hirdetés

Válogatós a kutyád és alig akar enni? 5 kipróbált tipp, ami segít, hogy felszedjen néhány kilót

Hangai Lilla

2022. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kisállattartónak időről időre meg kell küzdenie a mérleggel. Míg az elhízott és túlsúlyos kutyusok szinte megszokott jelenségnek számítanak, az alultáplált ebekről nem sok szó esik. A blökik számos okból veszthetnek hirtelen vagy fokozatosan is testsúlyukból. De vajon hogyan lehet őket biztonságosan hízókúrára fogni?

hirdetés

Cikkünk ebben próbál a segítségedre sietni. Bemutatjuk a jelenség lehetséges okait és azt is, hogy honnan tudhatod, kedvenced elérte az ideális súlyát. Ezeken kívül pedig megismertetünk veled néhány stratégiát és ötletet is arra vonatkozóan, hogyan vezetheted rá a blökit a nagyobb mennyiségű étel elfogyasztására.

Ezek lehetnek az okok

Az ideális testsúly megtartása azért fontos, mert ígykedvenced tovább élhet. Azt is fontos megemlíteni, hogy az erősebb immunrendszernek köszönhetően kevesebb betegség is támadja majd meg. Veszíteni néhány kilogrammot még nem feltétlenül jelent problémát, így összeszedtük, hogy milyen jelek mutatják a már kezelendő súlycsökkenést:

Ezek a tünetek ijesztőek lehetnek, főleg akkor, ha kedvenced fajtájából adódóan egyébként is vékonyabb testalkatú. Nézzünk meg néhány lehetséges kiváltó okot.

Válogatós: Egyes kutyák szinte bármit megesznek, míg másoknak nehezebb a kedvére tenni. Szerencsére a lentebb felsorolt tippjeinkkel és ennek a cikknek segítségével még az ilyen kutyusoknak is meglepően változatosan tudsz enni adni.

Stresszes vagy szorongó: Zivatarok, villámlások, tűzijátékok, fesztiválok zaja, idegenek látogatása, új kutya a háztartásban, állatorvosnál vagy kozmetikusnál tett látogatás, költözés. Csak néhány a sok közül, ami kedvencednél stresszt és ezáltal fogyást idézhet elő. Általában amint megszűnik a kiváltó ok, úgy az étkezési szokások is normalizálódnak. Ha mégsem így lenne, javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel.

Betegség vagy sérülés: Ha négylábú barátod hiretelen fogyásnak indult, vagy étvágya csökken, akkor lehet, hogy olyan betegség vagy sérülés áll a háttérben, amelyről nem tudsz. Ha erre gyanakszol, mindenképpen látogassátok meg az állatorvost, aki kizárja vagy megerősíti például a cukorbetegség, emésztési problémák, fogászati betegségek vagy pajzsmirigy-rendellenességek gyanúját.

Túl sok vagy túl kevés fizikális stimuláció: Egyes kutyák egyszerűen annyit mozognak, hogy nem tudják megtartani a súlyukat, vagy az étrendjük nem tartalmaz elég fehérjét a kompenzációhoz. Míg a keveset mozgó kutyák étvágya csökkenhet.

Korral jár: A súlya természetesen ingadozhat kedvencednek, ahogy öregszik. A felnőtt kutyák hajlamosak fogyni; minél idősebbek lesznek, az étvágy változása, az aktivitási szint, a betegségek és egyéb faktorok is hatással lehetnek súlyuk alakulására.

Kevés eleség: Ha az ebet érdekli az étel, de még mindig fogy, érdemes újraértékelned, hogy elegendő mennyiséget adsz-e neki. Az etetési irányelvek csak javaslatok, így előfordulhat, hogy kedvencednek nagyobb adagokra lesz szüksége.

Honnan tudod, hogy kutyád elérte az ideális testsúlyát?

Minden fajtának más az egészséges súlytartománya, így a fajta súlytáblázatát tekintheted irányadónak. Ám ha kutyusod keverék, ezekkel az adatokkal nagyon sokra nem mész. Az eb súlyának szerencsésebb meghatározása a testállapot pontozása. Könnyű, minden kutyára vonatkozik, és nem igényel különleges felszerelést. Több helyen meg kell tapogatni a kutyát, majd összehasonlítani ezeket a táblázatban található adatokkal.

