hirdetés

Miért fekszik rád kedvenced? 5 ok, amiért ezt teszik a kutyák

László Enikő

2021. október 10

Egyes kutyák imádnak a gazdi ölébe, lábára feküdni. Ilyenkor szinte meg sem merünk moccanni, nehogy megzavarjuk kedvencünket a sziesztában. De pontosan miért teszik ezt? Valóban ennyire kényelmesek lennénk vagy van valami más oka is?

hirdetés

Igazán szívmelengető, mikor kedvenced az öledbe kucorodik, függetlenül attól, hogy yorkshire terrierről vagy bernáthegyiről van szó. Ugyanis nemcsak az ölebek, kistestű kedvencek szeretnek a gazdi ölében henyélni, hanem jóval nagyobb társaik is. De miért csinálják ezt vajon?

Az, hogy kedvenced rád fekszik, mindenképp azt fejezi ki, hogy szeret, kötődik hozzád, megbízik benned. De ezen belül több oka is lehet cselekedetének.

Megerősített viselkedés

Lehetséges, hogy eleinte csak azért feküdt rád kutyád, mert egyszerűen kényelmesnek tűntél. De mit tesz a legtöbb gazdi, ha kedvence ráfekszik? Elkezdi simogatni és vakargatni. Ezzel pedig pozitívan megerősíted viselkedését, neki pedig duplán megéri ezt tenni. Hiszen nemcsak kényelmes az öled melege, de még egy kis kényeztetést is kap mellé.

Ragaszkodás vagy szeparációs szorongás?

Előfordulhat, hogy kedvenced annyira ragaszkodik hozzád, hogy nemcsak minden lépésedet követi, de rajtad is fekszik. A köztetek lévő távolságot mindig igyekszik a lehető legminimálisabbra csökkenteni. Éppen ezért, ha látja, hogy ülsz a kanapén, akkor öledbe vagy a lábadra fekszik. A túlzott ragaszkodás azonban lehetséges, hogy szeparációs szorongással társul. Ha például készülsz menni valahova, de még van néhány perced és leülsz a kanapéra, kutyád pedig remegve az öledbe veti magát, valószínűleg szorong, hogy elmész. Retteg attól, hogy te nem leszel a közelében, és ő magára marad. Ez nem egészséges számára, a problémát pedig kezelni kell.

Figyelemre vágyik

Ha kutyád nem egyszerűen csak egy délutáni szunyókálásra telepszik az öledbe, hanem látszólag akar is valamit, azt biztosan azért teszi, hogy felkeltse figyelmedet. Ilyenkor általában hosszan a szemedbe néz, szinte szuggerál, hogy foglalkozz vele. Ebben az esetben még néhány alkalommal mancsával meg is bökdös, nehogy ne vedd észre, hogy valaki az öledben lapul. Ilyenkor érdemes átgondolni, nincs-e itt az ideje a vacsorának vagy a sétának, esetleg a játéknak. A kutyák ezeket a fontos napirendi pontokat mindig észben tartják, és készséggel emlékeztetik rá gazdáikat is.

Meg akar védeni

Ez általában akkor fordul elő, ha vendégek vannak nálatok. Ha ilyenkor kedvenced az öledbe huppan és az ajtót vagy a jelenlévőket vizslatja, nem érzi magát és téged teljes biztonságban.

Így próbál megvédeni a „fenyegető veszélytől”. Ezt a viselkedést nem ajánlott megerősíteni benne, hiszen akár agresszióba is átcsaphat, ha folyamatosan védelmezni szeretne téged.

Biztonságban érzi magát

A kutyák egyszerűen szeretnek gazdájuk közelében lenni, hiszen mellettük érzik magukat biztonságban. Megnyugtatja és boldoggá teszi őket, hogy legjobb barátjuk mellett (vagy éppen rajta) pihenhetnek. Ha pedig ez téged is örömmel tölt el, bújj csak össze kutyáddal a kanapén.

(Képek: Getty Images Hungary)

bizalom biztonság kutya ölbe fekszik kutya rám fekszik kutya szeretet jele kutya viselkedése ragaszkodás szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink