hirdetés

Miért bökdös a kutya az orrával? 8 dolog, amit ezzel jelezni akar számodra

László Enikő

2022. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

Rendkívül aranyos, amikor kedvenced nedves orrával bökdösni kezd. De vajon mit akar ezzel kifejezni, miért csinálja? A következőkben bemutatjuk a lehetséges okokat!

hirdetés

A kutya orral bökdösése a kommunikáció egyik formája, és azt jelenti, hogy az eb akar valamit. A kutyák ezt elsősorban a figyelemért teszik, és amire vágyhatnak, az az étel, a védelem, a barátság vagy a szeretet. Mint mindig, először érdemes felmérni a helyzetet, és megérteni a kontextust, hogy megtudd, mit szeretne négylábú társad kifejezni.

Terelni szeretne

Az orral való bökdösésnek az egyik legnyilvánvalóbb jelentése az, hogy egy bizonyos irányba akar kedvenced terelni. Ez igen gyakori a terelésre tenyésztett kutyák körében. Az ilyen ebek gyakran orrukkal bökdösik a haszonállatokat, hogy megmondják nekik, merre menjenek. Ha az ezzel az ösztönnel rendelkező kutyákat házi kedvencként tartják, néha orrbökdöséssel „terelnek” embereket (általában gyerekeket).

Szeretetét akarja kimutatni

A viselkedés hátterében az is állhat, hogy egyszerűen csak így akarja kedvenced kimutatni irántad érzett szeretetét. A kutyák orrában illatmirigyek is találhatóak, így amikor az állat megbök téged, rajtad hagyja a nyomát. Ezzel erősíti összetartozásotokat.

Üdvözöl

A kutyák nagyon izgatottak lesznek, amikor látják, hogy visszatérsz a munkából. A farkcsóváláson és a puszikon kívül pedig az orrukkal való bökdösés is lehet az üdvözlés egyik formája.

Szeretne valamit

A kutyád megbökhet, vagy egy tárgyat tolhat eléd, hogy megmutassa, mit akar. Az akció egy játékra való felhívás lehet, ha feléd tol egy játékot. Ha egy üres tálat bökött feléd, egyértelműen ételt szeretne. Ha kedvenced úgy teszi ezt, hogy közel helyezi az arcát a tiédhez, akkor nagy valószínűséggel törődésre és a figyelemre van szüksége.

Behódolás

Amikor a kutyák az orrukat más ebek szájához és orrához nyomják, az egy módja annak, hogy alázatosak legyenek, és azt mondják, tudják, hogy a másik kutya a rangidős. Miért csinálják ezt? Mert ez segít nekik elkerülni az olyan konfliktusokat, amelyek nem érdeklik őket, vagy tudják, hogy nem nyerhetnek. Ez egy módja annak, hogy a kutyák azt mondják: „Hé, legyünk barátok.” Egy alázatos kutya megbökheti gazdáját is ugyanilyen okból kifolyólag.

Agresszió, túlzott akaratosság

Egyes esetekben az orral bökdösés nemkívánatos lehet, különösen akkor, ha dacos aktussá válik, hogy az eb kontrollt gyakoroljon feletted. Észre fogod venni ezt, ha a bökdösés túl erős és erőszakos lesz, csak hogy a kutyád megkapja, amit akar. Ezt túlzott ugatás kísérheti, amely általában szükségtelen. Ha ez megtörténik, fontos, hogy ne erősítsd meg kedvencedet. Hagyd figyelmen kívül, amíg le nem nyugszik. Ezeket a viselkedéseket neveléssel azonnal korrigálni kell. Ehhez érdemes egy profi tréner segítségét igénybe venni.

Emlékeztetni akar valamire

A kutyák szeretnek napi rutinjuk szerint élni. Néha a gazdikat túlterhelheti a munka, és hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni kedvenceik napirendjét. Amikor ez megtörténik, a kutyád orrával megbökhet, hogy emlékeztessen valamire. Lehet, hogy azt akarja mondani, hogy itt az ideje sétálni vagy könnyítene magán.

Fél valamitől

A kutyusod megbökhet orrával, ha fél valamitől. Próbáld megfigyelni, mi történik a környezetében akkor, amikor így viselkedik. Ha észreveszed, hogy bizonyos helyzetekben ezt teszi, például amikor van egy másik állat a házban, akitől fenyegetve érzi magát, vagy ha hangos zajok hallatszanak, akkor valószínűleg azt akarja kifejezni a bökdöséssel, hogy fél és biztonságra vágyik.

bökdös bökdös az orrával ember és kutya kötődés kommunikáció kutya viselkedése miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink