hirdetés

Miért szeretnek a kutyák a hátukon hemperegni?

Hangai Lilla

2024. június 7 - Képek: Getty Images Hungary, Jacks & Bears kennel

Amikor a kutya a hátára penderedik, a legtöbb gazdi azt gondolja, hogy kedvence egy kis pocaksimogatásért ácsingózik. A viselkedés mögött azonban számos más ok is állhat.

hirdetés

A következőkből kiderül, miért szeretnek a kutyák a hátukon hemperegni.

A kutyák számos okból szeretnek hemperegni

Ezért szeretnek a kutyák a hátukon hemperegni

A következő okok elég széles skálán helyezkednek el. A kérdés már csak az, hogy honnan tudod, hogy éppen miért csinálja a kutyád. Amellett, hogy ilyenkor mindig meg kell figyelni a cselekedet kontextusát, nagy hangsúly van az állat testbeszédén is. Ha a fülei nyugalmi pozícióban vannak, és a teste laza, akkor az élmény valószínűleg pozitív. Ha az eb egész testében megfeszül, farkát a lábai közé húzza, füleit hátracsapja, biztos lehetsz benne, hogy negatív érzéseket él át.

1.) A kutya hasvakargatást szeretne

Mint mondtuk, nem feltétlenül erre megy ki a játék, de igen nagy ennek is az lehetősége. Vannak kutyák, akik nem rajonganak ennek az érzékeny tájéknak a simogatásáért, így mindig figyeld, hogy hogyan reagál a négylábú. Ha élvezi, ne fogd vissza magad!

2.) Játékra invitál

Ezt főleg akkor figyelhetjük meg, amikor egy kisebb méretű kutyát vagy kölyköt hívnak így játékra. Ezzel azt jelzi az állatnak, hogy szabad a pálya, nyitott és barátságos, készen egy kis mókára. Gyakran előfordul azonban, hogy a kutya kétlábú társának is így jelzi, hogy szívesen feledkezne bele a játékba. Ilyenkor gyakran, mielőtt hátra dobnák magukat, meg is hajolnak az ebek.

Így dobja magát hátra egy hatalmas berni pásztor egy kis Jack Russell terriernek / Fotó: Jacks & Bears kennel

3.) Taktikai előnyre tesz szert

Egy tanulmány, amely specifikusan a hátukon hempergő kutyákat vizsgálta, azt találta, hogy különösen játék közben ezt a pozíciót arra használják, hogy saját játékos támadásaikat indítsák el ezzel előnybe kerülve, vagy hogy elkerüljék a játékos, nyakon való harapdálást ebben a szituációban.

4.) Fehér zászlót lenget

Gyakran gurulnak a hátukra, a testük legsérülékenyebb pontjának felfedésével, hogy megmutassák, békével jöttek. Vannak olyan kutyák, akik előszeretettel köszöntik így a gazdit, sokan a fajtársakkal való találkozáskor is használják. De az sem ritka, ha akkor fekszik a kutya a hátára feltárva a hasát, amikor a gazdi felemeli a hangját vele szemben.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

5.) Félelmet, szorongást jelez

Amikor a kutyák félnek vagy szoronganak, ezt a pozíciót használják az agresszió megelőzésére. Például egy kutya, akit nem szocializáltak a megfelelő módon, a hátára fekhet más kutyák környezetében, hogy ezzel a módszerrel tartsa távolt a többieket. Ebben az esetben a kutya testtartása merev lehet, akár remeghet is vagy bevizelhet. Tekintsd ezt segélykiáltásnak, és amilyen gyorsan csak tudod, távolítsd el a környezetből. Ezzel azonban nincs megoldva a dolog, érdemes szakértő segítségét kérni a helyes szocializáció megkezdésében.

6.) Viszket valamije

A kutya mancsa nem mindenhová ér el, így a hátra gördülés és a ficánkolás egyszerű módja lehet annak, hogy megvakarja a viszkető területet. Ha gyakran csinálja ezt az eb, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy nincsenek-e a bőrén kiütések, gyulladás vagy paraziták.

7.) Melege van

Sokszor viselkednek így annak érdekében, hogy szabályozzák a testhőmérsékletüket abban az esetben, ha melegük van. Bár többnyire a lihegést használják ennek érdekében, feltárva a has vékony bőrét pluszelőnyökhöz juttathatják magukat.

8.) Valami kellemesen bűzös dolgot fedezett fel

Azt egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy miért lételemük kellemetlen bukéjú dolgokba fetrengeni, de számos elmélet létezik a szokása magyarázatára. Lehetséges például, hogy ez egy farkas ősöktől származó ragadozóstratégia. Ők ugyanis gyakran álcázzák magukat kellemetlen illatokkal a potenciális zsákmány elől, aminek következtében növekedhet a vadászati sikerarányuk.

Ide kattintva megtudhatod azt is, miért mártóznak meg a kutyák ösztönösen a mancsuk elé kerülő pocsolyákban.

furcsa viselkedés hátára fordul kutya fűben hempereg kutya viselkedése miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!