hirdetés

Hasznos tippek kezdő gazdiknak: erre figyelj, ha kutya érkezik a házhoz

Jóvári Krisztina

2021. június 9

Már kiválasztottad a leendő kutyádat, de még nem érkezett meg hozzád? Összegyűjtöttünk hasznos tippeket és tanácsokat, amikre érdemes odafigyelned, hogy problémamentesen teljen az ismerkedés új kedvenceddel.

hirdetés

Először is, „hüvelykujj-szabályként” tartsd szem előtt mindig az alábbiakat: Amiről azt gondolod, hogy a kutya elérheti, akár két lábra állva is, azt valóban el fogja érni. Amit elér és az ő magasságában van, azt valószínű megkóstolja vagy megrágja. Az „úgysem teszi tönkre” kezdetű mondatok nem értelmezhetőek. Ha mindezeket figyelembe veszed, egyszerűbb átgondolni, hogyan készülj fel a kutyád érkezésére.

Kertes háznál: a kerítés állapota

Kertes háznál alapvetően fontos, hogy nézd végig a kerítést, mielőtt hazahozod a kedvencedet. A nem kellő magasságú védővonalon egy nagytestű kutya könnyedén átmászhat vagy átugorhatja. Ha sérülés van a kerítésen, mindenképp javítsd meg. Kistestű kutyák egyszerűbben kiférnek egy-egy lazább kerítéselemnél, illesztésnél. Fontos a kerítés alapja is, ne tudja kiásni magát az újdonsült kedvenced.

Mérgező növények

Nézz szét alaposan a kertben, hiszen amit a kutya előtt hagysz, ott megvan a kockázat, hogy tönkreteszi/megrágja/megeszi. Semmiképp ne maradjon előtte olyan tárgy, amit lenyelhet és megfulladhat tőle. Érdemes a növényeket is szemügyre venned, mert néhány mérgező lehet a kutyád számára akár kis mennyiségben is. Ezeket érdemes körbekeríteni, hogy ne férjen hozzá az eb, vagy eltávolítani őket a kertből.

Amit kint felejtesz…

Nos, amit a kutya előtt felejtesz, vagy csak elérhető magasságban maradt számára, ott készülj fel rá, hogy érdekelni fogja a tárgy megszerzése és esetleg tönkretétele. Tehát ha nem szeretnéd, hogy pl. a műanyag locsolót kidekorálja fognyomokkal, egyszerűbb, ha elrakod az eb számára hozzáférhetetlen helyre. Sok kutya szétszedi a különböző anyagokat, többek között a lábtörlőket is. Azon kívül, hogy bosszantó a felaprított darabkákat összetakarítani, fennállhat a veszélye a bélelzáródásnak is, ha sokat evett belőle kedvenced.

Bent tartott kutyák esetén

A lakásban is gondoskodj arról, hogy a mérgező növényeket kutyád ne tudja elérni és megkóstolni, vidd zárható szobába őket vagy tedd magasabb polcra. A tisztító – és fertőtlenítőszereket tartsd zárható helyen, ahol nem fér hozzá a kutya. Amennyiben lerágja ezek kupakját, és a vegyszerek a szervezetébe jutnak, komoly mérgezést vagy akár halált is okozhatnak.

Elektromos kábelek

Az elektromos kábeleket úgy helyezd el, hogy kedvenced ne tudja megrágni őket. Vezesd el bútorok mögött vagy kellő magasságban. A konnektorokba biztonsági védőburkolatot is elhelyezhetsz, nehogy belenyaljon a kölyökkutya vagy belenyomja az orrát.

Szivacsok, konyharuhák, zoknik

A szivacsokkal, konyharuhákkal és zoknikkal legyél elővigyázatos, mert ezeket könnyen megeheti a kutya és bélelzáródást okozhatnak. Mindig pakold el zárható helyre, vagy olyan magasságba, ahol nem érheti el az eb. A szennyest sem árt zárható tárolóban elhelyezned.

Üveg és egyéb törékeny tárgyak

Az üveget, porcelánt, egyéb törékeny anyagokat tedd olyan magasra, ahol nem éri el a kedvenced. Ellenkező esetben könnyen leverheti ezeket és meg is sérülhet tőlük, elvághatja, megszúrhatja a lábát. Ide tartoznak még a sérülékeny elektronikai eszközök is, mindig figyelj rá, hogy kedvenced ne tudja leverni a tévét vagy a monitort egy-egy nagyobb rohangálás vagy ugrálás során.

(Képek: Getty Images Hungary)

kezdő gazdiknak kutya a kertben kutya a lakásban kutya érkezése mielőtt kutya érkezik új kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!