hirdetés

Miért fekszik a kutya az ajtó elé? Ez a 4 tényező a viselkedés leggyakoribb oka

László Enikő

2022. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyád gyakran fekszik a bejárati ajtó közelében, biztosan gondolkoztál már azon, hogy vajon miért teszi. Így próbálja őrizni a házat vagy ki akar menni? Az alábbiakban sorra vesszük a lehetséges okokat.

hirdetés

Valójában több oka is lehet annak, hogy kedvenced az ajtó mellett alszik, és ez különböző tényezők kombinációja is lehet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venni a kérdés fejtegetésénél.

Védelmez

Lehetséges, hogy kedvenced így próbálja a családját és területét védelmezni. Ez valószínűbb, ha kifejezetten a bejárati ajtó mellett alszik, és ha ugatni kezd, amikor olyan emberek vannak az ajtóban, akiket nem ismer. Ebben az esetben a pozitív megerősítéses tréning segíthet számára, ugyanis neki is fárasztó és stresszes, ha úgy érzi, folyton „szolgálatban kell lennie”, és védelmeznie kell az otthonát.

Vár valakire

Ha a kutyád az ajtó mellett helyezkedik el, amíg távol vagy, akkor valószínűbb, hogy azért teszi, mert rád vár. Ez az ok akkor lehetséges leginkább, ha kifejezetten csak akkor csinálja, amikor te vagy valamelyik családtagod házon kívül vagy, és egyébként, ha mindenki otthon tartózkodik, akkor nem fordul elő. Ez annak a jele is lehet, hogy szeparációs szorongással küzd, melynek számos más jele is van. Ilyen például a remegés, ugatás, destruktív viselkedés.

Ki akar menni

Ha a kutyád az ajtó előtt vár, lehetséges, hogy azt akarja ezzel jelezni, hogy ideje kimenni! Akár azért, mert ürítenie kell, akár azért, mert mozgásra, felfedezésre vágyik. Ha kedvenced nem vezette le aznap felesleges energiáit, vagy már órák óta bent van, akkor ezért is lehet, hogy az ajtó előtt fekszik. Ez különösen akkor valószínű, ha olyan fajtáról van szó, amelynek napi rendszerességgel kell sokat mozognia.

Extra figyelemre vágyik

Lehetséges, hogy kedvenced azért kuporodik az ajtó elé, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez különösen akkor valószínű, ha úgy alszik ott, hogy megakadályozza, hogy az emberek napközben elmenjenek. Ebben az esetben fontos lenne megtanítani arra, hogy máshol aludjon. Az is segítene, ha nagy figyelmet szentelnél neki a nap folyamán akár kiképzés, testmozgás vagy játék formájában.

Kényelmes helynek gondolja

Volt már olyan vágyad a nyári melegben, hogy lefeküdj a csempézett konyhád padlójára, hogy megkönnyebbülj? A kutyád ismeri az érzést! Bár a kijelölt kutyaágyat a legpuhább bélésekkel töltik meg, semmi sem üti meg a keményfa vagy csempe padló hűsítő hatását.

Ugyanebből a gondolatmenetből kiindulva azt tapasztalhatja kedvenced, hogy a bejáratok huzatosabbak, mint a ház többi része. És ha egyszer felvette ezt a szokást, akkor ezt egész évben folytatja.

Megfontolandó dolgok

Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amelyeket figyelembe vehetsz, amikor megpróbálod kitalálni, miért alszik kutyád az ajtó előtt.

Mikor csinálja?

Az ok felderítésére segítségedre lehet, ha átgondolod, mi történt még körülbelül ugyanabban az időben, amikor a kutyád először elkezdte ezt a viselkedést, mivel előfordulhat, hogy valamilyen esemény okozta a kezdetét.

Néhány dolgot figyelembe kell venni

  • Ha költöztetek
  • Ha valaki más elköltözött
  • Ha megváltozott a napi rutin
  • Ha más munkaidőben kezdtél el dolgozni

Az is segítene mérlegelni, hogy van-e egy bizonyos idő, amikor hajlamos az ajtó mellett feküdni. Ha igen, akkor valószínűbb, hogy az időzítésnek köze van hozzá. Például, ha az ajtó mellett szokott feküdni, amíg valaki távol van, akkor sokkal valószínűbb, hogy azért teszi ezt, mert arra a személyre vár. Ha egész nap csinálja, akkor lehet, hogy csak abban reménykedik, hogy sok figyelmet kap, esetleg ott kellemesebb az időjárás. Amennyiben a kutya igen reaktív, gyakran ugatja a bejáratot, ha valaki elhalad előtte, akkor a házőrzés lehet a viselkedés oka.

furcsa viselkedés kutya viselkedése miért miért fekszik a kutya az ajtó elé szeparációs szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink