hirdetés

Miért kacsintanak a kutyák? Meglepő a magyarázat az aranyos szokásra

Hangai Lilla

2023. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Ha meg mernél esküdni rá, hogy láttad már, amint kedvenced rád kacsintott, ne aggódj, semmi baj a szemeddel! És a mentális állapotod is rendben van. A kacér kis gesztus a négylábúaknál ráadásul általában szándékos.

hirdetés

Hogy tulajdonképpen mit jelenthet a kacsintás a kutyák esetében, arra azonnal kitérünk!

A kacsintás lehetséges okai

A helyzettől függően sokféleképpen értelmezheted a kutyakacsintást. „A kacsintás lehet a szeretet jele, de utalhat arra, hogy a blöki békés, figyelmet keres, vagy esetleg egyszerűen utánozza a gazdáját, ha az gyakran csinálja ezt. De az is lehet, hogy csak a kanapé túloldaláról bejelentkezik hozzád ezzel a játékos gesztussal. Olyan, mint egy: Hé, hogy vagy? Annyira szeretlek!” – magyarázza Megan Conrad állatorvos.

Ha szeretnéd megfejteni, hogy az adott helyzetben mire is gondol kedvenced, figyeld meg a testbeszédét is. Ha például a farka magasan van, csóválja, fülei élénken felállnak, akkor szinte biztos, hogy egy kis figyelemre, érdeklődésre, izgalomra vágyik. Hasonló lehet ez ahhoz, mint amikor a blöki óvatosan mancsol.

Azok a négylábúak, akik lekuporodnak, a hátukra fekszenek vagy a farkukat a lábuk közé csapják, azt jelzik, hogy alázatosak. Ez egy tipikus békítő gesztus, ami azt közli, hogy nem jelentenek semmilyen veszélyt. A kacsintás, a pislogás, a meghajlás, az ajkak nyalogatása, valamint a fej lehajtása és a fülek hátracsapása további módjai annak, hogy az ebek tudassák, szívesen működnek együtt.

Jelezhet egészségügyi problémát a kacsintás?

A gyakori pislogás, különösen ugyanazzal a szemmel, adhat némi aggodalomra okot. Ilyen esetekben tapasztalhatnak fájdalmat, fényérzékenységet vagy enyhe kellemetlenséget. És csakúgy, mint az emberek, a kutyák is önkéntelenül pislognak, ha érintkezésbe kerülnek valamilyen irritáló anyaggal, például porral, szennyeződéssel vagy szőrrel. Ezen kívül szó lehet még szemfertőzésről is.

„Ha fokozott könnyezést, akaratlan pislogást, a szem pirosságát vagy a szem körüli bőrpírt tapasztalsz, esetleg bármilyen sérülést észlelsz a szem környékén, azonnal kérj időpontot az orvoshoz!” – hívta fel a figyelmet dr. Conrad.

A gyakori pislogás és kacsintás másik oka az entrópium is lehet. Ez egy genetikai eredetű szembetegség, amely a rövid orrú és nyomott arcú, légúti obstrukciós szindrómától is szenvedő kutyákat érinti általában. De nagyobb testű fajták is gyakran szenvednek tőle. A betegség hatására a szem külső sarkainak szalagjai megereszkednek, a szemhéjak befelé ernyednek. A jó hír az, hogy ezt az állapot általában sikeresen korrigálható műtéttel.

Összességében azonban a kacsintás egy normális és nem mellesleg rendkívül aranyos viselkedés a kutyáknál, és egy picit sem bánják, ha ilyenkor te is viszonzod a gesztust.

Tanítható a viselkedés?

Ha szeretnéd, meg is taníthatod kedvencednek, hogy parancsra kacsintson. Pont olyan technikával, mint ahogy a pacsit vagy az „Ül!” parancsszót oktattad. Csupán jutifalira lesz hozzá szükséged, és egy kis kitartásra. A pozitív megerősítésről itt olvashatsz bővebben.

boldog a kutya entrópium furcsa viselkedés jellemző viselkedés kacsint kacsint a kutya kacsintás kutya szeme piros kutya szemgyulladás kutya viselkedése miért pozitív megerősítés kutya tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink