hirdetés

Miért lép bele sok kutya az itatótáljába?

Hangai Lilla

2024. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

Először akkor lettem figyelmes erre a viselkedésre, mikor Mázlit, a mudi keverék mentett kutyust láttam inni. Csak úgy esett neki jól a frissítő nedű, ha jobb lábfejét megmerítette benne. A gazdája azt mondta, mindig is így csinálta, már kis korától kezdve. Ez persze azonnal gondolkodásra sarkalt, és kiderült, hogy Mázlista szokása bár eszelősen cuki, egyáltalán nem ritka a kutyanép képviselői között.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, miért meríti el olyan sok kutya a lábát a vizében.

Ez a huncut boston terrier is a szokás művelője

Ezért meríti le sok kutya a lábát a vizében

Ahogy a ma már sajnos csak néhai Mázlit megfigyeltem, sosem pancsolta ki a vizet, és nem is mancsozta. Csupán egyszerűen és elegánsan elmerítette végtagját bokáig. Nem számított, hogy tél vagy nyár van, mindig így ivott, tehát arról sem lehetett igazán szó, hogy ezzel a technikával szeretett volna hűsíteni magán. Ám ennek ellenére biztosan vannak olyan ebek, akik azért isznak így, hogy duplán frissüljenek fel. Ilyenkor akár mind a két mellső lábukat a kis tálkába helyezhetik, ha arra van elég helyük.

Egy másik lehetséges ok, hogy kis korában, amikor elkezdte ezt a szokást, a gazdái aranyosnak találták. Sőt, mosolyogtak rá, felkeltette a figyelmüket, és akár meg is simogatták, hogy „jaj, milyen édes vagy”. Így a lábmártás szokássá formálódott, ugyanis az eb összekötötte pozitív élményekkel a cselekvést.

Ha ez nem így történt, vagyis a gazdi egészen biztos abban, hogy a csendes szemlélődésen kívül máshogy nem reagált a viselkedésre, meglehet, hogy a kutya azért cselekszik így, mert késztetést érez rá. A mancsainak benedvesítése kapcsolatot teremt az érzékei között, ami kellemes számára.

Amennyiben a kedvenced Mázlival ellentétben fröcsköli a vizet, lehetséges, hogy azért teszi, mert az ebek is gyakran előnyben részesítik a mozgó vizet. Ez egy ősi ösztön miatt van így, ezzel a technikával ugyanis nagyobb valószínűséggel jutnak tisztább, frissebb folyadékhoz. Az interweben kutakodva több gazdi jelezte, hogy kiderült, négylábú társát zavarta a rozsdamentes tálban a visszatükröződés. Így amikor ezt lecserélték kerámiára, az eb sem pacskolta tovább a vizet.

Ha zavar a viselkedés már kölyökkorban érdemes ellene tenni

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Így reagálhatsz rá

Amennyiben kutyusod olyan visszafogott, mint a jó öreg Mázli koma, és nem zavar, hogy a lakásban esetleg lehetnek vizes mancslenyomatok, szerintünk nem kell feltétlenül bármit is kezdeni a viselkedéssel. A kutyának ez egy olyan szokása, amely ártalmatlan. Hagyjuk, hogy önmaga legyen, amennyiben ezzel nem árt senkinek.

Ha az eb fröcsköli a vizet, és megelégelted a folyamatos törölgetést, a tál pedig rozsdamentes acélból van, mi először megpróbálnánk azt lecserélni, hogy láthassuk a reakciót. Ha megoldódott a dolog, akkor hátradőlhetsz.

Amennyiben a viselkedés nyáron tapasztalható kizárólag, akkor azt jelenti, hogy a kutyusnak melege van, így gondoskodnunk kell olyan módszerekről, amelyekkel biztonságosan hűthetjük. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Ha az eb az unalmát igyekszik ezzel a foglalatossággal elűzni, gondoskodj arról, hogy legyen elég játéka. Remek ötlet lehet ételrejtvények, szimatszőnyegek bevezetése a repertoárba. Érdemes lehet kipróbálni a megemelt itatótálakat is, amibe így nem tudja belehelyezni a mancsát. Ezek előnyeiről és hátrányairól itt olvashatsz.

Ha a négylábú azért viselkedik így, mert a tette figyelmet generál, először is próbáld ignorálni, amit csinál, valamint tegyél kevesebb vizet is a tálkába. Ha a viselkedés nem finomodik ennek ellenére sem – időbe telhet, mire változnak a dolgok –, és nagyon zavar, javasoljuk, hogy keress fel egy trénert.

Ide kattintva megtudhatod, miért borzasztóan veszélyes, ha a kutya pocsolyából iszik.

furcsa szokások iszik itatótál kutya szokásai

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!