hirdetés

6 dolog, amivel boldogabbá teheted kutyád életét

Szénási Szimonetta

2024. április 17 - Képek: Az Én Kutyám

Nem kellenek nagy változtatások ahhoz, hogy kedvenced a legkiegyensúlyozottabb eb legyen.

hirdetés

Minden felelős gazdi azt szeretné, ha négylábú társa boldog kutya lenne. Elmondjuk, melyek azok a hétköznapi teendők, amik nem igényelnek nagy erőfeszítést a részedről, mégis tökéletessé teheted velük kedvenced életét.

Gazdaként a te feladatod, hogy ideális életvitelt alakíts ki kedvenced számára /Fotó: Az Én Kutyám

1.) Hagyd szimatolni

A kutyák legfontosabb érzékszerve az orr. A szagok alapján nyernek információt a környezetükről, így kiemelten fontos, hogy séta közben mindent alaposan megszimatolhassanak. Emiatt sose légy türelmetlen, és várd ki, míg az eb begyűjtött minden számára fontos tudnivalót. Ha pedig változtatsz a sétaútvonalon, és elviszed számára új helyekre, azzal remekül edzed mentálisan is.

Az is jó taktika, ha direkt elszórsz néhány jutalomfalatot, például a kertben, és hagyod, hogy kedvenced felkutassa azokat. Ilyet a házban is játszhattok, illetve szimatszőnyeget is készíthetsz az ebnek. Hogy az micsoda? Ebben a cikkben részletezzük.

A kutyáknak a szimatolás az egyik legfontosabb tevékenység. A képen látható boston terrier is koncentrálva emeli az orrát a levegőbe /Fotó: Az Én Kutyám

2.) Használj különféle jutalomfalatokat

Bár a legtöbb kutyának megvan a kedvenc finomsága, többségük mégis szereti a változatosságot. Így ha időről időre újítasz ezen a téren, azzal pozitív meglepetést okozol neki. Ahogy korábban írtunk róla, a jutalomfalat milyensége nagyban befolyásolja, miként motiválja az állatot. Ezért ajánlott valóban finom, a kutyád szája íze szerint való termékeket venned.

Emellett teremts direkt olyan szituációkat, hogy legyen módod jutalmazni is kedvencedet; taníts neki trükköket, játsszatok kötélhúzást, vagy dobálj neki labdát. Amellett, hogy fizikailag és szellemileg is fárasztod, a kettőtök kapcsolatának is nagyon jót tesz a közös időtöltés.

3.) Töltsetek időt mások társaságában

Nagyon fontos, hogy kedvenced megfelelően szocializált legyen, ahogy az is, hogy ne magányosan, hanem társaságban töltse az életét. Járjatok el ismerősökkel közösen sétálni, vagy menjetek ki a közeli parkba, kutyafuttatóba. Ez különösen fontos a még fiatal jószágok esetében, míg egy idősebb négylábú már kevésbé igényelheti az efféle szórakozást. Figyeld meg, mennyivel másabb a játék két kutya között, mint amikor azok a gazdáikkal mókáznak – javasolja a BBC Science Focus kutyaviselkedéssel foglalkozó pszichológus szerzője, dr. Zazie Todd is.

Kutyádnak is kell a társaság /Fotó: Az Én kutyám

4.) Legyen egy békés zug, ahova elvonulhat

Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is szükségük van egy nyugodt helyre, ahova igény szerint visszavonulhatnak. Te is biztosíts egy ilyen csendes, kényelmes zugot, ahol kedvenced bármikor békére lelhet. Fontos, hogy tartsd tiszteletben a privát helyét és idejét, és ha elvonult, ne zavard. Erre kérd meg a hozzátok érkező vendégeket is, főleg a gyerekeket, akik hajlamosak túlzásba vinni a szeretgetést. Arról, hogy a kennel miért nem börtön az eb számára, Sz. Látó Judit rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentáltréner mesélt ebben a cikkben.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

5.) Legyen kényelmes a fekhelye

Te sem szeretsz kényelmetlen ágyban, huzatos vagy zajos helyen aludni, igaz? (Nem is egészséges.) Ugyanígy kutyád számára is fontos, hogy komfortos legyen a pihenőhelye. Válassz méretének és egészségi állapotának (gondolunk itt például az ízületi gyulladásra, illetve egyéb, a fekvést befolyásoló betegségekre) megfelelő fekhelyet, és azt olyan helyre tedd, amely se nem túl meleg, se nem huzatos, illetve a zajos helyiségektől is kellően messze van. Egy egészséges, kipihent kutya egyszersmind boldog kutya is lesz!

A nagyobb ebeknek inkább a lapos, széles fekhely az ideális, ám van, hogy ők is jobban szeretnek kuckózni. Ilyenkor jobb, ha az ágynak van egy kis pereme. Figyeld meg kedvenced alvási szokásait, ez segíteni fog a döntésben. Az is lehet, hogy nyáron a szellősebb ágy, míg télen egy vastagabb, béleltebb vacok lesz az ideális.

Néha a gazdi ágya a favorit, de egy minőségi, kényelmes kutyafekhelyre akkor is ruházz be /Fotó: Az Én Kutyám

6.) Figyeld meg a kutyádat

Te, mint gazdi, tudod a legjobban, mire van szüksége kedvencednek. Te ismered a szokásait, a kedvteléseit, a hóbortjait, amelyekhez tudsz alkalmazkodni. Ezzel pedig ideálissá változtatod számára a világot. Mi ez, ha nem a boldogság netovábbja?!

Kutyusod szeret melléd bújni a kanapén, miközben tévézel vagy dolgozol a laptopon? Ha ez nem ütközik szigorúan az elveidbe, akkor engedd neki. Jobban szeret apportírozni, mint trükköket tanulni? Akkor dobálj neki labdát, botot a séta során. Megőrül a vízért? Válassz olyan sétaútvonalat, ahol csobbanhat. Ha kielégülnek az igényei, igazán boldog kutya lesz melletted.

Vannak olyan hibák, amelyeket a gazdák azért követnek el, mert nem is sejtik, hogy rosszat tesznek velük a kutyának. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legtipikusabb tévedéseket.

alvás fekhely játék jutalomfalat közös program kutya gazda kapcsolat szaglás szimatolás szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink