hirdetés

Mikor kell enni adni a kutyának? Így alakíts ki etetési rutint!

László Enikő

2021. augusztus 7

A kutyák életében rendkívül fontos a rutin, hiszen ők is így érzik magukat komfortosan. Mindig tudják, mikor mire lehet számítani, mi fog következni. Az etetés pedig az egyik legfontosabb napi teendőjük, amit érdemes mindig ugyanakkorra ütemezni.

hirdetés

Valószínűleg minden embernek van egy napi rutinja, amit szeret követni. Ha pedig valami felbolydul, nem akkor vagy úgy történik, ahogy azt megszokta, nem feltétlen örül neki. Az evéssel és az alvással vagyunk így a leginkább, most az előbbiről lesz szó. Ugyanis a kutyák esetében is nagyon fontos, hogy egy jól kiszámítható mindennapi rutin szerint éljék az életüket.

Fontos a rutin és a kiszámíthatóság

Minden eb, de különösen egy menhelyről, utcáról származó, szomorú múltú kedvenc számára igen fontos lehet egy megbízható rutin. Így mindig pontosan tudja, mikor mi fog történni, mire kell várni. Nem érik kellemetlen meglepetések, és biztosan számíthat arra, hogy minden nap ebben az időpontban étel érkezik, amit jóízűen felfalhat. Ez minden kutyának fontos, de nekik különösen, hiszen sokan közülük kiszámíthatatlan körülmények közül érkeztek, ez a kiszámíthatatlanság pedig feszélyezte, stresszelte őket.

Mindig ugyanakkor kapjon enni

A kutyák számára tehát fontos a rutin, ennek pedig egyik alapköve, hogy mindig ugyanabban az időpontban kapnak enni. De ez mikor is legyen?

Az állatorvosok szerint érdemes egy felnőtt ebet naponta két alkalommal megetetni, az étkezések között pedig jó, ha 8-12 óra telik el. Az etetés időpontja attól is függ, hogy neked mikor kell felkelned. Ha már reggel 7 órakor el kell menned otthonról, nyilván kedvenced is előbb fog ételt kapni, mintha csak 10-kor kellene elindulnod.

Ha kutyád csak napi egyszer kap enni, akkor az lehetőleg este történjen, és ne reggel, de semmiképp se késő este. A közvetlen lefekvés előtt étkező ebek gyakrabban híznak el, és az is előfordulhat, hogy az éjszaka közepén kell üríteniük, aminek a gazdi nem feltétlen fog örülni.

Mindig várj étkezés után

A reggeli időpontot tehát ahhoz az órához érdemes igazítani, amikor te magad is reggelizel, de legalábbis nem akkorra, amikor elmész. Hiszen evés után még el kell vinni kedvencedet üríteni. De ez sem mindegy mikor történik, hiszen akár életveszélyes is lehet, ha kutyád sokat mozog közvetlen azután, hogy befalta volna reggelijét, vacsoráját. Úgy tartják, jó, ha legalább fél órát vársz, mielőtt kutyádat intenzívebb mozgásnak tennéd ki, így elkerülheted a gyomorcsavarodás kockázatát.

Az ajánlások szerint az a legideálisabb, ha az eb reggel 7-kor, illetve este 6-kor kap enni. Az ebek körülbelül 4-6 óra alatt emésztik meg az elfogyasztott táplálékot, így csak 8-10 óra elteltével kezd gyomruk jelezni, hogy újra kóstolna valami finomat.

Ne feledkezz meg róla!

Ha újdonsült kutyatartó vagy, vagy különösen feledékeny, állíts be emlékeztetőt a telefonodon, hogy mindig ugyanakkor kapjon kedvenced enni. Sok kutyánál azonban ez elő sem fordulhat, hiszen azonnal jeleznek, ha idő van. Sőt, sokszor már jóval korábban az ember lába alatt sertepertélnek.

Alakítsatok ki egy olyan rutint, ami mindkettőtök számára megfelel. Fontos, hogy ne teljen el túl sok idő a két etetés között, és ne is legyen az túl kevés. Ne siettesd kedvencedet az evéssel, mindig úgy időzítsd a reggeli idejét, hogy kényelmesen legyen ideje megenni, kicsit pihenni, majd sétálni.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kutya etetése kutya táplálkozása mikor kapjon a kutya enni rutin táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink