hirdetés

Miért köröz a kutya elalvás előtt? A biztonsági intézkedés évezredekre visszanyúló ösztön

Ferenczi Deborah

2022. április 21

Valószínűleg minden kutyatulajdonosnak ismerős a jelenség: elalvás előtt a kutya elkezd folyamatosan körözni a fekvőhelye körül. Sokáig a tudósok sem tudták értelmezni ezt, amíg jobban meg nem vizsgálták az ösztönöket, és rá nem döbbentek arra, hogy ez a cselekedet számos evolúciós okra vezethető vissza.

hirdetés

A tudósok több ízben is vizsgálták a furcsa jelenséget, hiszen nehezen értelmezhető az, hogy egy alapjáraton kényelmes és puha fekhelyet is kitaposnak a kutyák. Végül hosszas megfigyelések és kutatások során arra jutottak, hogy emögött egyfajta fészkelési ösztön állhat, mely egészen a jégkorszakig vezethető vissza, mikor a kutya nem volt háziasítva és a vadonban élt.

Attól függetlenül, hogy mennyire puha az adott fekhely, mégis minden esetben megfigyelhető ez az úgynevezett fészkelési ösztön.

Miért alakult ki és maradt  fenn ez az ösztön?

A kutyák annak idején a vadonban éltek, ahol saját maguknak kellett „elkészíteni” a fekhelyüket. A tudósok arra következtettek, hogy a szokás például a magas aljnövényzet letaposása miatt alakulhatott ki. Leslie Irvine, a University of Colorado szakértője kitért arra is, hogy a fészeképítés ugyan mára okafogyottá vált, az ösztön mégis megmaradt. Ez pedig abban mutatkozik meg, hogy a négylábúak még a legkényelmesebb fekhelyet is átalakítják.

Továbbá a kutyaviselkedés szakértői úgy vélik, hogy a lefekvés előtti körbefordulás öngondoskodás. Mivel a kutya veleszületetten tudja, hogy bizonyos módon kell elhelyezkednie, hogy kivédje a vadonban esetlegesen bekövetkezendő támadást. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a farkasok az orrukkal a széllel szemben alszanak, hogy gyorsan megérezzék azt, ha valami veszély közeleg. A körözésre pedig azért van szükség, mert lehetővé teszi a farkas számára azt, hogy meghatározza a szél irányát, és ennek megfelelően tudjon elhelyezkedni. Annak ellenére, hogy a vadállatok nem támadják meg a mai, házi kedvencként tartott négylábúakat, mivel biztonságos körülmények között alszanak, mégis megtartották ezt a tulajdonságot.

Biztonsági intézkedések

Ha szigorúan megvizsgáljuk, akkor a körözés nem csak a fészek megépítését célozza. Egyfajta biztonsági intézkedés is, amivel az ártalmas bogarakat, rovarokat elhajthatták alvóhelyüktől az adott mozdulatsorral. Ezen túlmenően területfoglalási jelzésként is értelmezhető, a lesimított, kitaposott növényzet azt jelzi, hogy az a terület már csak az övé. Továbbá vemhes szukák esetében nem csupán a konkrét körözés figyelhető meg, hanem a fekhely kibélelése is. Ez a cselekedet egyfajta fészekrakás is, mely során megpróbálja az állat a lehető legbiztonságosabbá és komfortosabbá tenni az adott területet a szülés folyamatára.

A körözés segít az állatok hőmérsékletének szabályozásában?

A vadon élő kutyáknak nem volt befolyásuk az időjárási körülményekre, és túl kellett élniük a szélsőséges hőmérsékleti változásokat. Szintén evolúciós ösztönnek köszönhető, hogy a melegebb éghajlaton élő ebek a talajt felásták, hogy eltakarítsák a termőréteget és a füvet, amely megtartotta a nap melegét, így hűvösebb talajon tudtak aludni. Míg a hidegebb helyeken élő kutyafajták azért köröztek, hogy minél jobban össze tudjanak gömbölyödni, ezáltal pedig képesek legyenek megőrizni testük melegét.

Miért fészkelnek mai napig a kutyák?

Kardinális pont a kényelem. A körözésnek többek között az is a célja, hogy a fekhely megfelelő legyen. Azonban érdemes arra is figyelni, hogy ha kedvencednek ízületi fájdalmai vannak, akkor előfordulhat, hogy túlzottan sokat forog. Megeshet, hogy leguggol, majd többször felemelkedik, mielőtt teljesen lefeküdne. Ha az eb több fordulat után is nehezen tud lenyugodni, fordulj állatorvoshoz. Ortopédiai rendellenességek, például az ízületi gyulladás, illetve neurológiai rendellenességek, mint például a gerincvelő- vagy hátproblémák okozhatják az adott problémát.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás fekhely fészkelési ösztön fészkelőösztön köröz a kutya kutya alszik kutya ösztön miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink