hirdetés

11 egyértelmű jel, hogy a kutyád teljesen odavan érted: az állatorvos vette sorra a tipikus jelzéseket

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 19 - Képek: Getty Images Hungary

Bár kedvenced beszélni nem tud, testbeszédével számtalan módon tudja kifejezni, hogy mennyire szeret téged. Az állatorvosok szerint az alábbi jelzések egyértelműen erre utalnak.

hirdetés

A szeretet kifejezésének számtalan módja van, ahogy az emberek esetében, úgy az állatoknál is. Ha az alábbiakat tapasztalod, légy biztos affelől: kutyád odavan érted.

1.) Már a neved hallatán izgatott lesz

Talán nem kell kifejtenünk, hogy a kutyák mennyire okosak. Így az sem meglepő, hogy nemcsak a saját, de a gazdi nevét is megtanulják. Amit aztán elég csak meghallaniuk, hogy teljes izgalomba jöjjenek. Ez azt jelzi, hogy az illető nagyon fontos nekik.

Idővel a kutyák megtanulják felismerni az emberek nevét. Ha valaki olyanról esik szó, aki ugyan nincs jelen, és az állat meghallja a nevét, már attól a gondolattól izgatott lesz, hogy a szeretett személy hamarosan megjelenhet – fogalmazott Jamie Richardson állatorvos.

2.) Eléd hordja a javításra szoruló holmikat

Kedvenced bizalmáról tanúskodik, ha olyan tárgyakat, játékokat visz hozzád, amelyek eltörtek vagy elszakadtak, és meg kell őket javítani.

Michelle L. Szydlowski, a floridai Leesburg állambeli Beacon College állatorvosa és antrozoológiai, azaz állati-embertani kapcsolatokat vizsgáló oktatója szerint egyes kutyák így fejezik ki a gazda intelligenciájába vetett hitüket.

Mint mondta, könnyen megeshet, hogy nemcsak sérült játékkal, hanem valamilyen állattetemmel ajándékoz meg rajongó barátod, hasonló indítékkal.

3.) Vigyáz rád, amíg eszel

Ne értsd félre, ha négylábúd meredten néz, miközben eszel. Nem „kinézi a szádból a falatot”, hanem vigyáz rád. Ez is a szeretet jele! Tulajdonképpen meg akar védeni minden potenciális veszélytől – még ha ilyen nincs is a közelben.

Az őrző viselkedés annak a jele, hogy a kutya a falka tagjaként tekint a gazdájára. Evés és pihenés közben is bekapcsolhat ez a viselkedés, és akkor is ez motiválja az állatot, amikor a gazda és egy idegen kutya közé áll – mondta el dr. Szydlowski.

Az orvos azonban arra is figyelmeztet, hogy ez a magatartás könnyen túlzóvá válhat, és viselkedési problémákhoz vezethet.

4.) Terelni kezd

Egyes ebek szeretetük kimutatása gyanánt terelni kezdik a számukra kedves személyt.

– A terelés a „falka” iránti ragaszkodás kimutatásának az egyik módja. Például, ha egy családtag vagy egy másik háziállat lelép a járdáról, néhány kutya visszatereli az „eltévedt jószágot”, hogy az biztonságban legyen – magyarázta dr. Szydlowski.

Ez a viselkedés gyakoribb azoknál a fajtáknál, amelyeket eredetileg is állatok őrzésére szántak, mint például a border collie-k vagy az ausztrál juhászok.

5.) Hozzád dörzsöli a pofáját

Ha az arcodhoz dörgöli az arcát, biztos lehetsz benne, hogy a kutyád odavan érted. Sara Ochoa, a DogLab állatorvosa és állatorvosi tanácsadója szerint ez nagyon gyakori szeretetkifejezési mód a kölyökkutyáknál is. Ezzel az állat tulajdonképpen mint saját tulajdonát jelöli meg a szeretett személyt.

Azonban ha azt tapasztalod, hogy kedvenced nemcsak veled, de más tárgyakhoz is gyakran odadörgöli magát, inkább beszélj az állatorvosotokkal. Lehet, hogy valamilyen bőrproblémát jelez így.

6.) Izgatott lesz, ha lefekszel

Ha négylábú társad izgalomba jön, amikor lefekszel, könnyen lehet, hogy azt hiszi, rosszul vagy. Ilyenkor nagyon aggódik érted, és megpróbál „magadhoz téríteni”.

– Néhány kutya kétségbeesetten nyalogatni kezdi gazdája arcát, ha az lefekszik szunyókálni. Ilyenkor az állat könnyen azt hiheti, hogy a hőn szeretett gazdinak baja esett, azért mozdulatlan – mondta el dr. Szydlowski.

Erről jobb leszoktatni a kutyát, mielőtt a túlzott aggodalom a pihenés rovására megy – tanácsolja.

7.) Gyakran néz mélyen a szemedbe

Ha hű társad sokszor mélyen a szemedbe néz, biztos lehetsz benne, hogy nagyon szeret téged. Ez ugyanis erős bizalmi magatartás a részéről.

Rebecca Greenstein állatorvos szerint az állat így próbálja elmélyíteni a köztetek levő kötődést.

8.) Az arckifejezése mindent elárul

Dr. Greenstein magyarázata szerint a kutyák arcának anatómiája úgy fejlődött, hogy az állat minél jobban tudjon kommunikálni az emberekkel.

– A kutyák sokkal drámaibban tudják felhúzni a belső szemöldöküket, mint a vadkutyák, ez az arckifejezés pedig a gondoskodás érzését váltja ki a gazdában – mondta el.

9.) Megosztja veled a játékát

Ha kedvenced hajlandó kölcsönadni neked rongyosra rágott kabaláját, vagy féltve őrzött labdáját, az egyértelműen a tiszta szeretet jele.

10.) Megérzi, ha vigasztalásra szorulsz

A legtöbb kutya akkora összhangban létezik a gazdájával, hogy pontosan tudja, mit érez, sőt reagál is rá.

– A kutyák velük született ösztönből érzékelik, ha szomorú vagy, vagy valamivel küszködsz. Ilyenkor megtalálják a módját, hogy megvigasztaljanak: hozzád bújnak, rád hajtják a fejüket, vagy egyszerűen csak a közeledben maradnak – mondta dr. Richardson.

11.) Megölel, hogy kötődjön hozzád

Az ebek gyakran azért ölelik meg gazdájukat, hogy kémiailag is kötődjenek hozzá. Ha kutyusod nagyon bújik, valószínűleg ő is érzi, mennyire szereted. Ilyenkor oxitocin szabadul fel mindkettőtök szervezetében, ami köztudottan a ragaszkodás, egyszersmind az öröm egyik hormonja is.

állatorvos érzelmek játék kommunikáció kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya érzelmek kutya ölelés kutya ölelése kutya szeretet jele kutya viselkedése ölelés viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!