hirdetés

Amikor Buksi számkivetetté válik: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2020. július 23

Mi az oka annak, hogy emberek utcára teszik a kutyájukat? Miért dönt úgy valaki, hogy az eddig szeretett négylábúnak nincs tovább maradása? Miért válik egy házi kedvenc menhelylakóvá?

hirdetés

Az otthontalan állatok megsegítéséért vívott harcban nem csak a bajbajutottak mentése az, ami lényeges. Legalább ilyen fontos, hogy megértsük és edukációval korrigáljuk azokat az indokokat, amelyek miatt a kutyák az utcára kerülnek.
A pontos okok általában rejtve maradnak, az állatokat sem tudjuk megkérdezni. Viszont sejtésünk van arról, hogy emberek miért szabadulnak meg egykor szeretett négylábú társaiktól.

Az állatelhagyás bűncselekmény.

Valami nem úgy alakul

Több oka lehet annak, amiért egy kutya nemkívánatossá válik. Történhet változás az életkörülményekben. Beköszönthet egy válás, egy mindent felborító költözés, a gazda nem várt halála. Az is előfordul, hogy a tervezett, csak úgy „becsúszott” kölyökkutyák mindegyikének nem jutott új otthon.

A felesleges szaporulat által rengeteg kölyökkutya kerül az utcára.

Szerepet játszhatnak nem várt egészségügyi kiadások, vagy komolyabb viselkedésproblémák, mint az agresszió.

A gondok egy része hirtelen jön, nem tudunk rájuk előre felkészülni, még akkor sem, ha a többségük önmagában természetes. Nem biztos ugyanis, hogy ismerjük és bekalkuláltuk őket. Nem voltunk elég tudatosak, nem készültünk rájuk.

Családi problémák miatt rengeteg kutya kerül a menhelyekre.

Téged választalak!

Minden kutya aranyos, érkezésének az egész család örül. Ám a felhőtlen együttéléshez nem elegendő csak cukinak lenni. Arra is szükség van, hogy a kutya képes legyen megtanulni a mindennapok szabályait és elsajátítsa a tőle elvárt viselkedést. Nagyon fontos kérdés az is, hogy mi magunk képesek vagyunk-e egy tanulni vágyó ebet erre megtanítani?

A nevelés nagyon fontos alappillére a kutyatartásnak.

Egy pár hetes kölyökkutyának nem látjuk a temperamentumát, nem tudjuk előre, mennyire lesz nagy mozgásigényű, milyen öröklött viselkedéssel rendelkezik. Keverék, vagy ismeretlen hátterű kölykök esetében sokszor azt is csak jósolhatjuk, mekkorára fognak megnőni. Amennyiben az állat habitusa nem igazán illik a mi vérmérsékletünkhöz, nem igazodik az elvárásainkhoz, a későbbiekben nagy valószínűséggel probléma adódik.

Már a legelején, a kiválasztáskor eldől az, hogy egy kutya – figyelembe véve új gazdái hozzáértését is – képes lesz-e beilleszkedni és éveken keresztül betölteni a házi kedvenc szerepét.

A hozzánk megfelelő kiskutya kiválasztása nagyon fontos.

Az együttélés sosem könnyű

A kutyák csodálatos teremtmények, jó velük együtt élni, de mint mindennek, a kutyatartásnak is megvannak a saját árnyoldalai. Aki csak a szebbik felét veszi számításba, egészen biztosan csalódni fog. Előfordul, hogy elmúlik a dolog varázsa és a kezdeti lelkesedés alábbhagy. A kutya beidomul az üres hétköznapokba, ő is azok részévé válik. Ha elmúlt az újdonság ereje, könnyen megesik, hogy a toleranciánk is alacsonyabb lesz vele szemben. Ami eddig fel sem tűnt, az már zavar. Amennyiben ehhez még tényleges problémák is társulnak, egyre több konfliktus ütheti fel a fejét.

Egy szorongó, neveletlen kutya szétszedheti a lakást. De ez nem az ő hibája.

Tény, hogy viccesek a szétszedett lakásról készült képek és mémek. Ám ha valakinek a kutyája széttépi az új bőrcipőjét, több ízben leszaggatja a tapétát, és újfent százezer forintos kárt okoz a lakásban, nem hinném, hogy az illető nevetésben törne ki.

Egy viselkedésproblémás kutyával nehéz az élet. Sok gondot és konfliktust okoz akár a családon belül, akár a közvetlen környezettel. Sokan azt is elfelejtik reálisan felmérni, hogy állatot tartani időt és pénzt igényel. Foglalkozni kell vele, különben az odafigyelés hiánya és a hozzá nem értés szépen lassan felépíti a jövőbeni problémahalmazt. Ezt minél később vesszük észre és kezdünk el vele foglalkozni, annál nehezebb lesz a dolgunk.

A kutyatartás problémákkal jár.

A kutyatartásnak számos potenciális problémaforrása van. Ezek egy részét előre tudhatjuk. Akad köztük olyan, amit egy kis odafigyeléssel elkerülhetünk, de olyan is, ami váratlanul robban be az életünkbe.
Problémamentes állattartás, mint olyan nem létezik.

A kutya mint megoldandó probléma

Egy beteg kutya kezelése pénzbe kerül. Egy viselkedésproblémás kutya korrekciója sok időt, türelmet és egy fizetett szakember bevonását igényli. Aki úgy dönt, hogy nem szórja a vagyonát, nem herdálja az időt a helyzet megoldására, a könnyebbik utat választja és megszabadul kedvencétől.

A menhelyre kerülő kutyák sokszor elhanyagoltak és betegek.

A felelős kiválasztásnak és a tudatos, átgondolt kutyatartásnak elengedhetetlennek kéne lennie. Nagyon sok mindent meghatároz az, hogy miért pont azt az ebet választjuk. Az, ahogyan ezt tesszük, alapjaiban határozza meg a későbbi együttélés milyenségét. Nagyon fontos kérdés, hogy mi magunk képesek vagyunk-e egy állatot felelősen tartani.

Ha rosszul értékeljük saját magunkat – és nem a kutyát – akkor meghozunk egy döntést, aminek könnyen az lehet a következménye, hogy az életünkbe beengedett négylábú egy idő után egy menhely kennelébe zárva találja magát.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás felelősség Márton Attila menhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink