hirdetés

Elkészült az első kutyáknak szánt videójáték: jutalomfalattal díjazzák az ebet

Szénási Szimonetta

2023. március 19 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

A játék nem pusztán a szórakozásról szól, komoly egészségügyi előnyei lehetnek.  

hirdetés

A Joipaw nevű brit startup meglepő újítással rukkolt elő: kutyáknak készült videójátékot dobott a piacra. Az esetleges nyálzásra és a megfelelő jutalmazásra is gondoltak. És hogy miért jó mindez? Meg fogsz lepődni, milyen előnyökről számolt be a cég!

Kép: YouTube

Egy unatkozó négylábú adta az ötletet

A Joipaw társalapítója, Dersim Avdar maga is elkötelezett videójátékos, ahogy fogalmazott, egész életében játszott. Mint mesélte, kezdetben azért merült fel a kutyáknak szóló játék gondolata, hogy lefoglalja vele Kawet nevű, különösen aktív keverék kutyáját.

Avdar hamarosan rájött, hogy az ötlet nagyobb lehetőséget rejt az állatok egészségének támogatása szempontjából. Olvasott ugyanis egy 2017-ben készült kutatást, amely során egyszerű érintőképernyős játékokat teszteltek közel 300 kutyán (és 20 farkason), és lehetséges kognitív előnyöket találtak az öregedő agyú kutyák számára.

– Fogom a fáklyát, amelyet ezek a kutatók meggyújtottak, és tovább viszem – fogalmazott az ötletgazda.

Kép: YouTube

Többféle kihívás

Az egyelőre csak protoípusokként létező játékok között többféle verzió létezik. Van, amelyiknél a lyukból előbukkanó ürgéket kell időben elcsípniük az ebeknek, míg egy másik fajtánál azt kell eldönteniük, az elválasztott képernyő melyik oldalán látnak több buborékot. Emellett a kutya nyakörvén lévő mozgásérzékelő egyes játékok további vezérlését is lehetővé teheti.

Mogyoróvaj és jutalomfalat

Mint a készítők elmondták, a játéktervezésnél gondolniuk kellett arra, hogy a kutyák figyelmének felkeltése, illetve a játék szabályainak ismertetése másfajta megközelítést igényel. A már említett ürgés játéknál például először csak egyetlen állat jelenik meg a monitoron, amire mogyoróvajat kell kenni, hogy az eb megérintse. (Mint elmondták, a képernyők „nyálállóak”.) Ugyanígy a helyes megoldásokat a konzol jutalomfalattal honorálja.

Az alábbi videóban bemutatják a játék tesztelését élesben:

Az eddigi tapasztalatok: mogyoróvaj nélkül nehezebb

Avdar szerint a közel két tucat kutyával végzett tesztek során a legnehezebb lépés az volt, hogy az ebeket rávegyék, mogyoróvaj nélkül is elkezdjenek játszani a képernyőn. Ám amikor beindul a móka, az elmondása szerint lehengerlő.
– Az egy varázslatos pillanat, mikor látod a fényt a szemükben – jellemezte a férfi a sikert.

Nem helyettesítik a közös időtöltést!

Azt maga a készítő is hangsúlyozza, hogy játékai nem helyettesítik az ebbel töltött minőségi időt, és nem is ez volt vele a szándék! Ezek a videójátékok egyfajta mentális tornát jelentenek az állatok számára, gondolkodásra késztetik őket, ezáltal kellemesen lefárasztják az agyukat.

A demenciában is segíthetnek

– A kutyáknak szánt érintőképernyős agyi játékokkal kapcsolatos kutatások még fiatalok, de nagyon ígéretesek – mutatott rá Clara Mancini, az angliai The Open University állat-számítógép interakció professzora és a Joipaw tudományos tanácsadója.

Mancini úgy véli, hogy a videójátékok olyan előnyökkel járhatnak, amelyekkel más típusú kutyajátékok nem, mivel előbbieket fel lehet építeni, hogy fokozatosan nehezedjenek. Meglátása szerint van remény arra, hogy a technológia segíthet a demenciában szenvedő kutyákon, vagy színesítheti a kevésbé aktív, illetve menhelyen élő négylábúk mindennapjait, de ehhez további kutatásokra van szükség.

Csökkenteni az ember és kutya közti távolságot

Mancini érdekes megállapítást tett a technikai fejlődéssel kapcsolatban. Úgy véli, az emberek a technikai vívmányokra általában úgy tekintenek, mint olyan felfedezések, amelyekkel a többi fajt lekörözhetjük. Ezzel ellentétben a szóban forgó videójátékok inkább csökkentik az emberek és a kutyák közti távolságot. A távlati célok között szerepel többek között az is, hogy a kutyák az emberekkel együtt játszhassanak.

Kutyás e-sport

Ugyanígy a tervek között szerepel egy globális ranglista létrehozása a játékot használó jószágok számára, ezzel egyúttal megteremtve a kutyás e-sportot. A tulajdonosok úgy vélik, ebben van potenciál, s igény is a gazdák részéről.

aktív kutya beltéri játék fejlesztőjáték játék játék a kutyával játék otthon jutalomfalat kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya mentális egészség mentális egészség mentális stimuláció videójáték kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink