hirdetés

5 egyértelmű jel, hogy a kutya szorong: a hirtelen bevizeléstől az értelmetlen agresszióig

Ferenczi Deborah

2022. december 27 - Képek: Getty Images Hungary

A mentális betegségek nem csupán az embereket, az állatokat is érinthetik. Az egyik leggyakoribb betegség kutyák esetében a stressz és a szorongás jelentkezése különböző élethelyzetekben. Αz alábbiakban összegyűjtöttük azokat az jeleket, melyek jelentősebb gondra utalhatnak.

hirdetés

A kutyák az emberekhez hasonló módon számos módon képesek megélni a stresszt. Fontos, hogy ezeket megfelelően értelmezd, annak érdekében, hogy ha bármiféle probléma adódik, azonnal állatorvoshoz tudj fordulni.

Emésztési problémák

Annyi bizonyos, hogy az emésztési problémák okát általánosságban igencsak nehéz meghatározni. Ennek az oka abban rejlik, hogy tulajdonképpen bármire utalhat az adott probléma. Ám ha egy konkrét életeseményhez, traumához köthető, akkor valószínűsíthetően szorongás állhat a háttérben. Éppen ezért elengedhetetlen állatorvoshoz fordulni abban az esetben, ha hasmenést, bevizelést vagy éppen székrekedést tapasztalsz állatodnál.

Addig nem ismert agresszió jelentkezése

Az agresszió alapvetően is egy nagyon komoly probléma, azonban ha ez váratlanul jelentkezik, méghozzá úgy, hogy addig nem volt jellemző az állatra, az bizony komoly aggodalomra adhat okot. Fontos tudni, hogy a kutyák agresszíven viselkedhetnek, ha stresszesek, vagy ha fájdalmat éreznek, esetleg ha valamilyen egészségügyi problémával állnak szemben.

Testbeszéd megváltozása

Kutyád nem tudja elmondani neked szavakkal, hogy valamilyen problémája van, így a testbeszédével kommunikál. Figyeld meg, mit üzen számodra: ha zavartságot, túlzott nyalakodást, remegést, esetleg önkárosítást tapasztalsz, akkor szinte bizonyos, hogy komoly mentális problémák állnak a háttérben.

Állandóan alszik

Szintén komoly depresszióra vagy éppen stresszre utaló jel lehet, ha a szokásosnál sokkal többet alszik az állat. Ugyanakkor fordítva is igaz ez. Az álmatlanság vagy a túlzott letargia is valami súlyosabb betegség jele lehet, ezért ha ezek a problémák egy napnál tovább fennállnak, vidd el a kutyát a lehető leghamarabb állatorvoshoz.

Nem akar mozogni

Az emberekhez hasonlóan a mozgás hiánya, a szociális interakciók, illetve az aktivitás csökkenése szintén komoly problémára utalhat. Ilyen esetekben gyakran jelentkezhet félelem a házból való kilépés vagy éppen a séták során. Az állat emellett kedvetlen, egyértelműen kerüli az addigiakban kedvelt mozgásformákat. Jellemző lehet rá a semmittevés és a folyamatos szundikálás.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod, akkor nagyon fontos, hogy fordulj állatorvoshoz vagy szakemberhez, ugyanis komoly probléma állhat a háttérben. A mentális betegségek éppúgy szenvedést okoznak, és lerövidíthetik az állat élettartamát is.

beteg a kutya betegség tünetei depressziós a kutya kutya szeparációs szorongás kutya szorongás ellen szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink