hirdetés

Vörös foltok a kutya hasán: nemcsak csúnyák, de veszélyesek is lehetnek

Szénási Szimonetta

2023. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kedvenceden bármilyen elváltozást észlelsz, a legjobb, ha azt mihamarabb megmutatod az állatorvosnak. Az ő dolga eldönteni, hogy komoly problémáról van-e szó.

hirdetés

A vörös foltok a kutya hasán többféle, köztük igen komoly betegséget is jelezhetnek, amelyeket kezelni kell! Gyakori, hogy ezek a foltok nemcsak a hastájékra lokalizálódnak, hanem az egész testen elterjednek. Vegyük sorra, mi állhat a tünet hátterében!

1.) Allergia

A kutyák allergiája nagyon összetett probléma, mivel a bőrallergia (allergiás dermatitisz) hátterében számos ok állhat. Kiválthatja ételallergia, egyes növények, mérgező anyagok lenyelése vagy azokkal való érintkezés, illetve rovarcsípés is. Egy másik lehetséges ok az egyes tisztítószerek kiváltotta bőrreakció. Ha csak az állat hasán látsz foltokat, akkor könnyen lehet, hogy a padló tisztításához használt vegyszer a gond forrása, hiszen a kutyának ez a testtája érintkezik a legtöbbet a földdel.

Allergia esetén a foltok többnyire hirtelen jelennek meg, és gyakori, hogy a további tünetek – viszketés, hámlás, szőrhullással és sebekkel járó bőrpír – is jelentkeznek.

2.) Vérzés

A vörös foltok bőr alatti vérzést is jelezhetnek. Egy ütés vagy trauma elszenvedése után a bőrön vérömleny keletkezik, amely az erek helyi vérzésének eredménye. Az ilyen típusú foltok azonban egy idő után maguktól eltűnnek.

3.) Sebhelyek

Egyes műtéti hegek vagy egyéb sebhelyek is gyakran kivörösödnek. Ez normális jelenség, és csak kozmetikai problémát jelent, de bizonyos esetekben a hegek elfertőződhetnek, ezért fontos a terület rendszeres ellenőrzése.

4.) Gombás fertőzések

A gombás elváltozások erősen fertőzőek az állatok és az emberek között. A leggyakrabban érintett testtájak az ágyék, a hónalj, a hallójárat, a nemi szervek és a lábujjak közötti terület. Jellegzetes tünetei a vörös vagy fekete foltok, illetve a szőr kihullása az érintett részen. Ha nem kezelik időben, akkor nagyon gyorsan elterjedhet az állat egész testén. Gyakran a legyengült immunrendszer következtében szaporodnak el a gombák, így a tüneti kezelés mellett érdemes a mögöttes oko(ka)t is felkutatni.

Gombás bőrbetegség.

5.) Bakteriális bőrfertőzések

A baktérium okozta fertőzések hasonlóak az allergiához és a gombás fertőzésekhez, de ilyenkor a kipirosodott bőrön gyakran gennyes sebek is megjelennek. Az állat testének más részeit is érintheti, például a fejet, a lábakat vagy a törzset. Fontos, hogy a kutyát időben kezeljék, mert a sebek súlyosbodhatnak, és ennek következtében nehezen gyógyulnak.

6.) Érgyulladás

Az erek gyulladása helyi foltokat okoz, amelyek a vöröses-ibolya színtől a feketés árnyalatig változhatnak. Ezek általában duzzadtak, és fekélyek is kialakulhatnak általuk. Sokszor letargikus állapot kíséri. Az érgyulladás gyakori a tacskók, a border collie-k, a német juhászkutyák, valamint a rottweilerek körében.

7.) Szőrtüszőatka-kór vagy vörös rüh

A szőrtüszőatka-kór nem fertőző az emberre, mivel örökletes és környezeti tényezők, valamint az állat bőrében és szőrzetében általában jelen lévő Demodex canis nevű atka jelenléte miatt alakul ki. Amikor az állat életében valamilyen drasztikus változás történik, például költözés, megváltozott etetési, illetve napi rutin, nagy stressz éri, vagy valamilyen okból legyengül az immunrendszere, akkor az atka sokszor elszaporodik.

Nagyon gyakori a kölyökkutyáknál, és lokalizált formában jelentkezik, különösen a szem körül és az arcon, vörös foltok formájában. A bőr vastag és sötét lesz, ezért vörös rühnek is nevezik.

7.) Rüh

A rüh egy bőrgyógyászati fertőzés, amelyet a Sarcoptes scabiei nevű atka okoz, és minden fajta és korú kutya elkaphatja. Ez a betegség súlyos viszketést okoz, ami miatt a kutya túl sokat vakarózik és nyalogatja magát, ami miatt sebek jelennek meg a bőrén. A bőrön vöröses elszíneződés, kiütések (vörös foltok) láthatók, emellett szőrhullás is tapasztalható. Ez a fajta rühesség a parazitával fertőzött állattal való közvetlen érintkezés révén nagyon fertőző mind más állatokra, mind emberekre.

8.) Bőrdaganatok

Egyes bőrdaganatok a bőr színének apró elváltozásaival, például vörös foltokkal kezdődhetnek.

Ne próbáld otthon kezelni!

Mint a felsorolásból is látszik, a vörös foltok hátterében nagyon sokféle ok állhat, és laikusként nem lehet megállapítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, így felelős gazdaként az első dolgod, hogy elvidd kedvencedet azt állatorvoshoz!

Semmi esetre se próbáld magad orvosolni a problémát, pláne ne kenj a foltokra semmilyen krémet, és ne adj a kutyádnak semmilyen gyógyszert, míg az orvossal nem egyeztettél! Ezekkel csak árthatsz kedvencednek, sőt komolyabb problémát idézhetsz elő!

allergia allergia tünetei allergiás dermatitisz betegség tünetei bőrfertőzés daganat daganatos kutya fertőzés gomba gombás fertőzés kutya betegségei kutya rák kutya rühesség rüh rühesség seb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!