hirdetés

Te is gyakran sétálsz a kutyáddal zöld területen? 3 elengedhetetlen teendő nyáron az egészségéért

László Enikő

2022. május 4 - Képek: Getty Images Hungary

A jó idő beköszöntével megjelennek a nyári veszélyek a kutya életében. Ilyen például az allergia és a paraziták jelenléte is. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan léphetsz fel ellenük.

hirdetés

A pollenallergia nemcsak az embereknél okoz kellemetlen tüneteket tavasszal és nyáron, hanem a kutyáknál is. De még ha nem is allergiás, a por és a különböző termések így is problémát jelenthetnek számára. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítanod arra is, hogy védd kedvencedet az olyan élősködőktől, mint a kullancsok és a férgek. Mutatjuk, miket tehetsz ezek ellen.

Pollenallergia kutyáknál

Allergia akkor fordul elő, ha az eb immunrendszere a környezetben lévő egyes tényezőket veszélyesként azonosítja. A gyakori allergének közé tartoznak a fák, a fűfélék és a gyomok pollenjei, valamint a penész és a por. A paraziták – például a bolhák – az allergénekéhez hasonló reakciókat válthatnak ki, ezért fontos felismerni a jeleket. Az allergia számos kellemetlen tünettel jár, leggyakrabban vakarózással, nyaldosással, kiütésekkel és könnyezéssel. A nem allergiás kutyákat is irritálhatja a száraz időjárással járó por és a különböző termések. Mit tehetsz kedvencedért?

Ezért fontos a rendszeres fésülés és fürdetés

Ahhoz, hogy segíts kedvenced allergiájával, fontos, hogy a szabadban tartózkodás után eltávolítsd testéről a pollent. Persze a mindennapos fürdetés nem ajánlott, de néhány hetente vagy egy hosszabb, intenzívebb szabadban tartózkodás után javasolt. Főleg, ha kedvenced allergiás. Amennyiben pedig a fürdésen a sor, csak olyan terméket válassz, ami kifejezetten kutyáknak készült és bőrbarát.

Amit minden nap tehetsz:

  • alapos fésülés
  • mancsok megmosása
  • a rövidebb szőrű ebek áttörlése nedves ronggyal

A hosszabb szőrű kutyák bundájába könnyebben beleakad a toklász és egyéb termések, gallyak, levelek és persze a pollenek is. Így esetükben a gyakori fésülés és az alkalmankénti fürdés elengedhetetlen. Ennek gyakoriságára azonban nincsen általános érvényű szabály. Ha már érzed, hogy a bunda poros, itt az ideje a fürdésnek. És persze akkor is, ha kedvenced belefetrengett valami gusztustalanba.

A fülek és a szemek rendszeres ápolása

Az allergia tipikus velejáró tünete a viszketés és a könnyezés. A folytonos vakarózás igen veszélyes is lehet, ugyanis az adott terület el is fertőződhet miatta. Így a fürdetés mellett az is rendkívül fontos, hogy kutyád füleit és szemeit is rendszeresen tisztítsd. Erre a célra kaphatók kifejezetten ebek számára készített termékek, például fül és bőrredő tisztító folyadék, ami gyengéden tisztítja kedvenced fülét, ezzel eltávolítva az irritációt okozó allergéneket is. Emellett csillapítja a gyulladást és a viszketést, valamint nyugtatja az érzékeny bőrfelszínt. A lógó, hosszú fülű ebek esetében ez kiemelten fontos, ugyanis náluk könnyebben bennragadnak az allergének, a por és egyéb nemkívánatos dolgok, mint például a toklász.

A könnyező szemeket nedves kendővel vagy bórvízzel érdemes naponta áttörölni. A kidülledő szemű fajtákra, illetve a lelógó szemhéjú kutyákra fokozott figyelmet kell fordítani, mert kifejezetten fogékonyak a szembetegségekre. Ilyen ebek lehetnek például a mopszok, francia bulldogok, angol vérebek, basset houndok, bernáthegyik.

Nyári veszélyek: védekezés a paraziták ellen

Minden felelős gazdi tudja, hogy a kullancsok, a bolhák és a férgek a kutyák legnagyobb ellenségei. Számos különböző, és olykor sajnos halálos betegséget terjesztenek. A kullancs például Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást (másik nevén kullancsencephalitist), babéziát és vérzéses kullancslázat terjeszt. A bolhák leggyakrabban allergiás dermatitiszt okoznak, és a folytonos vakarózás miatt másodlagos fertőzések alakulhatnak ki a kutyánál. De súlyos betegségeket és férgeket is terjeszthetnek. Azonban a szúnyogok is komolyabb problémát okoznak azon kívül, hogy csípésük helye viszket. Ugyanis ezek a vérszívók terjesztik a szívférgességet, ami gyakran halálos végkimenetelű.

A rendszeres féreghajtás (szívféreg ellen is) kiemelten fontos, ugyanis bár a szúnyogok nagyrészt nyáron jelennek meg, a lárvák kifejlődése több hónap is lehet a kutya vérében. Így egész éves védekezés szükséges a szívférgesség megakadályozására.

A kullancsok és a bolhák ellen számos különböző módon felléphetsz. Léteznek spot-on cseppek, tabletták, nyakörvek, de kiegészítésként még samponok és ultrahangos készülékek is. De ezek sem gátolják meg 100%-osan, hogy a paraziták elkerüljék kedvencedet. Ha egy kullancs fúrta magát kutyád bőrébe, azt minél előbb el kell távolítani. Ezért a legjobb, ha mindig kéznél van egy speciális eltávolító toll, csipesz vagy bolha- és kullancskiszedő kanál. Ebben a cikkünkben bővebben írtunk arról, hogyan távolíthatod el biztonságosan a kullancsot kedvenced bőréből.

allergia bolha féreghajtás fülek kullancs kutya fürdetése nyári veszélyek pollenallergia szemek szívféreg tavaszi allergia tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink