hirdetés

Hogyan készíts szimatszőnyeget a kutyádnak? Nemcsak a gondolkodását fejleszti, de órákig eljátszik vele

Tóth Eszter

2022. július 14 - Képek: Getty Images Hungary

A snuffle mat, szimat-, kereső- vagy ásószőnyeg egy több csíkból álló szőnyeg, mely általában gyapjúszövetből készül. Csakúgy, mint a színe, a mérete is modellenként változik.

hirdetés

A szimatszőnyeg működési elve nagyon egyszerű: csemegéket kell elrejteni a csíkok közé, hogy kutyusod megtalálhassa őket. Az első alkalommal méretesebb finomságokat javasolt használni, hogy kedvenced könnyen ráleljen, később viszont olyan falatkákat helyezhetsz el a szőnyegben, amelyek egyre kisebbek, és ezért nagyobb kihívást jelentenek.

Miért jó, ha te is beszerzel kedvencednek egy keresőszőnyeget?

A keresőszőnyeg nagyszerű játék minden kutyának: kicsiknek, nagyoknak, hiperaktívaknak és nyugodtaknak. A kedvencek különösen nagyra értékelik az eszközt, ha a gazdik sok időt töltenek a házon kívül, vagy ha az időjárás nem teszi lehetővé a hosszabb kirándulásokat. A szimatszőnyeg azért előnyös a kutyák számára, mert a játék folyamán használniuk kell érzékszerveiket és kognitív képességeiket is. Egy ilyen egyszerű eszközzel órákig képesek elfoglalni magukat! Ezalatt az idő alatt kedvenced nem rosszalkodik majd és anélkül is elfárad, hogy hosszabb időre kimentetek volna! Ezenkívül serkenti az érzékelést, kutyád jobban kezeli távolléted, a frusztrációt, de csökkenti a stresszt és kedvenced megtanulja levezetni felesleges energiáit is.

Hogyan készíts szimatszőnyeget?

Szükséged lesz egy alapra, melynek többféle formája is lehet. Egy gumiból készült lábtörlő erre tökéletesen megfelel, de alapot kötéllel is létrehozhatsz. Utóbbi lehetőség akkor előnyös, ha sajátos formát szeretnél adni a szőnyegnek.

Az alábbi videó segítséget nyújthat az elkészítéshez:

Miután megvan a szilárd alapod, és kedvedre formáztad, elkezdhetsz a hevederekkel foglalkozni. Létrehozása egyszerű: szerezz be egy gyapjútakarót, filces anyagokat vagy bármilyen puha textíliát. Válassz olyan színeket, amelyek tetszenek, vagy amelyek illeszkednek otthonod belső teréhez. Dekorációs üzletekben, szupermarketekben és diszkont üzletekben viszonylag alacsony áron beszerezhetőek ezek a darabok. Egy jó ollóval vágj 3 cm x 20 cm-es csíkokat, és ezután rögzítsd azokat az alaphoz! A megfelelő szilárdság érdekében dupla csomót készíts! Minél több csíkot rögzítesz, annál nagyobb élményt nyújt majd a játék.

Első a biztonság

Az éberség kulcsfontosságú azoknál a kutyusoknál, akik imádnak rongálni a ház körül. Miért? Mert a gyapjúdarabok lenyelhetőek lehetnek. Akár szimatszőnyeget vásárolsz, akár saját kezűleg készíted el, meg kell győződnöd arról, hogy a darab elég erős kutyusod számára. Az első használat során a kutyával kell maradnod, így megfigyelheted, egyedül hagyhatod-e majd játékával. Ha elkészítetted, és úgy látod, a játékod elég erős, reggelente csak elöl kell hagynod, mielőtt munkába indulnál – és persze pótolni a jutalomfalatokat.

játék játék a kutyával keresőszőnyeg kutyajáték házilag szimatszőnyeg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!