hirdetés

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a kutyád nem fáradt, hanem levert

Szénási Szimonetta

2023. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

A levertség a kutyák esetében is számos egészségügyi panasz kísérője lehet. Nagyon könnyű félreérteni az állat viselkedését.

hirdetés

A letargia felismerése az állat egészsége szempontjából is nagyon fontos. Mivel szemre olyan, mintha a kutya csak nagyon elfáradt volna, a többi kísérő jelet is észre kell venned!

Mi a különbség a fáradtság és a letargia között?

Míg a fáradt eb bár pihen, hívásra hamar magához tér, készen arra, hogy sétáljon vagy játsszon, esetleg megtöltse a pocakját, addig a letargikus jószág erőtlen, nem vagy csak nehezen ébreszthető, és egyáltalán nincs kedve a megszokott tevékenységekhez. A szokatlan inaktivitás egy jó mércéje, hogy a lelassult mozgás is.

Ám fontos, hogy ha kedvenced rendhagyó megerőltetésnek volt kitéve – óriásit kirándultatok, esetleg nagyon meleg volt, vagy épp igazán hideg –, az fizikailag módfelett megterhelő a számára. Ilyenkor a megszokottnál többet és mélyebben alhat. A nagy izgalommal járó programok – az első látogatás a kutyaoviban, egy szabadtéri rendezvény, bandázás a kutyafuttatóban – is hasonló hatást válthatnak ki.

Emellett az igen fiatal, valamint az idősebb jószágok alvásigénye sokkal nagyobb, így rájuk alapvetően több alvás a jellemző.

Egy fárasztó program után kedvencednek több pihenésre lehet szüksége.

Mitől lehet levert a kutya?

A kóros kedvetlenség bármelyik életszakaszban előfordulhat, többnyire valamilyen fizikai vagy mentális panasz okán. Az előbbi lehet a pajzsmirigyhormon alacsony szintje (ez a golden retrievereknél, a labradoroknál, a dobermannoknál, a boxereknél és a tacskóknál igen jellemző), bármilyen fertőzés, illetve sérülés is.

Kölyköknél az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) is gyakori kiváltó ok. Főképp a 4 hónaposnál fiatalabbak esetében, akiknek a mája még nem tárol elegendő tartalékot a vércukor normalizáláshoz. Ez leginkább akkor baj, ha a kiskutya nem eszik rendesen.

Korosabb ebeknél az ízületi gyulladás és az egyéb, fájdalommal járó ízületi panaszok kísérő tünete lehet a letargia. A belső szervi elváltozások, a szívpanaszok, valamint a daganatok is hasonlóan hatnak a szervezetre, nyomukban jelentős energiahiány lép fel, sorolja a PetMD állatorvosi szakoldal az esetleges okokat.

Fájdalom is állhat a háttérben.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Minden olyan helyzetben, amikor kedvenced szokatlanul vagy aggasztóan viselkedik, érdemes konzultálni az állatorvosotokkal – ez mondhatni általános szabály.

Amennyiben pedig a levertséghez az alábbi tünetek is társulnak, úgy minden bizonnyal valami baja van a kutyának:

  • sápadt fogíny (belső vérzésre, vérszegénységre utalhat),
  • puffadt has (felfúvódás vagy hasi vészhelyzet jele lehet),
  • zihálás, nehézlégzés, kékes-lilás színű nyelv (szív- vagy tüdőpanasz gyakori kísérő tünetei),
  • remegés (fájdalmat jelezhet),
  • étvágytalanság,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • nyáladzás.

Mindezek mellett ne feledkezzünk meg róla, hogy a kutyákat is érinthetik az olyan mentális problémák, mint a depresszió. Ezek kísérő tünete lehet az enerváltság és a kedvetlenség. Az állatorvos ezen a téren is nagy segítség lehet a helyzet kezelésében!

állatorvos beteg a kutya betegség depresszió idős kutya kölyökkor letargia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink