befúródott toklászra hívhatja fel a figyelmet, ha az eb a fejét egyfolytában a földhöz dörzsöli, vagy romló egyensúly tüneteit mutatja.

A bőr alá került toklászt mindenképpen állatorvos vegye ki, semmilyen formában ne kísérletezz vele otthon. A kemény magot altatásban végzett műtéttel távolítja el a szakember. A lenti videóban megnézheted, pontosan milyen a füljáratot érintő beavatkozás.

A szem- és orrsérülés tünetei

Ha a szembe, vagy orrba került a növény, azt azonnal, feltűnő módon jelzi a kutya. A szemet rendkívüli mértékben irritálja a toklász, ilyenkor az állat erős fájdalmat érez, megállás nélkül hunyorog, dörzsöli a szemét. Később a kötőhártya begyullad, kipirul és duzzadttá válik, felületét nagy mértékű váladék fedi. Ebben az esetben is érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, nehogy a kutya további súlyos szaruhártya sérüléseket okozzon magának. Az orron át felszippantott toklász jelenlétére a kényszeres prüsszögés, hirtelen tüsszentések hívhatják fel a figyelmet, valamint az állandó orrfolyás, ami idővel gennyessé, véressé válhat.

A nemi szervek sérülésének tünetei

A szukák nemi szerve és környéke is érintett lehet. Ha a kutya gyakran nyalogatja a pérát, azaz a vulváját, véres, olykor gennyes váladék távozik belőle, esetleg véreset vizel, és a folyamat erős fájdalommal jár, mielőbb orvosi segítségre van szüksége. A kan kutyák esetében is hasonló tüneteket produkál a befúródott toklász. Az állandó nyüszítés mellett a tasak kényszeres nyalogatása, a szintén véres, vagy gennyes váladékozás hívja fel rá a figyelmet.

A végbélnyílás is gyakori veszélyeztetett terület, főleg, ha az eb bűzmirigy problémákkal küzd. Ilyenkor a megtelt mirigy miatt a kutya sűrűn szánkázik, azaz a fenekét a földhöz dörzsöli, és a toklász könnyedén beletapadhat. A végbélnyílás folyamatos nyalogatása, a bűzmirigy duzzanata, kipirosodása mellett vérzés, gennyesedés, váladékozás is jelezheti a sérülést.

(Képek: Rácz Brigitta, borítókép: Getty Images Hungary)

betegség tünetei egészség kutya betegségei kutyaszőr toklász vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!