hirdetés

A hosszú és egészséges élet titka: így etesd a kutyádat megfelelően!

Ferenczi Deborah

2023. május 11

A kutya egészségéhez kulcsfontosságú, hogy a lehető legmegfelelőbb táplálásban részesítsük élete minden egyes napján. Ahhoz, hogy a kezdetektől kedve egészségesen fejlődjön fontos, hogy a mindennapok során megkapja azokat a táplálékokat, melyek a hosszú távú egészségéhez elengedhetetlenek.

hirdetés

A megfelelő táplálás a kutya egészségének alapja. Számos  fontos tápanyag van, melyek hiányában nagyon komoly problémák merülhetnek fel az állat egészségügyi állapotát tekintve. Ilyen jellegű tápanyag a fehérje, a szénhidrátok, a zsír, az ásványianyagok, rostok, a víz és mindenféle vitaminok. Ezen túlmutatóan olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint hogy mennyi idős a kutya, és milyen az egészségügyi állapota.

A megfelelő táplálás a kutya egészségének alapja.

A táplálkozási szokások, és azok kialakítása

Nyilvánvaló, hogy a kutyák ragadozó állatok, és alapvetően a legnagyobb szükségük a húsra van. Általában a felnőtt kutyákat naponta legalább egyszer kell etetni, de akár kétszer is lehetséges, ez az állatok testalkatától és igényeitől függ. Előfordulhat, hogy a kutya vagy nagyon habzsol vagy nagyon válogatós. Igazából egyik sem jó alternatíva mivel, ha túl sokat eszik az elhízáshoz, gyomorkitáguláshoz, esetleg gyomorcsavarodáshoz vezethet. A másik véglet pedig szintén nem szerencsés, ebben az esetben az állat annyira válogatós, hogy nem hajlandó szinte semmit sem megenni. Ebben gyakorta hibázik a gazdi, mivel lehetséges, hogy teret ad annak, hogy a kutya ennyire válogatós legyen. Abban az esetben, ha az állat nem hajlandó elfogadni bármilyen tápot, érdemes nem adni neki pár óráig ételt. Garantált, hogy amint éhessé válik, kelleni fog neki a nem kívánt koszt is.

Kutyatáp vagy házikoszt?

Talán a helyes válasz erre, hogy a kettő egyensúlyát kell megtalálni. Ugyanis a kutyatápokban rengeteg minden megtalálható, amire szüksége van a kutyának. Hiszen a legtöbb olyan vitaminokat és ásványianyagokat tartalmaz, melyek nem feltétlen találhatóak meg egy más jellegű ételben. Amennyiben csak házi koszttal szeretnéd etetni a kutyádat, akkor érdemes mellé olyan táplálékkiegészítőket is beszerezni, melyek jelentős mennyiségű vitamint, illetve ásványianyagot tartalmaznak, ezzel is pótolva a kiesett vitamin mennyiséget. Érdemesebb nagy általánosságban minőségi kutyatáppal etetni az állatot, mely a tápanyag mellett tartalmaz olyan kiegészítőket, amik elengedhetetlenül fontosak a kutya fejlődéséhez. Ezenfelül pedig néha kényeztetheted a kutyádat finom házi koszttal is, de ha házi koszttal etet valaki, akkor alaposan járjon utána annak, hogy mit és milyen arányban ad a kutyájának. Azt fontos megjegyezi, hogy bármennyire is erőlteti tulajdonképpen minden sztereotípia, hogy a kutyáknál a csontevés a normális, ez nem igaz, és ne engedjük, hogy nagyon sokat egyen csontot, ugyanis az komoly emésztési problémákat is okozhat.

Fontos a vitamin és az ásványi anyagbevitel.

A kölyökkutya etetése

Ha ténylegesen professzionális módon akarjuk táplálni az ebünket, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen korban, mire van szüksége a szervezetének. A kölyökkutyák például 3-4 hetes korukig anyatejet szopnak, így addig nem is kérdéses, hogy mit kell adni nekik. Amint betöltötték a 6 hetes kort, elkezdenek szilárd táplálékon élni. Azt fontos megjegyezni, hogy amíg kicsik, sokkal többször kell őket etetni. Tehát 5 hónapos korukig olyan napi háromszor, majd 12 hónapos korukig bezárólag kétszer, végül pedig elegendő egy nap egyszer is megetetni a jószágokat. A kölykök tápláléka általában specifikus kölyöktáp, mivel ez felel meg az energiaszintjüknek a leginkább. Felnőtt tápot nem szabad nekik adni, hiszen a kölykök energiaigénye a felnőtt társaiknak kétszerese lehet. Ellenben egy kifejlett ebnek való tápból nem tudnak annyit fogyasztani, hiszen gyomruk apró mérete nem engedi azt. Ezért szükségesek a junior tápok, amik kalóriatartalma jóval nagyobb, és amiből megfelelő mennyiséget képesek is elfogyasztani. A kölykök felnőtt táppal való etetése súlyos hibának minősül. Arra egyébként nagyon fontos oda figyelni, hogy kerüljük a túl kalciumos ételeket. A kölyök szervezete ezt nem igazán tudja még feldolgozni.

Fiatal kutya táplálása

Az állat táplálása itt már viszonylag több mindentől függ.  Leginkább a méret és a fajta befolyásolja azt, hogy mennyit eszik majd a későbbiekben a kutya. Illetve az anyagcsere gyorsasága is jelentősen közrejátszik abban, hogy például hányszor kell ételt adni az állatnak. Azoknak, akiknek gyorsabb az anyagcseréjük általában sokkalta nagyobb a táplálék igényük is, legalábbis testtömeg kontra táplálék bevitel szempontjából mindenképpen. Azok a táplálékok melyekre a legnagyobb szüksége van ebben a szakaszban, azok az állati eredetű fehérjék, a növényi fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagok, zsírok, makro- és mikroelemek, de általában egy specifikus kutyatápban ezek mind megtalálhatóak.

Felnőtt és idősödő kutya táplálása

Ebben az időszakban általában már nincsen az állatoknak oly nagy energiaszükségletük, mint kölyökkorukban, így elegendő számukra a napi egyszeri étkezés is. A táplálékszükségelte tulajdonképpen hasonló, mint ifjú korában. Annyi különbséggel, hogy immár nem ajánlatos utána mozognia és inkább pihennie kell, mivel nagyobb a hajlamuk a gyomorcsavarodás kockázatára. Továbbá ilyenkor már fontos a rendszer. Érdemes ugyanakkor adni neki az ételt, és nem változtatgatni az időpontokat. Annak ellenére, hogy már lehet, hogy az étvágya nem a régi, nem érdemes elvenni tőle az otthagyott tápot sem, ugyanis egészen biztosan valamikor a nap folyamán el fogja fogyasztani az ételt.

Néha lehet a kutyának házi kosztot is adni.

A kutyák étkezése nagyon sokrétű, és szinte mindent képesek megenni. Mégis inkább ajánlatos ügyelni arra, hogy valóban minőségi tápokkal etessük már kölyökkoruktól fogva. Ügyeljünk arra, hogy mindig elengedő vitamin és ásványi anyag jusson a szervezetükbe.  A kezdetektől való jó étkeztetés pedig egészen biztosan meghozza hosszú távon a gyümölcsét, mely a kutya kitűnő egészségügyi állapotában mutatkozik meg.

(Képek: Getty Images Hunagary) 

ásványianyag egészség felnőtt kutya etetése kölyökkutya etetése kutya etetése kutya táplálkozása táplálkozás újszülött kutya etetése vitamin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!