hirdetés

Miért kergeti állandóan a farkát a kutya? Pszichés okok is állhatnak a háttérben

László Enikő

2020. szeptember 16

Ha egy kutya állandóan maga körül forog, az sokak számára szórakoztató és aranyos cselekvés. Amennyiben ez gyakran fordul elő, az is lehet, hogy kedvencednek egészségügyi problémája van.

hirdetés

Kölyökkorban viszonylag gyakori cselekvés, hogy egy kiskutya kergeti a saját farkát. Ilyenkor még minden újdonság neki, nincs mindig annak tudatában, hogy farka is a testéhez tartozik. Hogy jobban megismerje, elkapja és kicsit meg is rágcsálja azt. A legtöbb esetben ezt a viselkedést hamar kinövi, de mi történik, ha nem? Egyáltalán miért rossz, ha ezt csinálja? A legtöbb ember aranyosnak és szórakoztatónak találja a farkinca üldözést, de érdemes a dolgok mögé nézni, és megfejteni, hogy ez csupán unalomból vagy pszichés gondokból fakadhat-e.

Miért rossz?

Nem feltétlen a tevékenység maga káros, hanem a mögöttes probléma, amit ez jelezhet. A farokkergetés sokszor kényszeres cselekvés, ami lehet genetikai, veleszületett vagy trauma miatt kialakult. Ha a kutya rágja, tépi róla a szőrt, az utalhat élősködők jelenlétére vagy bőrbetegségre is. Ezért fontos a megelőzés és a rendszeres ellenőrzés. Ha pedig az eb túlzásba esik, a farok sérülhet és a folytonos rágás mellett a sebnek nem lesz ideje begyógyulni, el is fertőződhet.

Unalom, túl sok energia

Az a kutya, aki sok ideig nem kap elég figyelmet, unatkozhat. Ez az egyik oka annak, hogy elkezdi kergetni a farkát. Így próbálja szórakoztatni saját magát, ezzel együtt pedig felesleges energiáját is levezeti, ha nincs erre más módja. Ezért is fontos a napi fizikai és mentális lefárasztás. A rendszeres mozgás, sport, tréning vagy fejlesztőjátékok használata mind csökkenti annak esélyét, hogy kutyád a farkát üldözze.

Kölyökkorban gyakran előfordul a farkinca rágcsálása.

Pszichés betegség

A farokkergetés lehet kényszeres, mentális probléma. Veleszületett módon vagy trauma következtében is kialakulhat. A genetikából adódó problémát úgy ismerheted fel a legjobban, ha a kölyökkori kergetőzésből nem nő ki az eb felnőtt korára sem. Egyéb jellemzője, hogy nem csupán néhány másodpercig, hanem akár percekig képes körbe-körbe forogni a farka után, ezzel kényszeres cselekvést mutatva. Szinte úgy csinálja, mintha muszáj lenne. Jellemzően szaporítóktól vásárolt, túltenyésztett egyedeknél fordul elő ilyen, ahol nem szűrik megfelelően a kutyákat. Legjobban az őrző-védő kutyákra, terrierekre jellemző ez a kényszeres viselkedés, amit OCD-nek is neveznek.

A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák is hajlamosak a farkukat üldözőbe venni. Ez azért is veszélyes, mert az emiatt előforduló rágcsálás rendszerint akkor történik, amikor nem vagy otthon, ezért nem tudod megakadályozni azt, hogy kárt tegyen magában kedvenced. Ebben az esetben mindenképp keress fel állatorvost, mielőtt kutyád végtagja sérülne.

Trauma is okozhatja ezt a mentális betegséget. A rossz körülmények között, szűk helyen tartott ebek gyakran sérülnek lelkileg is, ennek egyik velejárója lehet a farok kergetése, rágcsálása. Kutyatréner vagy állatorvos segítségével azonban a helyzet javítható és kezelhető.

Magas koleszterinszint

Egy 2009-es kutatás szerint, azok az ebek, akiknek magas a koleszterinszintje, naponta minimum egy percig kergetik a farkukat. Egy egyszerű vérvizsgálattal hamar kiderítheted, kedvenced egészséges-e. A magas koleszterinszint befolyásolja az agyi hormonokat, ezzel együtt az állat viselkedését és természetét is. A megelőzés nagyon fontos, megfelelő táplálással a legtöbb esetben elkerülhető ez a betegség.

A megfelelő minőségű eledel csökkenti a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

Figyelemhiány

Amikor egy eb a farkát kergeti, azt sokan találják viccesnek és aranyosnak. Ilyenkor gyakran megdicsérik, de legalábbis hozzá szólnak, odamennek hozzá. Tehát az állat figyelmet kap. A rafináltabb kedvencek csinálhatják ezt csupán azért, hogy szeretetet, törődést és simogatást zsebeljenek be gazdáiktól. Tudják, hogy az emberek pozitívan reagálnak erre a tevékenységre és éppen ezért csinálják.

Bizonyos keretek között normális és valóban mókás látvány a farokkergetés. De érdemes körültekintőnek lenni, inkább kizárni minden mentális vagy fizikai betegséget, és kikérni az állatorvos véleményét.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei farokkergetés kölyökkutya kutya betegségei kutya kergeti saját farkát szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!