Bordaellenőrzés: Állítsd kényelmes helyzetbe a blökit, és mindkét tenyered húzd végig a bordaíven. Figyeld meg milyen könnyen tudod kitapintani a bordáit, gerincét, csípőjét és farkcsontját.

Profilellenőrzés: Kutyáddal egy szintre guggolva nézd meg őt oldalról. Fel van-e húzva a hasa, és láthatóan felfelé görbül-e a bordaívből?

Fej feletti ellenőrzés: Nézz le az ebre a feje fölött, és ellenőrizd, hogy látod-e a derekát a bordái mögött.

Általánosságban elmondható, hogy ha a kutya egészséges, bordái alig vagy egyáltalán nem látszanak, de nem is kitapinthatatlanok a zsírrétegtől. A hasa ideális esetben a medencéje felé húzódik, a derekának pedig homokóra alakot kell formálnia.

5 biztonságos és egészséges tipp a hízáshoz

Azt fontos még az elején tisztázni, hogy nem egyik napról a másikra látod majd az eredményeket. Mindenképpen tarts ki! Tippjeink alkalmazása mellett nagyon fontos, hogy a terveidet és kedvenced egészségi állapotát egyeztesd az állatorvossal.

1. Válassz magasabb minőségű eledelt: Ez a tanács akkor lehet különösen hasznos, ha kedvenced egészséges, de válogatós. A túl sok zsír és túl sok kalória jellemző lehet az alacsonyabb minőségű táplálékokra, míg a fehérjetartalom nem üti meg az esetükben a mércét. És persze valószínűleg jobb az ízük, az illatuk és az állaguk is. A húsból, tojásból, zöldségből készült étkek, melyek kerülik a gabonát, mint töltőanyagot, biztosan meghozzák a változást.

2. Etesd sűrűbben, de kisebb adagokkal: Állíts össze egy etetési ütemtervet, amely naponta 3-4 kis étkezést tartalmaz a napi 1-2 nagy helyett. Ez egy nagyszerű súlygyarapítási taktika, mert a kis adagok segítik a könnyedebb emésztést. Arra figyelj, hogy ne teljen el 6 óránál több két étkezés között!

3. Használj jó minőségű, különleges jutalomfalatokat: Ahhoz, hogy az étkezés még változatosabb és izgalmasabb legyen, érdemes a kisebb főétkezések közé néhány ínycsiklandó jutalomfalatot is beiktatni. Ezek a rágcsálnivalók legyenek tápanyagdúsak, de ennek ellenére ügyelj azért a kalóriabevitelre, nehogy túl sok legyen a jóból. Kedvenc nassolnivalóink a következők: banán, sózatlan, cukrozatlan mogyoróvaj, sütőtök, édesburgonya, szárított marha- vagy csirkehús szeletek.

4. Iktass be több mozgást: Talán elsőre kontraproduktívnak tűnhet ez a tanács, de had magyarázzuk el. A testmozgás azért előnyös, mert segít a vékony kutyának az izomtömeg növelésében, ha az étrendje is megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz. További bónuszként az aktivitás fokozása még növeli is az étvágyat.

5. Vezess a fejlődéséről naplót: Ha te fogyni vagy hízni szeretnél, egy valamirevaló edző első tanácsa is az lesz, hogy hetente mérd le magad, készíts fotókat és egy naplóban jegyezd fel, mikor és mennyit ettél, hogyan érezted magad, mennyit mutat a mérleg és a mérőszalag, valamint, hogy mit és mennyit mozogtál. Ez azért kiemelten fontos, mert talán fel sem tűnnek azok az apró változások, amik időközben zajlanak. Ha ezt a kedvencedért is megteszed, biztos lesz a siker a súlygyarapítás felé vezető úton.

állatorvos alultáplált alultáplált kutya beteg a kutya egészséges kutya etetés fehérje hízókúra kutyának idős kutya kutya etetése kutya etetése mennyiség kutya étvágytalanság kutya nem eszik kutyával mozgás minőségi eledel mozgáshiány nem eszik a kiskutya nem eszik a kutya sovány kutya stresszes a kutya szorongó kutya válogatós kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink