hirdetés

Bette, a mentett kutyus rettegett mindentől, ma már egy speciális hátizsákban élvezi a biciklitúrákat

Hangai Lilla

2023. január 1 - Képek: Fern Watt Instagram

Fern sosem gondolta volna, hogy az "Indulhatunk a biciklitúrára?" lesz az egyik leggyakoribb mondat, amit mentett kutyusának, Bette-nek mond majd. Az élet mégis úgy alakította a maga fifikás módján a dolgokat, hogy pont ez a mondat az, ami a blöki életében sorsfordító lett. Segített neki túllendülni a szorongáson és a rettegésen.

hirdetés

Sokakban felmerül, hogy szeretnének örökbe fogadni, de félnek attól, hogy egy bántalmazott és lelkileg, vagy akár testileg is sérült kutyust nem tudnának megfelelően szocializálni, és nem lennének képesek megadni neki azokat a speciális szükségleteket, amiket igényel. Az pedig végleg összetörné mindkettejük szívét, ha a gyógyulást ígérő kapcsolat sem a kutyus, sem a gazdi részéről nem működne. Fern Watt ezt a félelmet igyekszik megcáfolni.

Ha szőrébe tép a szél, Bette máris boldog kutyus

Mikor Fern magához vette az ebet, már az elején világossá volt számára, hogy annak szinte semmi önbizalma nincs és ez abban nyilvánul meg a leginkább, hogy szinte mindentől szorong. Ahogy a babákat az nyugtatja meg, ha minél közelebb vannak az anyához, úgy Fern is ezen a vonalon indult el.

Nem kellett sokat keresgélnie, és találtan a neten egy olyan speciális hátizsákot, amibe még közepes méretű kutyusokat is „be lehet csomagolni” és a gazdi hátán utazhatnak; legyen szó biciklizésről, túrázásról vagy egyéb szabadtéri aktivitásról. Tulajdonképpen úgy működik, mint a babáknál a hordozó. Közel van így a gazdi és még nagyobb biztonságot nyújt, ráadásul szabad mind a két keze, így szinte egyáltalán nem akadályozza a mozgásban. Fern úgy gondolta, nincs vesztenivalójuk, így kipróbálja. És elsőre talán mi sem hittük volna, de Bette ahogy felkerül Fern hátára, teljesen ellazul és totális zen állapotba kerül. Pont, mint a babák! És a világ azonnal egy sokkal barátságosabb hellyé változik ennek a kutyusnak.

A kutyusnak így szinte sosem kell egyedül maradnia

A szeparációs szorongástól, vagy egyszerűen csak a szorongástól szenvedő kutyusoknak az egyik legnagyobb rémálom az, ha hosszú órákra egyedül kell maradniuk otthon a gazdi nélkül. Ilyenkor előfordulhat, hogy az érzelmeik csillapítására romboló viselkedést tanúsíthatnak, vagy depresszióba eshetnek az elhagyatottság érzése miatt.

Bette azonban ha meglátja a hátizsákot, úgy, mint a legtöbb kutya a pórázt, már tudja, ezúttal sem kell itthon maradnia és egy új kaland vár rá. Amiben egy kis szerencsével mókusoknak is lesz helye! Fern pedig úgy érezte, hogy a hátizsákos biciklitúrák egy remek kiindulópontot biztosítanak egy még nagyobb dobáshoz. Autós túrára indult a két lány Los Angelestől egészen Alaszkáig.

A túra alatt Fern egy újabb érdekes felfedezést tett

A depresszió és a szorongás leküzdésénél az emberek esetében a testmozgás hatalmas segítség lehet. És nincs ez másként a kutyáknál sem. Mi is igyekszünk mindig felhívni arra a figyelmet, hogy a fizikális és mentális stimuláció milyen fontos egy eb életében, de nagyon szuper látni, amikor az elmélet ilyen szépen beigazolódik a gyakorlatban is. A két barátnő rendszeresen fut együtt, sőt, már részt vettek K9 futóversenyen is.

A dolog nagyon egyszerűen működik az emberek és a kutyák esetében is. Amikor kilépünk a komfortzónánkból és a legfélelmetesebb körülmények ellenére is belevágunk valamibe, amit aztán siker koronáz, az rengeteg önbizalmat ad. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Elhatározzuk, hogy ma lefutunk 2 km-t. Nem adtuk fel, megcsináltuk, még akkor is, ha volt, hogy meg kellett állni és egy darabon sétálni kellett. Felelősséget vállaltunk egy tettünkért, ígéretet tettünk magunknak, amit be is tartottunk. Így épül a bizalom másokkal, és önmagunkkal szemben is.

Fern felismerte azt is, hogy a kutyánk a legtöbb esetben visszatükrözi az érzelmeinket. Ahogy igyekszünk őt megismerni, úgy kikerülhetetlen, hogy magunkat is jobban megismerjük. Ezért írt egy könyvet Adventure Dogs címmel, amiben sorra vesz olyan elfoglaltságokat, amiket megoszthatsz kedvenceddel. Így nemcsak a kapcsolatotok erősödik majd, de a saját magatokba vetett megingathatatlan hitetek is. Ebben a rohanó és totálisan a feje tetejére állt világban talán ez lehet a legnagyobb ajándék!

adventure dogs autóban utazás autós túra bette a hátizsákban biciklitúrázó kutya boldog a kutya boldog gazdi depresszió ember és kutya kapcsolat ember hatása kutyára futás futás kutyával hegyvidéki túra igaz történet instagram kirándulás kirándulás kutyával kutya hatása az emberre kutya szeparációs szorongás kutya szorongás ellen kutyás könyv kutyával túrázni magabiztos kutya szorongás túrázás utazás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!