hirdetés

9 tipp, hogy a kutyád hosszú ideig éljen: a megfelelő mozgás és étkezés elengedhetetlen

Ferenczi Deborah

2021. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyánkat egy napon el fogjuk veszíteni. Ez elkerülhetetlen folyamat, mégis léteznek olyan életmódbéli tanácsok, amelyek megfogadásával hosszabb és minőségibb életet biztosíthatsz kedvencednek.

hirdetés

Gondos gazdiként mindent megteszel azért, hogy minél hosszabb ideig lehessen melletted a kutyád. Amennyiben az alábbi szempontokra már a kezdetektől fogva odafigyelsz, akkor nagy az esély arra, hogy kedvenced sokáig egészséges marad.

Válaszd a számodra leginkább megfelelő fajtát!

Az első tanács abban az esetben megfontolandó, ha kutyaválasztás előtt állsz. Érdemes átgondolnod, hogy a személyiségedhez, az életmódodhoz, a mindennapos életritmusodhoz milyen típusú kutya illik leginkább. Attól fogva, hogy megkezded az életedet az újdonsült állatoddal, a társad lesz, aki jóban-rosszban  melletted van, akinek biztosítanod kell a megfelelő testmozgást és figyelned a specifikus igényeire. Érdemes jó előre utánanézni annak is, választott kutyád milyen betegségekre lehet hajlamos a fajtája alapján.

Ismerd meg kutyád származását!

Amennyiben nem az örökbefogadás alternatívája mellett döntöttél, akkor ajánlott keresni egy jó hírű tenyésztőt, aki egészséges kölyökkutyákat tenyészt. Érdemes alaposan utánaérdeklődni az eb származásának, az egészségügyi szűréseknek, genetikai vizsgálatoknak, és annak is, hogy milyen ellátást biztosítanak a kutyusoknak az első néhány hétben. Amennyiben pedig az örökbefogadás mellett döntesz, akkor az adott menhelyen megosztják veled, amit tudnak a kutya hátteréről, egészségi állapotáról, oltásairól.

Kutyabiztos otthon kialakítása

Amennyiben a kutya már hozzád került, nagyon fontos, hogy egy olyan kutyabiztos otthont alakíts ki számára, ahol garantáltan nem fog megsérülni, nem éri baleset, és biztonságban tud akár egyedül is lenni. Fontos, hogy bármi, ami lóg, felborul vagy megrágható, az veszélyt jelenthet. A tisztítószereket, gyógyszereket, mérgező anyagokat, növényeket is zárd el a kutyád elől, így nem adva annak teret, hogy esetleg véletlen megkóstolja azokat.

Tanítsd meg a legfontosabb jelzéseket!

Fontos, hogy a szabadban is biztonságosan tudjon közlekedni az állat. A különböző vezényszavakra, behívásokra jól kell reagálnia, hogy még véletlenül se történjen olyan eset, hogy a kutya esetleg eltűnik vagy jármű elé rohan. Továbbá ajánlatos a kutyafuttatókon kívül mindenhol szigorúan csak pórázon sétáltatni őt, ugyanis ezzel elkerülhetsz rengeteg balesetet, veszélyes szituációt.

Az ehhez hasonló póráz sokkal biztonságosabb.

Vizsgáld meg az étrendjét!

Elengedhetetlen a jó minőségű eledel fogyasztása attól függetlenül, hogy te magad készíted el otthon az ételt, vagy a kutyatápot választod. Emellett érdemes odafigyelned a jelekre, amiket a kutyád teste ad abban az esetben, ha nem egészséges a táplálkozása. Ilyen lehet a hízás vagy fogyás, hányás, hasmenés, fénytelen szőr, vagy a kellemetlen szagok és a gyomorpanaszok. Ebben az esetben kérd ki szakember véleményét és zárjátok ki az esetleges allergiákat!

Tudd, mikor kell nemet mondani!

Kutyatulajdonosként fontos megtanulnod, hogy számos olyan szituáció adódhat, amikor a kutyádnak egyszerűen nemet kell mondanod. Legyen szó kunyerálásról, vagy helytelen viselkedésről, esetlegesen kifejezetten veszélyes helyzetről, bizony előfordulhat, hogy az ebet vissza kell tartanod. Ezzel sok esetben akár az életét is megmentheted.

Készülj fel a legrosszabbra!

A leggondosabb ápolás mellett is történnek balesetek. Akármennyire is ijesztő ez a gondolat, fel kell rá készülni. Ha tudod, hogyan kell végrehajtani az újraélesztést egy kutyán, vagy miként köss meg egy érszorítót, és van otthon elsősegélydoboz, az sokszor az életét jelentheti. Ezenkívül legyen egy vészhelyzeti kontaktod is, egy olyan állatorvosi ügyelet, akik akár éjjel is fogadnak.

Takaríts meg pénzt az orvosi ellátásra!

Ha kedvencedet műteni kell vagy bármi más, költséges eljárásnak alávetni, jó, ha nem kell kapkodnod. Fontold meg a kisállatbiztosítás alternatíváját, de akár az is megoldás lehet, ha külön hitelkártyát igényelsz vagy pénzt takarítasz meg erre a célra. Fontos tudni, hogy bizonyos betegségek egyszeri nagy kiadást jelentenek, míg mások hosszú távú gondozást és gyógyszeres kezelést. Akárhogy is, a biztosítás enyhítheti a beteg kutya ápolásának anyagi terheit.

Vizsgáltasd ki időben!

Kutyád élete meghosszabbításának egyik legjobb módja, ha rendszeresen elviszed orvoshoz. Ha folyamatos szűréseken vesz részt, állandó kontroll alatt van az egészségügyi állapota, sokkal nagyobb az esély arra, hogy időben kezelést kap. Ha látjátok, a kutya milyen betegségekre lehet hajlamos, azok megelőzését is elkezdhetitek.

hosszú élet hosszú életű kutya hosszú életű kutyák idős kutya kutya egészségmegőrzés mozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink