hirdetés

Honnan tudhatod, hogy kutyád depressziós? Tipikus viselkedések, melyek a problémára utalhatnak

László Enikő

2020. december 2

Az emberek és a kutyák hasonló mentális problémákkal küzdhetnek. A depresszió is ezek közé tartozik. Hogyan ismerheted fel a tüneteket?

hirdetés

Dr. Nicholas Dodman egy igen elismert brit származású állatorvos. Az állatok viselkedését kutatja lassan negyven éve. Ő állapította meg először, hogy a kutyák, macskák, lovak, de még a papagájok is hasonló mentális problémákkal küzdenek, mint az emberek.
Ám mielőtt depressziót diagnosztizálnál kedvenceden, a legfontosabb, hogy kizárd a fizikai betegségeket. Ha kutyád étvágytalan, szomorú, letargikus, először keresd fel vele az állatorvost. Abban az esetben, ha mindent rendben talál, már gyanakodhatsz depresszióra. Főleg akkor, ha a közelmúltban érte valami trauma az ebet.

A menhelyi kutyák egy részét korábban súlyos trauma érte.

A depresszió okai

Előfordulhat, hogy különösebb ok nélkül alakul ki, de általában valami mentális trauma érte a négylábút. Ez lehet társa vagy korábbi gazdája elvesztése, új helyre való költözés, figyelemhiány. Egy új családtag érkezése is okozhat depressziót. Lehet a féltékenység következménye, ha a gazda összeköltözik a párjával vagy gyermekük születik. Fontos, hogy ebben az esetben az eb ugyanannyi figyelmet kapjon, mint korábban, ne szoruljon háttérbe.
A bántalmazott négylábúaknál is gyakori ez a mentális betegség. Sokszor magányosak, szűk, sötét helyekre zárva élnek, és fizikai abúzusnak vannak kitéve. Ennek pedig nem csak külső jelei mutatkoznak meg, az állat lelke is súlyosan sérül. Megfelelő rehabilitációval belőlük is válhat nagyszerű házi kedvenc, de a depressziót esetükben is fel kell ismerni.

Tünetek

  • étvágytalanság, súlyvesztés
  • csökkenő aktivitás, megnövekedett alvásidő
  • elbújás
  • fizikai kontaktus kerülése
  • mancsok nyalogatása
  • csökkenő érdeklődés
  • letargia, állandó rosszkedv

Nagyon fontos, hogy kizárd a fizikai betegségeket, ezért mindenképpen vidd el állatorvoshoz kedvencedet, ha ezen tünetek valamelyikét tapasztalod. Abban az esetben is kérheted a segítségét, amikor kiderül, hogy mentális problémáról van szó. Alternatív gyógymódokat, homeopátiás készítményeket, esetleg egyéb megoldásokat is javasolhat.
Amennyiben a depresszió nem jár étvágytalansággal, könnyebb a helyzet. Ha viszont igen, fontos, hogy az állat így is megfelelő mennyiséget egyen, igyon. Amennyiben szükséges, fecskendő segítségével tápláld kedvencedet.

Az állatorvost mentális problémák esetén is érdemes felkeresni.

Mit tegyél, ha kutyád depressziós?

Először érdemes megkeresni a depresszió kiváltó okát. Ha ez egy haláleset, időt kell adni neki kutyádnak, amíg gyászol. Gazdája elvesztése esetén fontos, hogy új családja türelmes legyen és megértő. Éreztesd vele, hogy szereted, de ha távolságot akar tartani egy darabig, ne erőltesd rá a folytonos dögönyözést. Kedvesen, finoman közeledj egy ilyen kutya felé, és ha úgy érzi, eljött az idő, megnyílik.

Abban az esetben, ha egy társát veszítette el, érdemes lehet egy másik barátot keresni számára. Vidd kutyás társaságba, hogy új kedvencekkel ismerkedjen. Ha eljött az idő, és te is szeretnéd, fogadj be egy olyan kutyát, akivel ő is jól érzi magát. Fontos, hogy nagyszerűen kijöjjenek egymással, mert ha nem, a depresszió súlyosbodhat.

Fontos, hogy kutyád nagyon jól kijöjjön az új társával.

A bántalmazott kutyák szakszerű rehabilitációt igényelnek. Rengeteg türelem szükséges a folyamathoz. Nem szabad semmit sem siettetni, különben az eb állapota rosszabodhat. Sok menhelyen, fajtamentésnél állnak rendelkezésre remek szakértők, akik tudják, hogyan lehet egy félős, depressziós kutyából akár egy igazi mókamestert varázsolni. Persze mindez időbe telik, hiszen az ilyen állatokat sokszor sajnos komoly trauma érte.

Ha kisgyermek érkezik a családba, fontos, hogy a háziállat ugyanannyi figyelmet kapjon, mint előtte. A féltékenység depresszióhoz is vezethet, ezért ügyelj arra, hogy kutyáddal is ugyanannyi időt tölts, mint korábban. Ha felnőtt költözik a háztartásba, valamivel könnyebb a helyzet. Szervezzetek közös kutyás programokat, így kedvenced könnyebben megszokja az új családtagot. Töltsön az eb kettesben is időt az új lakóval, így idővel kialakul köztük is a bizalom és a kötődés.

Fontos, hogy a kutya hozzászokjon az új családtaghoz és ne alakuljon ki féltékenység.

Néha csak figyelemre vágyik kedvenced. Előfordulhat, hogy nem jut rá annyi idő, mint azt szeretné, ezáltal depresszió vagy szeparációs szorongás alakulhat ki nála. Ilyenkor próbálj meg időt szakítani rá. A közös játékok, séták, programok mind segíthetnek ebben. Ne hagyd sok ideig magára, hiszen ez is okozhatja a letargiát. Egyszerűen hiányzol neki, ezért igyekezz minél több minőségi időt együtt tölteni vele, ő pedig garantáltan meghálálja ezt határtalan szeretetével.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei depresszió kutya depresszió jelei kutya depresszió kezelése szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink