hirdetés

Vakarózás, állandó nyaldosás: 13 tünet, ami a kutya tavaszi allergiáját jelezheti

László Enikő

2022. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád a szokásosnál gyakrabban vakarja, harapja vagy nyalja magát? Ezek a tünetek felerősödtek a melegebb idő beköszönte óta? Látsz bármilyen szokatlant kedvenced fülével vagy szemével kapcsolatban? Az emberekhez hasonlóan a kutyákban is kialakulhat pollenallergia, és az év bármely szakában jelentkezhetnek tüneteik. A tavasz, a nyár és az ősz általában az év azon időszaka, amikor a pollenallergia okozza a legtöbb kellemetlenséget az allergiás kedvenceknek.

hirdetés

Az emberhez hasonlóan a házi kedvencek is szenvedhetnek szezonális allergiától. Bár általában nem súlyosak a tünetek, ettől függetlenül igen kellemetlenek és zavaróak lehetnek az eb számára. Azonban a súlyos vagy tartós allergia élethosszig tartó egészségügyi problémákhoz vezethet a háziállatoknál.

A tavaszi allergia okai

Egyes allergének már az év korai szakaszában megjelennek. Például a mogyoró barkája már januárban sok helyen virágozni kezdett, így nem feltétlen csak tavasszal jelentkezhetnek a tünetek. Allergia akkor fordul elő, ha az immunrendszer a környezetben lévő ágenseket veszélyesként azonosítja. A gyakori allergének közé tartoznak a fák, a fű és a gyomok pollenjei, valamint a penész és a por. A paraziták – például a bolhák – az allergénekhez hasonló reakciókat válthatnak ki, ezért fontos felismerni a tüneteket és jeleket.

1. Vakarózás, viszketés

Észrevetted, hogy kedvenced gyakran vakarózik, mikor a szabadban van, vagy miután bement a kertből? Az enyhe, tartós viszketés vagy a dühös vakarózás egyaránt allergiára utalhat (beleértve a pollenallergiát is) a szabadban való tartózkodásból eredő fokozott expozíció miatt. A viszketés az egyik leggyakoribb kezdeti tünet az allergiás kutyáknál.

2. Csalánkiütés

Ha allergéneknek vannak kitéve, az embereknél csalánkiütések jelenhetnek meg. Ez a kutyáknál is előfordulhat. Csalánkiütés a bőrön bárhol kialakulhat, bár könnyebben észlelhető a ritka szőrű területeken, például a hason és a hónaljban. A csalánkiütés gyakran előfordul a fejen, az arcon vagy a lábak oldalán is. A pollennek vagy más allergénnek való kitettség alapján a kutyáknál dudorok jelenhetnek meg a test több pontján. Ezek akár hetekig is jelen lehetnek.

3. Túlzott nyaldosás

A has, a mancsok és a végbélnyílás körüli részek olyan területek, amelyeket a kutyák túlzottan nyalhatnak, ha viszketnek. Amennyiben túlzott vagy rögeszmés nyaldosásáról van szó, a legvalószínűbb ok az allergia. Mint fentebb említettük, a viszketés az allergia kezdeti jele. A nyalás pedig minden bizonnyal a túlzott viszketésre utal kutyáknál.

4. Puffadt szemek

A vörös, duzzadt szemek az allergia gyakori tünetei embereknél. Bár az ebeket nem érintik olyan gyakran ezek a szimptómák, egyes kutyák is produkálhatják őket. A szem körüli szőrhullás egy másik intő jel, amelyre figyelni kell. Csak az egyik vagy mindkét szem is érintett lehet.

5. Könnyezés

A szem könnyezése a környezeti allergiák lehetséges tünete kutyáknál. Ez lehet az egyetlen szemre utaló jel, vagy a szem duzzanatával vagy vörösségével együtt is társulhat. Néha a váladék gennyszerűvé válhat, és zöld vagy sárga színű lehet.

6. Arc dörzsölése

Ha azt veszed észre, hogy kutyád az arcát olyan felületekhez dörzsöli, mint a szőnyeg, a kanapé vagy a párnák, ez egyértelműen a viszketés enyhítésére tett kísérlete. Az arcdörzsölés is a vakarózás egyik formája. Egyes ebek megpróbálják egész testüket dörzsölni ezen felületek valamelyikén.

7. Szőrhullás

Az allergia előrehaladtával vagy fennmaradásával a bőr vakarása és gyulladása a szőrtüszők sérüléséhez vezet. Ez szőrhullást okoz. Egyes kutyák még rágcsálhatják és haraphatják a bőrüket, ami szintén szőrvesztést eredményez. Ez gyakran látható a has, a lábak és a farok területén. Néhány eb testén általában kevesebb szőr van a környezeti allergiák és az ehhez kapcsolódó bőrgyulladások miatt.

8. Piros, szagos fülek

Az olyan allergének, mint a pollen, nemcsak a bőrre hatnak, hanem gyulladást is okoznak a kutyafülben. Ez vörös, irritált fülekhez vezethet, amelyek elfertőződhetnek. Ezáltal a fülek kellemetlen szagúvá válnak, illetve jól láthatóan vörösek és gyulladtak. Egyes kutyák csak enyhe kényelmetlenséget érezhetnek, és előfordulhat, hogy nem mutatnak súlyos tüneteket. Ehelyett kezdetben enyhébb fejrázást tapasztalhatunk.

9. Fejrázás

A kutyák megrázhatják a fejüket a fülük irritációja miatt, és ilyenkor nem akarják, hogy a fejükön simogassák őket. A fejrázás a fülviszketés vagy a fülgyulladás miatti kellemetlen érzés jele lehet.

10. Vörös, irritált bőr

A száj, az áll, a mancsok, a nyak és a has körüli bőr jellemzően kivörösödik, begyullad és viszket a pollenallergiától vagy a környezetben található egyéb allergénektől.

Allergiateszt.

11. Hot spotok

A hot spotok általában a túlzott nedvesség miatt fordulnak elő a bőr egy adott területén. Általában azokon a részeken tapasztalható, ahol az ebek harapdálják magukat, mint például a test oldala vagy a farok töve. Egyes fajták, például a labradorok hajlamosabbak a problémára. A hot spotok meglehetősen kellemetlenek lehetnek a kedvenc számára, és gyakran el is fertőződnek.

12. Tüsszögés

Ha azt látod, hogy kutyád a szokásosnál többet tüsszent, ez pollenallergia jele lehet. A befelé tüsszentés a pollenallergia másik jele, és megfigyelhető kültéri tartózkodás során.

13. Érzékeny bőr

A kutyáknak gyakran lehet érzékeny a bőrük. Erre utalhat, hogy az eb megrándul vagy elmegy, ha megérinted, mivel az allergia elsődleges tünetként kellemetlen érzést és gyulladást okoz a bőrön. Egyes kutyák szinte túlságosan is szeretik, ha ilyenkor a hátukat vakargatják, de fontos, hogy ne tedd, ugyanis ezzel csak rontasz a helyzeten.

Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét vagy ezek kombinációját észleled kedvenceden, feltétlenül keresd fel állatorvosodat. Ha a tünetek csak tavasszal és nyáron jelentkeznek, valószínűleg a pollenallergia a probléma. Amennyiben kutyád egész évben, vagy az év más időszakaiban is szenved, az nem zárja ki a pollenallergiát. Inkább többféle allergia kombinációja érintheti kedvencedet.

allergia allergia tünetei allergiás kutya kutya tavasz pollenallergia tavasz tavaszi allergia tavaszi veszélyek vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink