hirdetés

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Utánajártunk a furcsa szokásnak

László Enikő

2021. szeptember 14

A legtöbb kutya szeret a szabadban játszani, és ha már ott van, szívesen meg is hempergőzik a fűben. Akkor pedig még csábítóbb a kísértés, ha valamilyen számunkra visszataszító állati maradványban, ürülékben teheti ezt meg. Mi az oka ennek a furcsa szokásnak?

hirdetés

Sok gazdi számára kellemetlen lehet, amikor a frissen kozmetikázott kutya a fűben, porban, esetleg gilisztában vagy madárürülékben hempereg. Ez náluk egy természetes viselkedés, aminek okára több magyarázat is szolgál. A következőkben bemutatjuk, mik is lehetnek ezek.

A farkasoktól örökölt ősi ösztön

A szakértők szerint a leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák a fűben hemperegnek az az, hogy elfedjék a szagukat. A vadon élő ragadozók ugyanis igyekeznek saját szagukat elfedni, és más növényevő állatok illatanyagát magukra ölteni. Ezért gyakran hemperegnek meg a fűben, növényevők ürülékében, vizeletében, hiszen így a préda nem érzi szagukat. A farkasoknál az a túlélés egyik eszköze. A kutyákban pedig még mindig él őseik ösztöne.

Megjelöli az őt illető területet

Sokan úgy vélik, a hempergés ugyanolyan terület megjelölési módszer, mint a jelző pisilés. Ezt az ebek nemcsak a fűben alkalmazzák, hanem ágyukban, szőnyegen, minden olyan helyen, ahol úgy érzik, nem hagytak elég szagmintát, és a terület az övék. Ezért fordul elő, hogy sokszor az újonnan vásárolt dolgokon is szívesen hempergőznek, vagy hosszabb távollét után a szőnyeghez dörgölik magukat.

Szeretik, ha büdösek?

A gazdiknak meg kell érteni, hogy azok az illatok, amik az embereknek kellemesek, a kutyáknak zavaróak lehetnek. Ez fordítva is igaz, hiszen bizonyára te sem szereted a döglött giliszta vagy az ürülék szagát. A kutyák viszont nem emberek, és teljesen máshogy érzékelik az illatokat, mint mi. Ezért csupán azért is fetrenghetnek, mert szeretik az adott szagot vagy azért is, mert esetleg (például fürdetés által) gazdájuk egy számára jó, de az eb szerint bűzös samponnal megváltoztatta illatát. Ennek okán pedig az állat minél előbb igyekszik tőle megszabadulni.

Kellemes masszázs vagy kényszeres vakarózás?

Nem mindegy, melyik áll a háttérben. A kutyák számára kellemes masszázs lehet a fűben hempergés, de ha túl sokszor fordul elő, érdemes ügyelni. Lehet, hogy a viszketést allergiás reakció, esetleg bolha vagy bőrbetegség okozza, kedvenced pedig így próbál enyhíteni kínján. Ha úgy véled, hogy az eb túlzásba viszi a hempergést, vizsgáld át bundáját, nincs-e bőrén elváltozás.

Amennyiben van, feltétlen vidd el állatorvoshoz! Ha nincs, de kedvenced még mindig feltűnően sokat csinálja ezt, próbáld meg elterelni a figyelmét legféltettebb játékával. Ugyanis a viselkedés mögött mentális probléma, kényszeres cselekvés is állhat. Ebben az esetben pedig az a legjobb, ha elvonod az eb figyelmét.

A kutyák fűben való hempergése természetes, a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan viselkedés. Azonban, ha túlzásba esik kedvenced, nem árt odafigyelni rá. Ne szólj rá minden esetben (például ha tényleg csak fűben hempereg, és nem valami gusztustalanban), hiszen kutya. Fontos, hogy engedd neki azt, hogy kutyaként viselkedhessen!

(Képek: Getty Images Hungary)

hempergés kutya fűben hempereg kutya viselkedése ösztön

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink