hirdetés

Miért teszi rád a mancsát kutyád? Nem csak a szeretetét fejezi ki ezzel

László Enikő

2021. szeptember 12

Ha kutyád rád teszi a mancsát, esetleg bökdös vele, az a legtöbb esetben irántad érzett szeretetének a jele. Azonban fontos, hogy a cselekvést kontextusba helyezd, hiszen akár szorongását is kimutathatja ezzel.

hirdetés

A kutyák szeretetének számos tipikus jele van. A hozzádbújás, a farokcsóválva üdvözlés, a szemedbe nézés és a folyamatos pusziosztás mellett a manccsal való „piszkálás” is idetartozik. A The Dog Clinik kutyakiképzője szerint, ha simogatás közben kedvenced rád teszi a lábát, azzal kívánja viszonozni szereteted, kedvességed. Azonban úgy véli, fontos a kontextus is, illetve az eb testbeszéde, hiszen lehet, hogy ezzel valami mást is jelezni szeretne számodra.

Kötődni szeretne hozzád

Ahogy fentebb is írtuk, ez a cselekvés lehet a szeretet jele. A legtöbb esetben, ha kedvenced rád teszi mancsát, általában csak kötődni szeretne hozzád. Ugyanis így egyrészt rá figyelsz, simogatni kezded, másrészt pedig az érintés hatására oxitocint kezd el termelni szervezete.

Figyelj rám!

A kutyák többsége akkor is beveti a mancsával való piszkálódást, amikor úgy érzi, nem kap elég figyelmet. Tipikus eset, hogy a gazdi ül a kanapén és olvas vagy éppen telefonozik, kedvence pedig mellé pattan, és elkezdi a mancsával bökdösni. Ez egyértelmű jele annak, hogy azt szeretné, ha gazdája rá figyelne és nem másra.

Szorongás

Az előzőhöz kapcsolódóan a szorongással küzdő ebek hajlamosabbak a mancsukkal bökdösni. Náluk gyakrabban előfordul, hogy úgy érzik, gazdájuk nem figyel rájuk. De nem csak a figyelemhiány válthatja ezt ki. Szinte bármi, ami kedvencedet kellemetlen szituációba hozza. Ilyenkor az eb más „tüneteket” is produkál. Például nyalogatja a száját, remeg, esetleg stresszesen ásít. Ilyenkor gazdájától vár egy kis megnyugtatást, szeretetet, ezt pedig mancsrátétellel jelzi.

Lehet, hogy enni kér

A szakértők szerint előfordulhat, hogy az eb így akarja jelezni, hogy enni szeretne. Ha kedvenced így kér ételt, erről érdemes leszoktatni, és nem akkor adni neki, amikor ő szeretne. A kutyák esetében nagyon fontos, hogy nagyjából mindig ugyanabban az időpontban kapjanak enni. A kiszámíthatóság érzete elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott eb életében. Ezért nem szabad csak arra hagyatkozni, hogy majd jelzi, ha enni szeretne.

Ha kutyád mindig adott időben kap enni, és ennek ellenére is mancsával jelzi feléd, hogy ételhez szeretne jutni, nem ajánlott megerősíteni ezt a viselkedést. Kezdetben lehet, hogy nagyon aranyos, de a folyamatosan kapott plusz falatok elhízáshoz vezethetnek, amik jelentősen rontják életminőségét. A különböző betegségek, egészségügyi problémák szignifikánsan megrövidítik életét.

Mit tegyél akkor?

Abban az esetben, ha kutyád rád teszi a mancsát, és jutalmazni szeretnéd viselkedését, simogasd vagy vakargasd meg, esetleg hívd játszani. De semmiképpen sem ajánlott a cselekvést jutalomfalatokkal megerősíteni, hiszen az ebek igen gyorsan tanulnak, és az efféle viselkedés hamar berögződik náluk. Ez pedig nekik és neked is kellemetlen lehet később.

(Képek: Getty Images Hungary)

figyelemhiányos kutya kutya rád teszi a mancsát kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv kutya viselkedése oxitocin szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!