hirdetés

Így válaszd ki a tökéletes nevet kedvencednek: a fajtája és a személyisége is meghatározó

Szénási Szimonetta

2022. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy döntöttél, kutyát szeretnél, sőt már meg is van a kiszemelt pajtás? Segítünk megtalálni számára a tökéletes nevet! Az alábbi szempontok alapján érdemes választani.

hirdetés

Nomen est omen, azaz nevében a sorsa, tartja a latin mondás. Ez is bizonyítja, mennyire meghatározó, kit hogyan hívnak. Nincs ez másként kedvenceinknél sem, sokat elárul róla és gazdájáról is, mi a kutya neve. Nézzük, milyen tényezőket érdemes figyelembe venned a névválasztásnál!

1.) Könnyű kiejthetőség

Névadásnál mindenképp vedd figyelembe a szó kiejthetőségét. Gondolj bele, mekkora bonyodalmat okozna, ha az állat furcsa vagy idegen hangzású nevét mindenki másképp mondaná ki.

2.) A hossz is számít

Ugyanígy ne válassz túl hosszú nevet se, hiszen ez éppúgy bonyolítani fogja kedvenced megszólítását. A legjobbak a kétszótagú nevek, az ebek ugyanis ennyi szótagszámig figyelnek a szavakra.

3.) A hangzás

A kutyák szeretik a kemény mássalhangzóval kezdődő, illetve a magánhangzóra végződő neveket, mint például a Zénó. Ez a fenti szempontok alapján is tökéletes név.

4.) Legyen egyértelmű

Fontos, hogy jószágod neve legyen egyedi, azaz ne lehessen összekeverni egyes parancsszavakkal. Mondjuk a Pacsi! kérés és a Csacsi név ilyen szempontból zavart okozhat kutyusod fejében.

5.) Légy tekintettel a rokonságra!

Nem szerencsés, ha nagybátyád vagy anyukád után nevezed el négylábúdat. Egyrészt ez könnyen családon belüli sértődéshez vezethet – ami nem túl kellemes –, másrészt ha gyakran találkoztok az adott személlyel, megzavarhatja a kutyát, kihez is szólnak éppen.

6.) Vedd figyelembe a fajtát és a karaktert is!

Névválasztásnál érdemes szőrös barátod fajtáját, illetve a személyiségét is szem előtt tartanod. Bizonyos szempontból vicces lehet, ha aprócska csivavádat Vérebnek nevezed, de feltehetőleg ezen ő nem nevetne, ha értené. A jó poén pedig az, amin mindenki szívből kacag.

Ne hamarkodd el a döntést, hagyj magadnak időt, hogy megismerd új barátodat! Ha már kellőképp megismerted a személyiségjegyeit és a szokásait, könnyebben fogsz tudni frappáns és hozzá illő becenevet választani.

Ha mégsem tetszik a név

Előfordulhat, hogy időközben rájössz, mégsem tetszik a kutya neve. Ez akkor is gyakori, amikor menhelyről fogadnak örökbe állatot, akit a gondozói kereszteltek el.

Nem a legszerencsésebb megváltoztatni egy eb jól megszokott nevét, és bizony sok munkát is igényel megtanítani neki az újat, de nem lehetetlen! Lényeges hogy szánj elegendő időt mind az új név kiválasztására, mind a tanításra.

Olvasd el a témában írt cikkünket ITT, hogy jól sikerüljön a névcsere. Annyit előrebocsátunk, hogy pozitív megerősítéssel, sok dicsérettel és jutalmazással célt fogsz érni!

állatmenhely kutya neve kutya tanítása kutyanevek kutyanevek eredete mentett kutya névadás névválasztás tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!