hirdetés

Így tanítsd meg kutyádnak, hogy hallgasson a nevére: Tornóczky Anita tanácsai

Tornóczky Anita

2022. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan, például a saját édesanyám is rosszallja a párhuzamot kutya és gyerek között, pedig az etológia már bebizonyította, hogy mindketten egyformán reagálnak a tanításra.

hirdetés

A képzés és a nevelés a névadással kezdődik. Először is, fontos alapprobléma, hogy rengeteg izgalmas dolog van a világban, ami könnyen elviheti a kutya fókuszát. Így mindennek az alapja, hogy elnyerjük az eb figyelmét. Alapvető elvárás egy gazdival szemben, hogy kontrollálni tudja a kutyáját mindig, minden körülmények között. Ennek az alapja, hogy az állat reagáljon, ha a nevén szólítjuk.

A neve az első dolog, amit egy kutyának meg kell tanítani

A névválasztás egyéni ízlés kérdése, de a legjobb, ha rövid, egy, vagy két magánhangzós nevet választunk, ritmusos, kicsit pattogós hangzásút, mint: Süti, Zokni, Mini.

Az első dolog tehát, amit meg kell tanítanunk a kutyánknak, az a neve, amely pozitív jelentéstartalmúvá kell váljon, így pozitív megerősítéssel kell kondicionáljuk rá. Egészen kicsi korban elkezdhetjük tanítani, és ha jól csináljuk, pár nap alatt rögzül is. A lényeg, hogy megtanulja a kutya, hogy amikor a nevét hallja, nézzen rád és tudja, hogy jön a jutalom.

Tehát vegyük át lépésről lépésre:

  • Kezdj neki egy olyan helyen, ahol a legkevesebb esélye van annak, hogy megzavarnak. Szerencsés lenne olyan helyet választani, ahol szoktatok együtt játszani a kutyával.
  • Dobj el magadtól kb. egy méterre egy darabkát a kutya napi kajájából.
  • Amikor megette, nyilván természetes, hogy visszanéz rád, hogy van-e még ott, ahonnan ez a falat jött. Ekkor ezt a pillanatot kell megerősíteni klikkerrel, vagy szóval („jó”,„azaz”), hogy tudja, ez az elvárt viselkedés.
  • Ha a kutyád konzekvensen mindig visszafordul feléd, mondd a nevét, mielőtt megfordul, jelezd, hogy jó, és jutalmazd.
  • Még érdekesebbé teheted ezt a játékot és tovább fenntarthatod az érdeklődést, ha leraksz egy jutalomfalatot a földre, és ahogy a kutya megette azt, elkezded mondogatni a nevét és közben futni hátrafelé. Amikor utánad megy, azaz odamegy a nevére, azonnal jutalmazd falattal vagy játékkal.
  • Tegyél a földre újabb jutalomfalatot és ismételd az előzőeket. Gyorsan észre fogod venni, hogy a kutya magától is figyel rád, ezt is jó lenne jutalmazni, hogy erősödjön a tudatosság a cselekvés mögött.

Bár minden kutyánál eltér, hogy mennyi idő szükséges, de meg fogunk lepődni, milyen hamar megtanulja a nevét, illetve azt, hogy ha azt hallja, ránk kell figyeljen. Ezután már csak egy dologra kell vigyázni, mégpedig arra, hogy lehetőleg soha ne használjuk a nevét negatív tartalommal és ne „használjuk túl”. Csak akkor kellene kiejteni a szánkon, amikor valamit szeretnénk a kutyától. Például, hogy jöjjön oda hozzánk vagy üljön le.

De az ember sokszor úgy viselkedik a kutyával, mint egy másik emberrel. Amikor az eb épp a virágágyás közepén ás, vagy a cipőnket rágja, akkor rákiáltunk. És mit mondunk? A nevét. Így azt tanulja meg, hogy amikor ezt a szót hallja, akkor dühösek vagyunk. Nyilván, ha a neve elhangzása után a kiabálás következik, akkor azt tanulja meg, hogy mikor a nevét hallja, lehetőleg a másik irányba induljon el, ha jót akar magának. Úgyhogy ha tiltani akarunk valamit, ne a nevét mondjuk mérgesen, hanem a tiltó szót: „fujj”, vagy „nem szabad”.

kutya neve kutya nevek kutya nevének megtanítása tanítás Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink