hirdetés

A németjuhász először találkozik a még kölyök lakótársával: így hatnak egymásra az eltérő életkorú kutyák

Szénási Szimonetta

2023. április 23 - Képek: Rocky/YouTube

Két kedvenc összeszoktatása sok munkával jár, főleg akkor, ha az állatok különböző életszakaszban vannak. Ám a nagy korkülönbségnek van egy óriási előnye is! Erről fogunk mesélni nektek, és két roppant aranyos videót is mutatunk kutyák első találkozásairól.

hirdetés

Mindig óriási izgalommal jár, ha új kedvenc érkezik a házhoz. Hát még akkor, ha már van kutyád, és mellé viszel haza egy kis kölyköt. Hamar összeszoknak? Megszeretik egymást? Nem lesz féltékenység köztük? Rangidős pajtásod vajon nem fog neheztelni rád a „konkurencia” miatt? Sorjáznak az ilyen és ezekhez hasonló kérdések a felelős gazdi fejében, aki nagyon is jól érzi, mekkora felelősség az állattartás. Megnyugtatunk: nagy korkülönbséggel is remekül működhetnek ezek a kapcsolatok, csak van néhány alapszabály, amiket be kell tartanod! Hogy szemléltessük is a dolgot, hoztunk egy tündéri videót egy németjuhászról, aki először találkozik leendő lakótársával, egy apró golden retrieverrel.

Kép: Rocky/YouTube

Szagmintavétel

Amint az alábbi felvételen láthatod, a család első számú négylábúja, a Rocky nevű német juhászkutya első dolga, hogy alaposan körbeszaglássza a gazdájával érkezett kiskutyát (név szerint Miát.) „Hát te meg ki vagy?” – szinte az arcára van írva a kérdés. A gazdi eközben, nagyon helyesen, végig ott ül mellettük, és figyeli, miként reagál egymásra a két állat. Ahogy egy korábbi cikkünkben részleteztük, az első alkalmak meghatározók a két kedvenc további kapcsolata szempontjából. A legjobb, ha a legelső alkalomra házon kívül kerül sor, hogy a „ház ura” ne érezze úgy, hogy valaki betolakodott a területére. Emellett hasznos lehet a póráz is, sőt esetenként a kennel. Ám jelen esetben az, hogy a jövevény egy kölyök, nagyon meghatározó, hiszen a felnőtt állatok sokkal toleránsabbak a kicsikkel.

Miután a csepp goldie „átment a teszten”, a két kutyus elkezd ismerkedni egymással. Először csak fixírozzák egymást, majd egy kis játék is belefér. Gazdájuk végig velük marad, és ha kell, megsimogatja őket. Minden bizonnyal egy csodaszép barátság kezdetének lehettünk szemtanúi!

Fordított felállás

Most pedig ugorjunk egy kicsit vissza az időben, ugyanis rábukkantunk arra a felvételre, ahol még Rocky volt kölyök, és őt kellett bemutatni a család már felnőtt golden retrieverének.

Amint láthatod, itt egy kicsit intenzívebben alakult a találkozó, a goldie a kötelező szaglászás után ugyanis némiképp izgatott lett az új játszópajtás láttán. Gazdája egy kis játékkal segít neki levezetni a felszabadult energiákat. Ám ettől függetlenül jól vette az ismeretlen négylábú felbukkanását.

Miért jó különböző korú kutyákat tartani?

Bár sokan ódzkodnak eltérő életkorú kutyákat tartani – amelynek oka az egyes korosztályok eltérő igényei lehetnek –, ám van egy nagy előnye is annak, ha idősebb jószágod mellé kiskutyát választasz: a nagy tanítani fogja a kicsit. Ahogy ezt már részleteztük is nektek egy korábbi írásunkban, a felnőtt ebek remek példaképek, egyúttal tanítók lehetnek a kölykök számára. Emellett jelenlétük megnyugtató lehet a kicsi számára: viselkedésükkel bizonyítják, hogy a kölyök új otthona egy biztonságos hely, ahol nincs mitől félnie.

Emellett a tanítás idején is nagyon jó szolgálatot tesznek. Az okos nagy ugyanis megmutatja, mit is kell csinálni egy adott parancs hallatán, amit aztán az ifjonc lelkesen lemásol. Ez nagyban hozzájárul a tréning sikeréhez (ettől függetlenül fontos, hogy külön is foglalkozz új kedvenceddel!).

kennel két kutya kölyök kölyökkutya kutya ismerkedés kutyák összeszoktatása nevelés összeszoktatás szaglászás szobakennel tanítás tréning új kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink