hirdetés

Miért kaparja lefekvés előtt a fekhelyét a kutya?

Kövess Péter

2023. november 9 - Képek: Getty Images Hungary

A beagle dog stretches on a large sofa. The beagle lies on a brown textured sofa.

Nálatok is előfordul, hogy a kutya a lefekvés előtt a fekhelyén „ás”, netán a padlón kaparászik? Így értelmezhető a viselkedése.

hirdetés

Mint ahogy nekünk is megvannak a magunk lefekvés előtti rituáléink – gondolj csak egy bögre forró teára, vagy az ágyban való olvasgatásra –, úgy ez kedvenceinkről is elmondható. Ha azt tapasztalod, hogy a kutya a fekhelyén kaparászik, lehet, hogy a maga módján csak az alvásra próbál felkészülni.

Ha a kutya sokat kaparászik, nem tudatosan akar kárt okozni, valószínűleg csak ösztöneit éli ki

1. A kutya gyakran ösztönből kaparászik

Egyes szakértők szerint a kutya lefekvés előtti kapargatása egyfajta evolúciós maradvány lehet a háziasítás előtt a vadonban töltött időkből. Ez a viselkedés azt imitálhatja, amikor a vad kutyák lyukakat ástak a földbe, hogy viszonylagos kényelemben, a hidegtől, az elemektől és a ragadozoktól védve tölthessék el az éjszakát.

Ha egy kölyökkutya kaparássza a fekhelyén a párnáját, talán csak puha fészekké szeretné alakítani, ahová bevackolva biztonságban érezheti magát.

 

A kutyák gyakran lyukakat ásnak a vadonban az alváshoz

2. A területe megjelölésére is szolgálhat

Akárcsak a farkasok, úgy a kutyák mancsán is illatmirigyek találhatók, amelyek tartós illatú feromonokat választanak ki. Ezek fontos szerepet játszanak a kutyák közötti kommunikációban. Egy másik elmélet szerint ezért a padlót kaparó kutya kémiai üzenetet próbál közvetíteni társai felé, amellyel a területét jelöli meg.

3. Van, hogy csak az orra után megy

Ritkább esetben a kutya azért kezdhet „ásni” a lakásban, mert felkelti a figyelmét valami szokatlan szag, ami származhat akár egy kósza rágcsálótól, vagy valamilyen elfelejtett ételmaradékból is. Az állat ilyenkor csupán annyit tesz, hogy

ösztöneinek engedve igyekszik felkutatni az izgalmas szag forrását.

 

A kutya olyasmit is megérez, amit te nem

4. Szorongást is kifejezhet

A padlón vagy bútorok kényszeres kaparászása már egészen más lapra tartozik. Ez azt jelezheti, hogy a kutya túlzottan izgatott, vagy stressz érte, ami miatt komoly szorongással küzd. Ha ezt látod, ajánlott lehet állatorvoshoz fordulni, mielőtt még tovább romlana a helyzet.

alvás ás fekhely kaparászik kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!