hirdetés

7 szabály, amit sokan még mindig nem tartanak be a kutyafuttatóban: emberi ételt bevinni főbenjáró bűn!

Hangai Lilla

2023. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a gazdik és az ebek is élvezni tudják a futtatóban eltöltött idejüket, mindenképpen be kell tartani néhány szabályt. Ezek nem opcionálisak, felelős kutyatartóként kötelességed odafigyelni rájuk!

hirdetés

Ebben a cikkünkben írtunk már az etikettről és Tornóczky Anita is beszámolt arról, hogy a kutyafuttató esetében mely szabály a legfontosabb. A tapasztalataink szerint azonban még mindig van néhány homályos folt a témával kapcsolatban, így ma ezekről lesz szó.

1. Gyerek-kérdés

Tudjuk, hogy nagyon nehéz egyensúlyozni a háztartás vezetése, a gyereknevelés, a munkahely, és a kutyatartás között, de kisebb gyereket vinni a futtatóba nem olyan jó ötlet. A gyerekek sírása, kiabálása, futkározása megzavarhatja a kutyákat és beindíthatja a vadászösztöneiket is. Nem tudhatod, hogy milyen gondosan nevelték az éppen ott tartózkodó ebeket, így abban sem lehetsz biztos, hogy könnyedén viselik-e az ilyenfajta megnyilvánulásokat.

Ráadásul lelkesedésükben a kicsik vagy még a kicsit nagyobbak is megragadhatják a kutyák fülét, farkát vagy egyszerűen úgy teremthetnek velük fizikális kontaktust, amit a négylábúak nem díjaznak. A kutyára felügyelni is elég nagy felelősség egy futtatóban, a gyermek jelenléte csak még nehezebbé teszi a dolgot. Balesetek akkor is történhetnek, ha mindenki elvileg a nagykönyv szerint viselkedik, nem érdemes kockáztatni! Ha kénytelen vagy a gyereket és a kutyát is magaddal vinni, javasoljuk, hogy inkább sétáljatok pórázzal egy nyugodtabb környéken vagy válassz egy olyan helyet, ahol nem kötelező a póráz és nagyobb területen, szabadon futkározhat a kutya.

2. A babakocsik, rollerek, biciklik

Ilyen és ehhez hasonló tárgyakat, közlekedési eszközöket nem szabad beállítani a futtató belső részére. Láttunk már babakocsit tologató anyukát, vagy a rollerére támaszkodó gazdit a futtató közepén álldogálni, miközben elmélyülve beszélgetett valakivel. A kutyák azért jönnek ide, hogy a lakásban eltöltött idő után szabadon futkározannak. Ne kelljen kerülgetniük nem odavaló tárgyakat!

3. Emberi ételek

Kifejezetten illetlen dolog a futtató nyugalmát azzal zavarni, hogy emberi ételt viszel be. Fontos ez, mert egyik gazdi sem nézi jó szemmel, ha kedvence egy idegentől kunyerál, másodsorban pedig számos olyan emberi étel van, ami veszélyes lehet a kutyákra. Csábító lehet megreggelizni, míg kedvenced kiszórakozza magát, de próbáld ezt inkább máshová beilleszteni a rutinodba.

4. Idegen kutya etetése

Ha már az ételeknél tartunk, itt van még egy óriási no-no. Nemcsak emberi étellel tilos etetni őket, de a jutalomfalattal is! Sosem tudhatod, hogy az adott eb diétán van-e, allergiás-e vagy a gazdi egyszerűen csak nem nézi jó szemmel, ha valaki más, ismeretlen eredetű eleséget ad a kutyájának.

Jutalomfalatot adni saját kedvencednek nem tilos a futtatóban sem. Ha közben megjelenik egy idegen kis kunyeráló, előbb kérdezd meg a gazdit, hogy adhatsz-e belőle neki is. Ha nemleges választ kapsz, akkor se vedd rossz néven, biztosan megvan rá az oka.

5. Fajtársai iránt agresszív vagy félős kutya

Íratlan szabály a kutyafuttató esetében, hogy nem viszünk oda tüzelő vagy beteg kutyát. De ez érvényes a fajtársaival agresszív vagy félős négylábúakra is. Még akkor is, ha éppen azon vagy, hogy szocializáld az ebet. Az ilyen blökiknek az első időkben főleg, nyugodt, csendes, könnyen ellenőrizhető környezetre van szükségük ahhoz, hogy megtanulhassák a megfelelő interakciót. Ha futtatóba viszed szocializálni az ilyen kutyát, azzal biztosan nem segítesz neki.

6. Kéretlen tanácsok

Tudjuk, hogy a legtöbben tele jó szándékkal gondolnak arra, hogy ér ismeretlennek neveléssel, etetéssel vagy bármi mással kapcsolatban kutyás tanácsot adni, de ez akkor is illetlen. Kutyásként valószínűleg van tapasztalatod és rálátásod a dologra, de a véleményedet akkor is jobb, ha megtartod magad. Plusz, azt sem tudhatod, hogy mi áll a hátterében annak, amit éppen látsz vagy tapasztalsz. Ha mégis úgy érzed, hogy kipukkadsz, ha nem szólalhatsz meg, akkor kérdezed meg udvariasan a gazdit, hogy a látottakkal kapcsolatban megoszthatod-e a meglátásaidat. Ha nemleges választ kapsz, vita nélkül fogadd el.

7. Bár egy kutyafuttató esetében sok a szabály, ne kényszerítsd játékra kedvencedet

Ha kedvenced introvertált vagy aznap egyszerűen nincs kedve nyelvét kilógatva futkorászni és birkózni a többiekkel, az is teljesen rendben van. Nem kell erőltetned semmit, Ha csak ott ül, az is oké, ha jelzi, hogy menni szeretne, az is oké. Tudod, egy jó kapcsolatban a felelek tiszteletben tartják a másik igényeit.

agresszív a kutya emberi étel kutyáknak felelős gazdi félős kutya gyerek a kutyafuttatóban gyerek és kutya idegen ember idegen kutya játék játék a kutyával jó gazdi jutalomfalat kutyafuttató kutyafuttató etikett szocializáció város városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink