hirdetés

Ezeket érdemes átgondolnod, ha még egy kutyát szeretnél

Mádi-Krezinger Cintia

2024. június 4 - Képek: Az Én Kutyám

Ahol egy kutyának van hely, ott kettőnek is – vagy mégsem?

hirdetés

Amikor egy kutya boldog gazdija vagyunk, előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor nagyon jó ötletnek tűnik, hogy még egy szőrös taggal bővítsük a családot. Lehet, hogy úgy érezzük, kedvencünk néha magányos, és szebbé tenné az életét egy hasonszőrű barát. Vagy épp a közösségi médiában találkozunk egy segélykérő bejegyzéssel, amely szívbe markoló történettel keres szerető otthont egy árva ebnek. Azonban soha nem szabad hirtelen felindulásból hazavinni még egy kutyát; alaposan át kell gondolnunk néhány dolgot annak érdekében, hogy valóban felelős döntést hozhassunk.

Egy enni való kölyök láttán ellágyulhat a szívünk, de sosem szabad hirtelen felindulásból döntést hozni / Fotó: Az Én Kutyám

Stabil otthoni környezet

Az egyik első és legfontosabb szempont annak mérlegelése, hogy megfelelő otthoni környezetet tudunk-e biztosítani. Egy frissen vásárolt vagy örökbe fogadott eb számára különösen fontos a kiszámíthatóság és a stabilitás, hiszen ilyen környezetben érezheti magát valóban biztonságban. Érzelmileg, fizikailag és bizony anyagilag is rendben kell lennünk ahhoz, hogy plusz egy fő esetén se kerüljön porszem a gépezetbe.

Elég szabadidő és figyelem

Sokan hajlamosak azt a hibát elkövetni, hogy nem gondolnak bele abba, hogy még egy kedvenc még több időt és energiát igényel. A legtöbb esetben ugyanis – főleg az összeszokás időszakában – elég valószínű, hogy meglévő és új kutyánknak teljesen más lesz a ritmusa. Tovább tarthatnak a séták, és szinte biztos, hogy a játékidő tartama is megnövekszik. Ez különösen igaz lehet, ha az új családtag egy magasabb aktivitású fajta. Alaposan mérlegelnünk kell, hogy tudunk-e elegendő időt szánni arra, hogy mindkét állat igényeit kielégítsük. Ha a jelenlegi kutyával megvan a rutin, és garantált, hogy a leendő kutyára is tudunk egyéni figyelmet fordítani, fontolgathatjuk a család bővítését.

Minden feladat megduplázódik / Fotó: Az Én Kutyám

Megfelelő anyagi háttér

Nem a legkedveltebb téma, de egy új eb esetében nagyon is mérvadó az anyagi helyzetünk.

A kutyatartás komoly anyagi kötelezettséggel jár: a jó minőségű táp, az állatorvosi ellenőrzések, a szükséges védőoltások, a paraziták elleni védelem, a képzés mind olyan költségek, amelyeket nem úszhatunk meg.

(És akkor az esetleges megbetegedések miatti vizsgálatokról és kezelésről még nem is beszéltünk.) Minden jelenlegi kiadásunk duplázódik – ez lényeges szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Milyen a meglévő kutyánk

Bármennyire is szeretnénk még egy ebet, a döntő tényező valójában a már meglévő kedvencünk ehhez való viszonya lesz. Több dolgot is figyelembe kell vennünk ennek kapcsán:

Mennyire szocializált: egy jól nevelt, más kutyákhoz szokott kedvenc nagy valószínűséggel jobban tolerálja egy új eb érkezését, mint egy introvertált, képzéshiányos állat. Nélkülözhetetlen, hogy a jelenlegi kutyánk mentálisan rendben legyen, ellenkező esetben ugyanis akár traumatikus élmény is lehet a számára egy másik négylábú érkezése.

Mennyire egészséges: az egészségügyi problémákkal küzdő kutyák betegségük miatt frusztráltabbak és stresszesebbek lehetnek fajtársaik társaságában. Ez különösen akkor igaz, ha például egy időskori gondokkal küzdő szenior mellé kerül egy pattogó energiabomba. Vegyük figyelembe a kedvencünk állapotát, nehogy véletlenül rontsunk a helyzeten egy átgondolatlan döntéssel.

Mennyire egyke: még egy remekül szocializált, makkegészséges kutya is kikészülhet egy új jövevény érkezésén, ha tipikusan az a fajta, aki egyke kutyaként a családja szeme fényeként érzi jól magát. Ha az eb az évek során megszokta, hogy ő van a középpontban, nem valószínű, hogy túl lelkesen fogad majd egy fajtársat, aki elveszi imádott gazdija figyelmét.

Számít a rangidős eb habitusa / Fotó: Az Én Kutyám

Készen állunk-e az újabb elköteleződésre

Egy új eb családunkba fogadása olyan hosszú távú kötelezettség, amely a felsoroltak mellett érzelmi felkészültséget is igényel. Bármennyire is csodás gazdinak lenni, olykor bizony rendkívül stresszes is lehet. Alaposan át kell tehát gondolnunk, hogy képesek vagyunk-e kezelni a több házi kedvenccel járó kihívást és felelősséget – beleértve a képzést és az esetleges egészségügyi vagy viselkedésproblémák kezelését. Több kutatás is rávilágított már arra, hogy a kutyák hajlamosak átvenni a gazdik érzelmeit, és ráhangolódni annak mentális állapotára. Kiegyensúlyozottnak kell lenned ahhoz, hogy a kutyáid is boldogok lehessenek.

A fentiek mellett az új kutya esetében is nélkülözhetetlen a megfelelő fajtaválasztás. Ide kattintva megtudhatod, mit tanácsol ezzel kapcsolatban Kocsis Miklós szakértő, a Bulldog Enciklopédia szerzője.

felelős kutyatartás örökbefogadás új kutya új kutya a háznál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!