hirdetés

Milyen feladatokkal foglald le a kutyád? Mutatunk néhány nagyszerű ötletet!

László Enikő

2022. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák mentális stimulációja rendkívül fontos szellemi egészségük megőrzéséhez. Sokszor hallani, hogy foglald le valamilyen feladattal kedvencedet. De pontosan milyen játékok ezek?

hirdetés

Annak érdekében, hogy négylábú társad szellemileg is le legyen fárasztva és fitt maradjon, mentális stimulációra van szüksége. Különböző, intelligenciát próbára tevő feladatokkal megdolgoztathatod agyát. A következőkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, hiszen a tipikus fejlesztőjátékokon túl is van jó néhány feladat.

A fejlesztőjátékok gondolkodásra késztetik kutyádat.

Az érzékszervek kényeztetése

A kutyák kiváló hallással és szaglással rendelkeznek, leginkább utóbbit pedig könnyű is próbára tenni. Látogass vele el új helyekre, játsszatok keresős játékot, amikor egy finom falatot vagy számára különleges tárgyat kell megkeresnie. Gyakorolhatjátok a nyomkövetést is. Az is izgalmas lehet kutyád számára, ha magaddal viszed a közeli állateledeles boltba, ahol körbeszaglászhat, vagy csak egyszerűen hagyd egy kicsit, hogy séta közben arra menjetek, amerre orra szeretné. Amennyiben szeret más állatokat (például madarakat) figyelni, hagyd neki (persze biztonságos távolságból), esetleg próbáld ki, hogyan reagál egy természetfilmes tévécsatornára. Betehetsz neki kifejezetten kutyák számára összeállított zenéket, vagy ízlelőbimbóit is kényeztetheted néhány finom és egészséges nassolnivalóval.

A barackot nyugodtan eheti kutyád, ha nincs benne a magja.

Szociális stimuláció

A szociális stimuláció lehet az, hogy ketten csináltok valamit, vagy kedvenced más ebek társaságában szórakozik. Előbbi esetben például bármilyen közös játék ideális lehet, de egy kis masszázs, összebújás, bújócska, ápolás, kergetőzés vagy séta, kirándulás, közös sportolás is nagyszerű lehet. Vagy szervezhetsz kedvenced négylábú barátaival egy délutánt, amikor játszhatnak, esetleg velük együtt is kirándulhattok, sétálhattok. Meglátogathattok egy barátot, családtagot, akit kutyád nagyon kedvel. Az ebeknek szüksége van más kutyák társaságára, ezért fontos, hogy gyakran találkozhassanak fajtársaikkal.

Készségfejlesztés

A trükkök, vezényszavak elsajátítása nagymértékben igénybe veszi kedvenced agyát. Fontos, hogy inkább többször, kevesebbet gyakoroljatok (például napi 10-10 perc sokkal hatásosabb, mint egy óra egyhuzamban, egy héten egyszer).

A már ismert parancsokat érdemes időről-időre elővenni, ismételni, hiszen ez nagy sikerélmény kedvencednek. Az is jó ötlet, ha ezeket új környezetben gyakoroljátok, például a kutyafuttatóban. De persze újdonságokat is tanulhatok. Ebben a cikkünkben kifejezetten szorongó kutyák számára ideális trükköket mutattunk be, ebben pedig olyanokat, amik kicsit mások, mint a tipikus vezényszavak.

A klikker tréninget is érdemes kipróbálni, de a tükör módszer is érdekes újdonság lehet mindkettőtök számára. Különböző kutyás sportokban is kipróbálhatjátok magatokat, ilyen például a puller, az agility, a dog dancing, a flyball, a frizbi vagy a barkour. Ha pedig az időjárás ideális hozzá, és kedvenced szereti a vizet, az ebben a cikkben található sportokat ajánljuk neki.

Az alábbi videóban egy világbajnok páros mutatja be a puller sportot:

Motiváld étellel

Szórj szét néhány finom falatot a fűben, és hagyd, hogy orra segítségével rábukkanjon a finomságokra. Ezt beltéren is kivitelezheted, de akkor érdemes a tárgyak mögé rejteni a falatokat. Emellett szimatszőnyeget is használhatsz, amit akár te magad is elkészíthetsz. A kis zsebeket töltsd meg minden jóval, és hagyd, hogy az eb felkutassa.

A falatokat egy egyszerű, kupak nélküli műanyag palackba is teheted, ebből valamivel könnyebben tudják kiszedni a finomságokat. Poharak alá is eldughatsz pár falatot, de itt ügyelj, hogy csak műanyagból készült poharakat használj. Régi ruhadarabokba, rongyokba is belebugyolálhatod a jutalmakat, vagy akár egy törölközőbe, pokrócba is. Emellett érdemes beszerezni intelligenciát igénylő játékokat, amikben el lehet rejteni a finomságokat. Nagyszerű program lehet az is, ha (természetesen kutyák számára biztonságos) új ételeket próbáltatsz ki kedvenceddel. Ezek lehetnek zöldségek, gyümölcsök vagy általad összeállított, egészséges nassolnivalók.

Annak érdekében, hogy kedvenced ne unjon rá hamar a feladatokra, egyiket sem ideális egy héten háromnál többször játszania. A túl gyakori ismétléssel nem lesz kihívás számára a feladat megoldása, így az csökkenti annak hatékonyságát. Először érdemes a könnyebbekkel kezdeni, hiszen ha túl nehéz egy feladat, az stresszelheti és frusztrálhatja az állatot. A kutyákat nem a minél drágább és bonyolultabb tárgyak nyűgözik le, hanem az, ha szeretett gazdáikkal lehetnek. Még a legegyszerűbbnek tűnő feladatok is szórakoztatóak lehetnek számukra, így egyiket sem érdemes alábecsülni. Légy kreatív, hiszen akár régi gyerekjátékokból is nagyszerű dolgokat készíthetsz!

beltéri játék fejlesztőjáték játék játék a kutyával kutya érzékszervei kutya lefárasztása lefárasztás mentális stimuláció nevelés szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink