hirdetés

Ismét terjed a szárnyasok között az influenza: a kutyákra súlyos veszélyt jelenthet

Gerhát Petra

2024. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az étvágytalanság a legjellemzőbb tünete a betegségnek, amely már az emlősöket, köztük társállatainkat is veszélyezteti.

hirdetés

A szárnyasok körében újra terjed a madárinfluenza, hazánk haszonállatai veszélyben vannak. Több megye is érintett a járványban, ami miatt egész állományokat kell felszámolni a Nébih tájékoztatása szerint. A kutyákra is hatással lehet a probléma. 

Vadmadaraktól is elkaphatják a kutyák a madárinfluenzát

Egy kutya is elkaphatja a madárinfluenzát

Ahogy azt már több ízben kimutatták a vizsgálatok, a H5N1 néven ismert influenzavírus már nemcsak a szárnyasokra veszélyes fertőző megbetegedés, de az emberek is elkaphatják. Szerencsére ugyan emberről emberre nem terjed, és esetünkben nem halálos, azonban több egészségügyi szaklap is figyelmeztetett az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy nem az ember az egyetlen emlős, aki veszélyeztetett. A madárinfluenzát ugyanis társállataink, a kutyák és a macskák is elkaphatják. 

Az emberekkel ellentétben azonban a Healthnews tájékoztatása szerint a háziállatok egyes esetekben súlyos tüneteket is mutathatnak, számukra akár halálos is lehet a fertőzés. 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az emésztőrendszert támadja

A madárinfluenza, amely elsősorban a madarakat érinti, egy világszerte előforduló, A típusú influenzavírus. Ismert alacsony és magas patogenitású formája is, H5N1-nek is nevezik. A madaraknál megfigyelhető tünetek között elsősorban a letargia, az étvágytalanság, a légúti tünetek a jellemzők, de neurológiai zavarok, gyomor-bél rendszeri panaszok, testszerte megjelenő duzzanatok és lila elszíneződések, illetve csökkent, vagy rendellenes tojástermelés utalhat rá. Súlyos esetben hirtelen halál is előfordulhat. Amennyiben egy haszonállattelepen kimutatják, az állományt meg kell semmisíteni. 

Gyengeséggel és étvágytalansággal jár a fertőzés

Fontos azonban tudni, hogy a madárinfluenza nem csak a vadon élő szárnyasokban vagy a baromfikban fordul elő. Emlősöknél, ideértve többek közt a teheneket és kecskéket, de kedvtelésből tartott állatoknál, kutyáknál és macskák esetében, valamint embereknél is megjelenhet. 

Madaraktól kaphatják el kedvenceink

A háziállatokra főként fertőzött madarakkal való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján terjedhet át. Kutyák és macskák esetében a fertőzés gyakran a fertőzött madarak vagy azok élőhelyeinek szaglásával, nyalogatásával terjed át, de az elhullott madarak tetemeinek felevése is fertőz.

A szaklap felhívja a gazdik figyelmét arra, hogy az alábbi tünetek esetén kiemelten figyeljenek:

  • láz;
  • letargia;
  • étvágytalanság;
  • légzőszervi tünetek;
  • kötőhártya-gyulladás;
  • görcsrohamok;
  • a koordináció hiánya;
  • emésztési zavarok.

Fontos, hogy amennyiben a kutyájánál valaki étvágytalanságot tapasztal, kezdjen gyanakodni. A betegségre nincs specifikus gyógymód jelenleg, tüneti kezeléssel gyógyítják. Az erősebb immunrendszerű állatoknál egy kevésbé súlyos fertőzés magától is elmúlhat, azonban ha a fertőzés súlyosabb, mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Már most érdemes felírnod a naptáradba:

DOGZ Fesztivál és Konferencia
szeptember 7., Városliget és Magyar Zene Háza

 

Add to Calendar

 

A programok folyamatosan frissülő leírása, és az előadók bemutatkozása a DOGZ Fesztivál és Konferencia honlapján, ide kattintva érhető el.

betegség tünetei fertőzés kutya betegségei madárinfluenza vírus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!