hirdetés

Miért fekszenek úgy le a kutyák, hogy kinyújtják a hátsó lábaikat?

Hangai Lilla

2024. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

Szerintünk az egyik legcukibb fekvő póz, amit a kutyáknál láthatunk, sokakat azonban aggodalommal tölt el, méghozzá azért, mert csípőízületi diszpláziára gyanakszanak miatta. Vajon jogos az aggodalmuk?

hirdetés

A következőkből kiderül, hogy a kutyák ezen jellegzetes fekvő póza adhat-e aggodalomra okot.

Csodás csülkök

A kutyák nyújtott lábú fekvő póza, és ami mögötte van… vagyis alatta

Vannak fajták, például a corgik és a francia buldogok, akiknél ez különösen jellemző viselkedés. Ennek ellenére bármilyen méretű és fajtájú kutyánál megfigyelhető, sőt, még macskáknál is alkalmanként. Dr. Chris Brown állatorvos szerint ugyan sokakat aggaszt ez a viselkedés, a póz éppen azt jelzi, hogy az állatnak kifejezetten rugalmas a csípőízülete. Különben nem is lenne képes így feküdni, legalábbis csak akkor, ha közben fájdalmat, kellemetlenséget él át. Tehát kijelenthető, hogy a póz kényelmes az ebek számára.

Egyrészt lehetőséget nyújt arra, hogy lenyújtsák ezáltal az ízületeiket és az izmaikat, másrészt a mély mellkasú fajtáknak, mint amilyen a frenchie is, segíthet abban, hogy az állat stabilabban feküdjön, ezáltal a légzése is egyenletesebb legyen. Harmadrészt ennek következtében a has, vagyis az a terület, ahol a legvékonyabb a szőrzet, a talajjal érintkezik, így lehűtve a testet. Nem is csoda, hogy ezt a technikát gyakrabban megfigyelhetjük a melegebb hónapokban.

Érdekes adalék, hogy mivel a kölykök sokkal hajlékonyabbak, ezért már egészen apró korban tetten érhető a viselkedés. Ez megmaradhat felnőttkorban is, és rendszerint meg is szokott egészen addig, míg a kutya életében esetleg nem jelentkezik valamilyen akadályozó tényező. Ilyen lehet például az artritisz, a trauma a lábban, az altestben, vagy az izomkoordinációs zavar.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az így lazító ebeknek rugalmasak az ízületeik

Mikor kell aggódnod?

Mint ahogy arra dr. Brown is kitér, a póz ahelyett, hogy kárt okozna, valójában a rugalmas csípőízületek jele, de nem feltétlenül a laza vagy diszpláziás csípőé. A betegségtől szenvedő ebek ágyéki része, vagyis egészen pontosan a combközelítő izmai nagyon feszesek, így ez a pozíció nehezükre esne, vagy egyáltalán nem is tudnák kivitelezni.

De az fontos, hogy ezeknek az ízületeknek és porcoknak az egészségéről alacsony intenzitású, de rendszeres mozgással, sporttal gondoskodjunk. Ilyen például az ugrálás vagy a labda kergetése is. Most, hogy jön a jó idő, figyeljünk arra, hogy nagy melegben ne mozgassuk túl a kutyát, valamint a lépcsőzést szigorúan kerüljük a rövid lábú fajtákkal.

Abban az esetben azonban mindenképpen érdemes felkeresni az állatorvost, ha a kutyus egy baleset után – legyen az kisebb vagy nagyobb – vagy csak egyik pillanatról a másikra elkezd így lefeküdni, pedig előtte sosem láttál tőle ilyet. Árulkodó jel lehet továbbá, ha az új szokáshoz társul sántítás, csökkent aktivitás és étvágy, valamint vakarózás vagy nyalogatás.

Ide kattintva megtudhatod, hogy miért formál egyes kutyák fenekén csigákat a szőr.

csípőízületi diszplázia fekvés jellemző viselkedés kutya fekszik miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink