hirdetés

8 igen veszélyes rovar és rágcsáló itthon, ami végzetes lehet a kutyára: most érdemes fokozottan figyelni a séták, kerti móka során

Hangai Lilla

2022. augusztus 3 - Képek: Getty Images Hungary

Nagyon izgalmas nézni, ahogy a séta vagy a kerti játék során kedvencünk elmerül az ősi ösztöneiben, és apró bogarak, rovarok, esetleg rágcsálók üldözésébe fog. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy mit vesz a szájába, mert Magyarországon is élnek olyan fajták, amelyek mérgezőek lehetnek kedvencedre.

hirdetés

Alapvetően a legtöbb rovar veszélytelen az ebekre nézve, sőt, szolgálhat proteinforrásként is. De például a harlekinkatica nemcsak a hétpettyes populációra nézve jelent kockázatot, hanem a kutyádra is. Lássuk hát, mely fajtákra érdemes még odafigyelned!

1. Szúnyog

A szúnyogcsípés nemcsak rendkívül bosszantó dolog, de az arra allergiás kutyáknál komoly problémákat is okozhat, melynek ellátásához azonnali orvosi segítségre lesz szükséged. Azonban, még ha kedvenced nem is allergiás, sajnos a szúnyogok terjeszthetik azt a fonálférget, ami a szívférgességet okozza.

A szúnyogok esetében nem attól kell tartanod, hogy kutyád lenyeli-e őket. A csípések kivédésére a következő praktikákat vetheted be. Az első és legfontosabb lépés, hogy kerüld azokat a területeket és időszakokat, ahol és amikor sok a szúnyog! Bár gyönyörű lehet egy séta a naplementében a tó partján, valószínűleg nem éri meg. Ha előre tudod, hogy elkerülhetetlen lesz a szúnyogokkal való érintkezés, kérdezd meg az állatorvost, hogy milyen szúnyogriasztót ajánl kedvencednek. Soha ne használj rajta emberek számára készített szúnyogriasztót!

2. Poloska

Szerencsére a poloska nem mérgező, ám nagyobbacska méretének és repülés közben a kitinpáncél hangjának köszönhetően könnyen felhívja magára a figyelmet. Ha túl sokat fogyaszt belőle a kutya, tünetként jelentkezhet hasfájás, hasmenés és hányás is. Szélsőséges esetben okozhat súlyosabb emésztőrendszeri problémát is, amely akár műtéti beavatkozást is vonhat maga után.

3. Hernyó

Ez az izgő-mozgó kis lény még nekünk, embereknek is izgalmas, gondolj csak bele, hogy mit érezhet a kutyád, ha meglát egy ilyen különös lényt. Ám érdemes kedvencedet egyből másik irányba terelni, ha szembekerültök egy hernyóval. Van néhány fajta Magyarországon is, mint például a macsakhernyó, melynek szőrszálai mérgezőek. Tünetként előfordulhat köhögés, fuldoklás, nyáladzás.

4. Harlekinkatica

Ez a cukinak tűnő, ám kártékony fajta nem csak a szőlőtermesztőknek jelent gondot, a kutyatartóknak is érdemes megtartani vele a két lépés távolságot. A tapasztalatok szerint ritkán fordul elő, hogy a kutyák nagyobb mennyiséget fogyasztanának el ebből a bogárból, de egy példány lenyelése is okozhat irritációt. Ugyanis, ha ezek a katicák fenyegetve érzik magukat, büdös és mérgező váladékot eresztenek ki, ami kémiai égést okozhat a nyálkahártyán és a bélrendszerben. Ha ezt nem kezelik, komolyabb fertőzés kialakulására is van esély.

5. Szöcske

Valószínűleg mindannyian láttunk már szöcskére vadászó négylábút és bárcsak azt mondhatnánk, hogy nem volt elképesztően cuki látvány. Sajnos azonban a szöcskék hordozhatnak fonálférget és más parazitákat is. Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy vidéken, a mezőgazdasági termelés miatt arra is van esély, hogy növényvédő szereket és műtrágyát hordozzanak fürge kis lábaikon.

6. Csótány

Ha a csótányok a te háztartásodban is problémát okoznak, érdemes végleges megoldást keresni a kialakult helyzetre. Az ritkán fordul elő, hogy ezek a bogarak kutyák vagy más háziállatok környezetében mutatkoznának, de az ételüket előszeretettel dézsmálják, ha tiszta a terep. Ezek a jogosan igen népszerűtlen élőlények parazitákat, férgeket, baktériumokat és vírusokat is terjeszthetnek.

7. Csiga

Se nem rovar, se nem rágcsáló, mégis fontosnak tartottuk kiemelni, ugyanis a meztelencsigák terjesztői lehetnek a francia szívféregnek. A szívférgesség tünetei a következők lehetnek: köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, depresszió, letargia, rossz étvágy, fogyás. Ha kutyusodat meztelencsiga-evésen kaptad, és tapasztaltál az utóbbi időben hasonló tüneteket, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot egy állatorvossal! Emellett azért is lehetnek veszélyesek a csigák, mert sokan használnak kertjükben csigaölő szereket. Így egyes példányok magukon hordozhatják ezeket a veszélyes anyagokat.

8. Különböző rágcsálók

Mi sem tűnhet természetesebbnek, mint hogy négylábú barátod egereket, patkányokat, cickányokat vegyen üldözőbe, de nagy hiba lenne hagynod neki. Ezek a rágcsálók ugyanis olyan parazitákat terjeszthetnek, mint a fonálféreg, vagy akár olyan fertőzéseket, mint a toxoplazmózis vagy a leptospirózis, amely emberre is veszélyes. (Védőoltás elérhető a kutyák számára.)

Ha úgy vetted észre, hogy kutyád megdézsmált különböző bogarakat, csúszómászókat vagy rágcsálókat, alkalmazd a jobb félni, mint megijedni elvet, és azonnal vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal!

ártalmas rovarok biztonság a kertben erdei séta francia szívférgesség kutya kutya a kertben kutya sétáltatása erdőben kutya szúnyogcsípés kutyasétáltatás este leptospirosis elleni oltás leptospirózis kutya mérgező anyag rágcsáló rovarcsípés szívféreg szívférgesség toxoplazmózis

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink