hirdetés

Miért eszi meg a kutyám a lepkét? Ez áll a rovarevés mögött

Bodri Melissza

2021. június 28

A legtöbb gazdi már tanúja lehetett annak, hogy a kutya váratlanul bekap egy-egy levegőben repkedő rovart. De vajon miért csinálja ezt? Vajon ártalmas lehet neki?

hirdetés

A rovarok evése egyáltalán nem szokatlan jelenség. A parkban, természetben történő séta folyamán, vagy csak a kertben heverészve az eb időnként egy-egy szárnyas jószág (például lepke, légy) után vetheti magát. Jó tudni, hogy ez a szokás ártalmatlan, és az esetek többségében nem okoz betegséget az állat számára. Azonban nem árt pár dologgal tisztában lenni.

Miért csinálja ezt a kutyám?

A legtöbb blöki pusztán kíváncsiságból, játékból is bekaphatja az arra repülő parányi élőlényt. Hiszen valamennyi kutyus felfedezi a körülötte lévő világot, és amit érdekesnek talál, azt megszagoljavagy megnyalogatja. Ez történik a bogarak, rovarok esetében is. Emellett természetes vadászösztönből is fakadhat a viselkedés, ebben az esetben a négylábú mindenáron szeretné elkapni a körülötte keringő rovart. Tehát ha időnként ezt a viselkedést tapasztalod, akkor nem kell azonnal állatorvoshoz rohannod vagy kivizsgáltatnod a kedvencedet.

Problémára csak akkor kell gyanakodni, ha ez a cselekvés természetellenesnek hat (például állandóan bogarakat enne vagy kényszeresen vadászik rájuk), és megváltozik az alapvető magatartása. Ekkor érdemes szakértő tanácsát kikérni. Akkor is célszerű figyelni, ha a kedvencednek a rovarevés után megváltozik az egészségügyi állapota. Az alábbiakban mutatjuk, hogy miért kell ennek figyelmet szentelned.

Minden rovart megehet?

Nem árt résen lenned, ugyanis nem minden rovar elfogyasztása tanácsolt a négylábú számára. Egyesek szúrósak, tüskések, irritálóak lehetnek, valamint kellemetlennek bizonyulhat az ízük. Többek között az alábbi rovarok lehetnek ártalmasak az eb számára:

  • ázsiai márványpoloska: ha nagy mennyiségben eszi meg a kutya, akkor hatással lehet a gyomor működésére
  • csótány: akár parazitákat is hordozhat, melyek fertőzést okozhatnak, a kemény lábak és szárnyak ingerelhetik a gyomrot, mely hányáshoz vezethet
  • kabócák, tücskök: fogyasztásuk akár gyomorrontást is okozhat
  • katicabogár: ha az állat bekapja, akkor irritálhatja a nyelvet és szájat
  • pók: ha az eb pókot eszik, akkor a méregmirigy által termelt méreganyag allergiás reakciókat is válthat ki
  • darázs, méh: mérgük a csípés helyén allergiás folyamatokat indíthat el

Ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalod az állatnál, akkor célszerű azonnal állatorvoshoz fordulni: hányás, hasmenés, nehézlégzés, étvágytalanság, vakarózás.

Hogyan lehet leszoktatni?

Ha zavarónak bizonyul kedvenced szokása, akkor kellő odafigyeléssel és határozottsággal megpróbálhatod leszoktatni. Azonban ne feledd, hogy ez a magatartása legtöbbször ösztönösen jön, és nem biztos, hogy rögtön sikerrel jársz.

Ha látod, hogy az állat kapkod a levegőbe a bogarak után, akkor tartsd vissza póráz vagy nyakörv segítségével, és mondj egy határozott nemet. Előbb-utóbb megtanulhatja, hogy az aprócska kis jószágok üldözése nem kívánatos cselekvés. Esetleg jutalomfalattal, csemegével is elterelheted az eb figyelmét, hogy ne a rovarokra összpontosítsa az energiáit. Ha a bogarak helyett irántad tanúsít figyelmet, akkor dicsérd meg alaposan. Ha nem boldogulsz, kérd ki kutyatréner tanácsát.

(Képek: Getty Images Hungary)

ártalmas rovarok bogárevés furcsa viselkedés kutya szokásai kutya viselkedése rovarevés rovarok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!