hirdetés

Miért nyalogatja a kutya az orrát? 11 ok, ami a viselkedés hátterében állhat

László Enikő

2022. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy a kutyád miért nyalja meg az orrát? Számos okból kifolyólag történhet, és néhánynak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Az alábbiakban áttekintjük azokat az okokat, amelyek miatt az ebek folyamatosan nyalják az orrukat.

hirdetés

Az orr kutyák egyik létfontosságú szerve, nyalogatása az ebek egyik természetes viselkedése. Például a kutyák általában megnyalják az orrukat, hogy finomítsák szaglásukat. A nyomott orrú fajták, mint a mopsz és az angol bulldog, úgy tűnhet, hogy gyakrabban nyalják az orrukat, mint más kutyák. Ezeknek az ebeknek a lapos arcuk miatt az orruk a szájuk mögött van, a nyelvük pedig hosszú, így több baktériumot gyűjthetnek össze az orr környékén. A nyomott orrú, úgynevezett brachycephalic fajták esetében a normál ajaknyalogatás orrnyalásnak is tűnhet.
Ennek ellenére a legtöbb kutya orrhossztól függetlenül nyalogatja az orrát, méghozzá rendszeresen. A következőkben összegyűjtöttünk néhány okot, miért.

Hűtés

A kutyád orra nagymértékben hozzájárul teste hűtéséhez. Mivel a kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek, szükségük van testük szabadon lévő bőrükre – beleértve a talppárnákat, a fül belsejét és az orrot –, hogy a lehető leghűvösebben tartsák testüket.

Ha megnyalja az orrát, kutyád egy kis hűsítést ad magának, ami segíthet neki jobban érezni magát egy forró napon. Általában ez az oka annak, hogy kedvenced gyakrabban nyalja az orrát közvetlenül azután, hogy ivott egy kis vizet vagy egy jégkockát majszolt, amikor kint meleg van.

Találkozás más kutyákkal

A hűtés a kutya orrának egyik legfontosabb funkciója, de a szaglás is legalább ennyire lényeges. Kedvenced az orrát használja, hogy megismerje az őt körülvevő környezetet. Amikor más kutyákkal találkozik, nagyon jól kell éreznie a szagukat, hogy megértse, kik ők és mit akarnak. Ehhez kedvenced megnyalja az orrát, így semmi sem akadályozza meg, hogy jól megszagolja új barátját.

Az út megtisztítása a szagok számára

Más kutyákhoz hasonlóan kedvenced is minél jobban akar érezni egy illatot, ha az tetszik neki. Így könnyebben megérezheti a szagot, és megértheti azt. Ez teljesen normális viselkedés. Ha az orrnyalás fokozódik, amikor erős szag van a területen, különösen ételszag, akkor nincs okod aggódni. A kutyád csak kutyaként viselkedik!

Idegesség

Néha a kutya idegességét jelezheti, ha megnyalja az orrát, amikor szorong vagy fél. Ha kedvenced orrnyalása leggyakrabban valamire válaszul fordul elő, ami megrémítette, például mennydörgés vagy tűzijáték, akkor ez állhat a háttérben. Ha ez csak ritkán fordul elő, nincs gond. Amennyiben viszont gyakran, akkor súlyos szorongásban szenved, amit kezelni kell.

Légúti fertőzés

Csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is kialakulhatnak légúti fertőzések, amelyek orrdugulást okozhatnak az orrüreg felhalmozódása, gyulladása vagy általános „dugulása” miatt. Ha ez megtörténik a kutyáddal, az megpróbálhatja enyhíteni a problémával járó fájdalmat és nyomást azáltal, hogy gyakran nyalja az orrát.

Ha kedvenced sokat nyalja az orrát, és azt is észreveszed, hogy az orra folyik vagy nagyon meleg, az arra utal, hogy légúti fertőzése van. Vidd el állatorvoshoz, hogy megkapja a gyors gyógyuláshoz szükséges kezelést!

Idegen tárgy

Lehetséges, hogy kutyád idegen tárgyat lélegzett be. Bár ez nem gyakori probléma, de nem lehetetlen, és ezt az opciót is figyelembe kell venni.

Ha kedvenced zihál, tüsszög, horkol, vagy más módon olyan jeleket mutat, amelyek arra utalnak, hogy a légzés nem normális számára, akkor az orrnyalása idegen tárgy belélegzése miatt történhet, de akár tumor is okozhatja. Azonnal vidd el sürgősségi állatorvoshoz kezelésre!

Kényszeres nyalogatás

Néhány kutya viselkedési probléma, például kényszerbetegség miatt nyalja az orrát. A kényszeres viselkedések ismétlődő viselkedési sorozatok, amelyek bemutatásukban meglehetősen következetesek. Úgy tűnik, hogy semmilyen nyilvánvaló célt nem szolgálnak, bár egyesek azt állítják, hogy csökkentik a kutya stresszszintjét. Egyes kényszeres viselkedéseket a szorongás vagy a stressz váltja ki. A kényszeres viselkedések fizikai sérülést okozhatnak az állaton, jelentősen ronthatják életminőségét, és kapcsolatát gazdájával.

Allergia

Az allergia gyakori oka annak, hogy a kutyák megnyalják az orrukat. Kedvenced összegyűjtheti az allergéneket, ahogy szaglászik. Ha erre gyanakszol, érdemes felkeresned állatorvosodat, hogy segítsen a probléma kezelésében.

Hányinger

Az émelygés nagyon gyakori jele kutyáknál az ajaknyalás, és néhány eb az orrát is megnyalja. A hányingerben szenvedő kutyák gyakran nyáladzanak, megnyalják az ajkukat, és ezeket a viselkedéseket néha nyelés követi. Ez általában közvetlenül a hányás előtt következik be. Néhány kutya füvet is eszik, ha hányingere van.

Sérülés

Minden olyan trauma, amely vágást, szúrást, horzsolást vagy sérülést okoz az orr területén, okozhatja ezt a viselkedést. A bőrsérülések, például vágások és szúrások elfertőződhetnek, ami viszkethet, és a kutya az orrát nyalogathatja és arcát dörzsölheti.

Fogászati problémák

Kutyád megnyalhatja az orrát, ha ínybetegsége, fogszuvasodása vagy egyéb száj- vagy fogproblémája van. Kedvenced nyelve, szája vagy állkapcsa is megduzzadhat a felgyülemlett folyadék miatt.

Az orrnyalogatás a kutyák természetes viselkedése. Ha azonban azt látod, hogy kedvenced nagyon gyakran csinálja, vagy a szokásához más tünetek is társulnak, akkor ez azt jelentheti, hogy ideje beszélni az állatorvossal.

betegség betegség tünetei kutya nyalogat kutya nyalogatja az orrát kutya viselkedése miért nyalogatás orrnyalogatás szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!