hirdetés

Játék az étellel: így tedd szórakoztatóbbá kutyád számára a jutalomfalatok megszerzését

László Enikő

2021. augusztus 3

Kutyád két dolgot szeret nagyon, persze rajtad kívül: a jutalomfalatokat és a játékot. Mi lenne, ha kombinálnád a kettőt? Mutatjuk, hogyan!

hirdetés

A kutyák ösztönösen szeretnek játszani, keresgélni, pláne akkor, ha jutalmul néhány finom falatot kapnak. De ez nemcsak az ebekre igaz, hanem az állatok többségére. Ezt jól példázza, hogy az állatkerti gondozók is sokszor találnak ki hasonló feladatokat lakóik lefoglalására, unaloműzésére. Az ilyesfajta jutalomszerzés rendkívül jól stimulálja agyukat, miközben le is mozgatja őket, nem mellesleg pedig megdolgoznak a falatokért. Megmutatjuk, hogyan rázhatod fel az unalmas mindennapokat egy kis kreativitással!

Játék a medencében

Ha van kedvencednek egy kis medencéje (akár gyerekeknek való homokozó, vízzel feltöltve), és szeret is benne pancsolni, nyert ügyed van. A forróbb napokon dobálj jégbe fagyasztott finomságokat a vízbe, amit aztán persze neki kell majd kiszedni, és elfogyasztani. A jégkockatartóba tehetsz gyümölcsöket vagy olyan jutalomfalatokat, amiket kutyád szeret. Fagyaszd le, és ha megvan, mehet a móka! Dobáld ezeket a medencébe, hogy kedvenced kihalássza. Ez nemcsak egy kis mozgásra készteti, de egyben le is hűti testét. Persze nem muszáj lefagyasztani a finomságokat, viszont ebben az esetben ügyelj arra, hogy olyan nassolnivalót válassz, ami nem oldódik fel a vízben (például répa).

Finomság a játékban

A különböző jutalomfalat adagoló játékoknak igen nagy sikere van. Számos változatuk létezik, amikkel lefoglalhatod kedvencedet. Ezek lényege, hogy a játékba helyezed a falatot, amiből kissé időigényes kipiszkálni a nassolnivalót.

Ennek egy továbbfejlesztett változata az a szerkezet, ami főképp akkor ideális, amikor kutyád sokáig van otthon egyedül. A gépben több kisebb ilyen játék van, és időnként kilövell magából egyet. Így kedvenced hosszabb ideig babrálhat a különböző játékokkal.

A fejlesztőjátékok örök slágerek

Számos olyan fejlesztőjáték kapható már a piacon, amibe jutalomfalatot kell tenni. Ezeken általában kis reteszek vagy zsebek vannak. Kutyádnak a mancsával és az orrával kell azokat eltolnia, elhúznia, hogy megszerezhesse a finomságot. Az úgynevezett szimatszőnyeget pedig akár te magad is elkészítheted. A fejlesztőjátékok nagyszerűen stimulálják kedvencedet, hiszen gondolkodásra késztetik. Meglátod, kutyád ügyesebb, mint gondolnád és igen hamar bele fog jönni a dologba, még akkor is, ha eleinte csak nehezen érez rá az ízére!

A bújócska kicsit másképp

Dugd el kutyád kedvenc jutalomfalatját, és hagyd, hogy megkeresse. Ha még számára ez új feladat, először a szeme láttára csináld segítségképp. Később nehezíthetsz a feladatokon. Csak a kertben vagy a lakásban is elrejtheted, egy-egy bútor lába mögé, de használhatsz ehhez poharakat is. Ezeket aztán keverd össze az orra előtt. Az ő feladata pedig az, hogy megtalálja azt, amelyik alatt a finom falat rejtőzik.

(Képek: Getty Images Hungary)

fejlesztőjáték játék a kutyával játék jutalomfalattal jutalomfalat nyári játék vízi játék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink