hirdetés

A kutyáknak is lehet figyelemzavara: ezek az ADHD jelei a kutatók szerint

László Enikő

2021. október 24

A kutatók szerint a kutyák tökéletes alanyok az emberi ADHD kutatására, mivel esetükben is hasonló viselkedési problémák, figyelmetlenségi zavarok figyelhetőek meg.

hirdetés

Egy körülbelül 11000 kutyát érintő tanulmány kimutatta, hogy a kutya neme, kora és fajtája, valamint minden viselkedési probléma és bizonyos környezeti tényező összefügg a hiperaktív, impulzív viselkedéssel és figyelmetlenséggel (ADHD).

Hasonlóság az emberi ADHD-vel

„Eredményeink segíthetnek jobban azonosítani, megérteni és kezelni a kutyák hiperaktivitását, impulzivitását és figyelmetlenségét. Sőt, hasonlóságot mutattak az emberi ADHD-vel, megerősítve a kutyák szerepét az ADHD-vel kapcsolatos kutatásokban” – mondta Hannes Lohi professzor, a Helsinki Egyetem munkatársa.

„A kutyák sok hasonlóságot mutatnak az emberekkel, beleértve a fiziológiai tulajdonságokat és azt, hogy ugyanabban a környezetben élnek, mint mi. Az ADHD-hez hasonló viselkedés természetes módon előfordul a kutyáknál is. Ez teszi őket érdekes modellé az ADHD emberen történő vizsgálatára” – mondta Sini Sulkama kutató.

Lohi professzor kutatócsoportja kiterjedt viselkedési felméréssel több mint 11000 kutyáról gyűjtött adatokat. A hiperaktivitást, az impulzivitást és a figyelmetlenséget kérdések segítségével vizsgálták, egy humán ADHD-kutatásban használt felmérés alapján. A vizsgálat célja az volt, hogy azonosítsák a kutyák ADHD-szerű viselkedésének hátterében álló környezeti tényezőket és más viselkedési tulajdonságokkal való lehetséges kapcsolatokat.

A kutya kora és neme, valamint a gazdik tapasztalatai sokat számítanak

„Azt találtuk, hogy a hiperaktivitás, az impulzivitás és a figyelmetlenség gyakoribb volt a fiatal kutyáknál és a hím egyedeknél. Az ADHD-vel összefüggő, az életkorra és a nemre vonatkozó megfigyeléseket embereken is elvégezték” – mondja Jenni Puurunen.

Azok a kutyák, akik naponta több időt töltöttek egyedül otthon, hiperaktívabbak, impulzívabbak és figyelmetlenebbek voltak, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek egyedül. „Társas állatként a kutyák frusztráltak és stresszesek lehetnek, amikor egyedül vannak, ami hiperaktivitás, impulzivitás és figyelmetlenség formájában szabadulhat fel. Előfordulhat, hogy azok, akik hosszabb időt töltenek egyedül, kevesebb mozgást és figyelmet kapnak gazdáiktól” – mondta Sulkama.

A kutatók új összefüggést fedeztek fel a hiperaktivitás és az impulzivitás, valamint a tulajdonos kutyákkal kapcsolatos tapasztalatai között. Ugyanis a két tulajdonság gyakoribb volt azoknál, akik nem gazdáik első kedvencei voltak. Ennek a jelenségnek az okozati összefüggései továbbra sem tisztázottak.

„Az emberek első kutyájuknak választhatnak egy kevésbé aktív egyedet, aki jobban illeszkedik a kedvtelésből tartott kutya elképzeléséhez, míg az aktívabb és kihívást jelentő ebeket inkább akkor kellene választani, miután több tapasztalatot szereztek a gazdák” – magyarázza Sulkama.

Jelentős különbségek a fajták között

A tenyésztés jelentős hatással volt a különböző kutyák fajtaspecifikus viselkedésére. A fajták közötti különbségek a vonatkozó tulajdonságok mögött álló géneket is jelezhetik. „Egyrészt a hiperaktivitás és az impulzivitás, másrészt a jó koncentráció gyakori a munkára tenyésztett fajtáknál. Ilyen például a német juhászkutya és a border collie. Ezzel szemben a nyugodtság előnyösnek számít azokban a fajtákban, akik népszerű házi kedvencek vagy kiállítási kutyák, például a csivava és az uszkár. Így könnyebb társakká válnak a mindennapi életben. A koncentrációs képességet nem tekintették olyan fontos tulajdonságnak ezekben a fajtákban, mint a munkafajtákban, ezért lehet gyakoribb a figyelmetlenség a kedvtelésből tartott kutyáknál” – mondta Lohi professzor.

Kapcsolat más viselkedési problémákkal

A tanulmány megerősítette a korábban megfigyelt érdekes összefüggéseket a hiperaktivitás, az impulzivitás és a figyelmetlenség, valamint a rögeszmés-kényszeres viselkedés, az agresszivitás és a félelem között. Az ADHD gyakran más mentális rendellenességekkel és betegségekkel is társul. Például a rögeszmés-kényszeres betegség (OCD) gyakran előfordul az ADHD-vel együtt. Kutyáknál az OCD-szerű megszállott, kényszeres viselkedés megjelenhet többek között a farok kergetésében, a felületek vagy önmaguk folyamatos nyalogatásában, vagy a „semmibe bámulásban”.

„Az eredmények azt sugallják, hogy ugyanazok az agyrégiók és neurobiológiai utak szabályozzák az aktivitást, az impulzivitást és a koncentrációt mind az emberekben, mind a kutyákban. Ez megerősíti azt, hogy a kutyák modellfajként mutatkoznak az ADHD vizsgálatában” – összegezte Sulkama.

(Képek: Getty Images Hungary)

figyelemzavaros kutya hiperaktív kutya kutatás kutya ADHD mentális probléma tanulmány viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink