hirdetés

Ezért ne engedd a kutyádat az éttermek itatóihoz

Szénási Szimonetta

2024. április 28 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre több vendéglátóhely és üzlet gondol a hozzájuk betérő négylábúakra, és tesz ki vizet nekik. Bár a gesztus felettébb kedves, mégsem javasoljuk, hogy engedd kedvencedet élni a lehetőséggel. Ennek pedig komoly egészségügyi oka van.

hirdetés
Ahogy neked is jólesik néhány korty víz séta közben, úgy kutyád is örömmel iszik időről időre. Főleg a melegebb hónapokban van nagy jelentősége a folyamatos folyadékpótlásnak, ám az év minden napján ügyelni kell arra, hogy az állatok is elegendő vizet fogyasszanak. Remek alternatívának tűnhet az éttermek és egyéb nyilvános helyek elé elhelyezett vizestál. Így az sem (lenne) gond, ha otthon maradt a kulacsotok. Lenne – ugyanis ha jót akarsz társadnak, akkor sosem engeded, hogy igyon a kutya a nyilvános itató vizéből. Mielőtt túlféltésnek titulálnád az intelmünket, vegyük sorra az ellenérveket.
A folyadékpótlás nagyon fontos, de a nyilvános itató nem a legjobb választás a kutya számára!

Nem tudod, mikor cserélték a vizet

Ahogy számos alkalommal felhívtuk rá a figyelmedet, az állott vizekben nagyon gyorsan elszaporodnak a különféle baktériumok, illetve egyéb paraziták. Ez az itatótálakra is igaz.
Azt sem tudhatod, hány kutya fogyasztott már kedvenced előtt az itató vizéből, így nagy a rizikó, hogy elkap valamit. Ezenfelül az ebek, de akár a szél is belehordhat számos szennyeződést a vízbe. Még akár ürüléket is! Gondolj csak bele, hány kutya mártja bele a lábát a tálkájába, amivel előtte egy séta alkalmával bármibe beletapodhatott.
A állat lábáról számos szennyeződés kerülhet a vízbe
Mindezek okán olyan súlyos betegségekért felelős élősködők is vígan lubickolhatnak ezekben az edényekben, mint a leptospirózis, a kutya papillomavírus vagy a giardiasis, de a kennelköhögés is terjedhet ezen az úton.
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
Az is potenciális veszély, hogy valamilyen káros, esetenként mérgező anyag került a vízbe. Ez megtörténhet teljesen véletlenül is, és mivel ezek a tálak gyakran nyílt téren, például egy bolt bejáratánál vannak, így kicsi, de megvan rá az esély.
Összegezve, a lehetséges következmények fényében inkább csomagolj egy palack vizet, illetve egy tálat kedvencednek, hogy bármikor kényelmesen megitathasd útközben is.
Ebben a cikkünkben részleteztük az említett betegségek tüneteit, valamint következményeit, ahogy arra is kitérünk, milyen óvintézkedéseket kell megtenned otthon, kutyusod védelmében. Többek között azt is megtudhatod, miért jobb az acél, mint a műanyag kutyatál.
élsőködők giardia iszik itató itatótál kennel köhögés kutya iszik leptospirózis kutya víz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!