hirdetés

Európába is átterjedhet az új halálos járvány? Íme a tünetek

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Az elmúlt hetekben rejtélyes légzőszervi megbetegedés támadja a kutyákat az Egyesült Államokban. A fertőzésről még szinte semmit nem tudunk, így az állatorvosoknak egyelőre a megfelelő gyógymód és kezelés hatalmas kihívást jelent.

hirdetés

Már 14 államban felbukkant az a rejtélyes betegség, amely nemcsak rendkívül fertőző, de életveszélyes is lehet. A kutyákat támadó potenciálisan halálos járvány tartós légzőszervi megbetegedést és tüdőgyulladást okoz, és nem reagál az antibiotikumokra. A kutatóknak egyelőre nem sikerült rájönniük, hogy a tüneteket baktérium vagy vírus okozza-e, illetve hogy képes-e más állatokra, esetleg emberekre is átterjedni. Arról sincsen információ, hogy ez egy teljesen új betegség, vagy az ismert kennel köhögés egy eddig ismeretlen variánsa.

Tünetek

A betegség jelei közé tartozik az akár négy-hat hétig tartó köhögés, amely az enyhébb hörghuruttól a tüdőgyulladásig fokozódhat. Akut esetekben nagyon gyorsan, 24-36 órán belül rendkívül súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

A tipikus első tünet a szűnni nem akaró köhögés, amely az első napokban hasonlíthat a kennel köhögésre. Ám fontos különbség, hogy míg a kennel köhögést száraz köhögés kíséri, addig az új betegség hurutos köhögést okoz.

A nyomott orrú fajták, mint a mopsz vagy a bulldog, az idősebb kutyák illetve a valamilyen légzőszervi alapbetegséggel küzdő állatok esetében nagyobb a kockázat, hogy a köhögés tüdőgyulladás kialakulásához vezessen.

Kezelés és megelőzés

A megfelelő ismeretek hiányában a szakértők csupán annyit tudnak javasolni a gazdiknak, hogy tartsák távol kedvencüket más kutyáktól. Ha lehet, kerüljék a kutyafuttatókat, kutyaparkokat és egyéb olyan helyeket, ahol sok állat találkozhat egymással. Valószínűsíthető ugyanis, hogy a rejtélyes betegség a kennel köhögéshez hasonlóan cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel vagy fertőzött felületek érintésével történik.

Emellett az eddigi tapasztalatok szerint nagyban javítja a kutya gyógyulási esélyeit, ha a kötelező veszettség elleni védőoltás mellett az eb kennel köhögés ellen is védett.

Az Egyesült Államokban egyetemek és diagnosztikai laborok folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtalálják a betegség kiváltó okát. Ám egyelőre sajnos nem jártak sikerrel, így nincs protokoll a gyógyításra. New Hampshire-i kutatók úgy vélik, hogy a betegséget egy mutálódott baktérium okozza, de további vizsgálatokra van szükség a biztos diagnózis felállítása érdekében.

Hazánkban is megjelenhet?

A betegség terjedése egyelőre a tengeren túlra korlátozódik, ám az onnan külföldre utazó kutyák a lappangó kórt elméletileg behurcolhatják Európába és más kontinensekre. Az állatorvosok ezért világszerte arra kérik a tulajdonosokat, hogy amint felső légúti betegség jeleit fedezik fel a kutyájukon – különösen, ha a tünetek megjelenését megelőzően az eb más kedvencekkel találkozott –, azonnal keressék fel az állatorvost, és jelentsék az esetet.

kennel köhögés légzőszervi betegség tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink