hirdetés

Ausztráliában szülési szabadságot kaphat, aki örökbefogad egy kutyát: inkább egy négylábú, mint egy gyerek?

László Enikő

2021. május 14

Noha nem állami szinten működik a plusz szabadság, de egyes cégek hajlandóak elengedni néhány napra azokat a dolgozóikat, akik egy kutyát fogadnak örökbe.

hirdetés

A modernkori kutyatartás egyik új szava, a pawternity Ausztráliában már egyre inkább elterjedt. A kifejezés a maternity (magyarul anyaság, a maternity leave pedig szülési szabadság) szóból keletkezett, a paw, azaz mancs szó hozzáfűzésével. Így alakult ki a pawternity, azaz a kutyák örökbefogadásakor kivett szabadság.

Egy brit tulajdonú sörfőzde, a Brew Dogs az elsők között volt Ausztráliában, ahol a munkavállalóknak biztosítottak plusz szabadságot, ha új négylábú érkezett a családba. Azóta már számos országban, ahol a cég jelen van, élhetnek a dolgozók ezzel a lehetőséggel. Egy hét áll rendelkezésükre, hogy a lehető legtöbb minőségi időt tölthessék otthon újdonsült kedvencükkel. A cég szóvivője szerint ezt nagyra értékelik a munkavállalók, és tapasztalataik szerint lojálisabbak is az extra juttatás miatt.

Betegszabadság, ha beteg a kutyád

A pawternity ötletét üdvözölte a queenslandi RSPCA nevű állatvédő szervezet, akik bár nem adnak dolgozóiknak szülési szabadságot, betegszabadságot kivehetnek, ha kedvencük rosszul érzi magát. Bár nincs mindenhol ilyen lehetőség, a vezetőség egyre több helyen kutyabarát, és megértő, ha az állat egészségéről van szó.

Mire jó mindez?

Bizonyára nem a lustaság vagy az öt plusz pihenőnap miatt fogad valaki örökbe egy kutyát 15 évre. Azonban ez a néhány nap sokat segíthet a gazdának és új kedvencének egyaránt.

A kiskutyáknak kell néhány nap, amíg hozzászoknak új környezetükhöz, ahol minden idegen számukra és félelmetes. Azonban, ha gazdáik mellettük tudnak lenni, amíg megszokják az új otthont, hamarabb megnyugszanak. Egyesek attól félnek, a kiskutya kirángatja a vezetékeket, esetleg átássa magát a kerítés alatt, amíg ők nincsenek otthon. A pawternity alatt azonban lehetősége nyílik a gazdának megismerni kedvencét, annak jó és rossz szokásait, vagy épp beszerezni a még hiányzó felszerelést.

Inkább egy kutya, mint egy gyerek?

A kérdés több szempontból is megosztó. Sok fiatal nőt bírálnak azért, mert nem szeretne gyereket vállalni és kutyát tart. Mindenkinek szíve joga állatot tartani és gyereket nevelni. Az egyik nem zárja ki a másikat és nem is helyettesítheti azt.

Azzal viszont már vannak problémák, amikor az ebeket gyerekként kezelik a gazdák. Egy kutyával kutyaként kell bánni, de ez nem azt jelenti, hogy ki kell kötni a kert végébe vagy nem szabad babusgatni. Sokan azért döntenek egy négylábú társ mellett, mert magányosak és szeretnének valakit, akivel megoszthatják mindennapjaikat. Nincs is ezzel semmi baj. A vélekedéssel van a probléma, amikor mások emiatt elítélik embertársaikat.

Magyarországon nem valószínű, hogy a közeljövőben bevezetnék a pawternity-t, hiszen jelentősen eltér állattartási kultúránk például Ausztráliától. A kezdeményezés viszont érdekes és jó irány lehet. Szerencsére hazánkban is egyre több a kutyabarát munkahely, a vírus miatt sok helyen kötelező home office-ban pedig szemmel tarthatod kedvencedet is.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya és gyerek örökbefogadás pawternity szülési szabadság új kutya a háznál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink